u vrtu ili na balkonu

Svježe i uvijek na dohvat ruke: Ako želite posaditi salatu kod kuće, ovi savjeti će vam dobro doći

04.08.2021 u 06:47

Bionic
Reading

Uzgoj vlastite salate donosi višestruke prednosti, a dobra stvar je što se ovo, mnogima omiljeno povrće, vrlo lako uzgaja, čak i iz sjemena. Osim toga, ako je pravilno rasporedite prilikom sadnje tada svježe i ukusno lišće možete brati tijekom cijele sezone

Uzgojiti vlastitu salatu nije kompliciran proces, a uz adekvatne savjete i trikove stručnjaka taj posao je iznimno lak, a nagrada jako ukusna.

Zašto se odlučiti na sadnju vlastite salate?

'Postoji mnogo razloga za sadnju zelene salate u vašem povrtnjaku', kaže Vernic Popat, financijski direktor PlantOGram.com. 'Uzgoj povrća nije samo zabavan i izvor ponosa već doista ima bolji okus,' dodaje. Osim toga, uzgoj salate kod kuće znači da ćete uvijek imati dostupno svježe zeleno povrće. U sekundi uberite nekoliko svježih listova za sendvič ili napravite odličnu salatu s prilogom za glavno jelo.

Odabir sorte salate

Prema riječima Adrienne R. Roethling iz botaničkog vrta Paul J. Ciener , salata dolazi u različitim oblicima i bojama. 'Većina sorti preferira uzgoj u hladnijim podnebljima, dok manji brij sorti nastavlja rasti i tijekom ljetnih mjeseci. No, svaka salata s mekim listovima nastavit će rasti nakon svake berbe,' objašnjava Adrienne R. Roethling. Kako biste odlučili koju vrstu salate posaditi, svakako u obzir uzmite svoju klimu, uvjete uzgoja i preferencije okusa. Lisnatija i tamnija salata poput sorti špinata može imati gorak okus, dok su sorte romaine i iceberg znatno hrskavije te lagane arome. No zapamtite, zelena salata (poput iceberfa) je raste 'jednom i gotovo'. Što znači da ćete do nje dobiti samo jednu žetvu.

'Lisnate salate dobro će uspijevati u cvjetnim kontejnerima i podignutim gredicama na otvorenom, no zelena salata bolje će se snaći na manjim terasama i balkonima te u mini vrtovima na prozorskim daskama', dodaje Adrienne R. Roethling.

Najbolje vrijeme za berbu

Najbolje vrijeme za berbu salate je kada dosegne punu veličinu, no neposredno prije sazrijevanja. 'Tako ubrani mladi, nježni listovi imat će bolji okus,’ objašnjava Popat. Kako ne biste pretjerali s berbom ili predugo čekali, odlična ideja je da svaki put uberete po malo od svake biljke. 'Možete brati s vanjske strane, tako će lišće u sredini nastaviti rasti. Također vodite računa da salatu dovoljno zalijevate tijekom berbe. Naime, ako ima dovoljno vlage, salata će izniknuti s novim lišćem,' kaže Roethling.

Održavanje salate svježom

Velika je šteta bacati ubranu salatu, a kako biste to izbjegli, nemojte je unaprijed prati. Salatu perite po malo, onoliko koliko vam treba za obrok. 'Prilikom spremanja salate tretirajte je kao svježe rezano cvijeće. Odlična je ideja veliki stakleni vrč napuniti vodom, odrezati krajeve salete te je staviti u vodu. Osim što će salata dugo biti svježa, poslužit će i kao efektan ukras,' kaže Popat.