Pamet u glavu

Svakoga dana ratujete sa svojim mališanom oko korištenja pametnog telefona? Ovo morate znati!

25.09.2018 u 07:01

Bionic
Reading

Već u školskoj dobi djeca su kao ribe u vodi s digitalnim tehnologijama i ako nismo stručnjaci koji se time bave, vrlo je vjerojatno da će nas za nekoliko godina prestići u znanju i baratanju njima. No bez životnog iskustva mogu izgubiti kontrolu u načinima i količini korištenja tehnologije. Zato su roditelji tu da ih vode, uz ovih nekoliko korisnih savjeta

S pametnim telefonom u školu ili ne? Ako se pita djecu, odgovor je jasan. No kao roditelji već imamo određene sumnje. Ne postoji generalno najbolje vrijeme da se djetetu dozvoli korištenje pametnih telefona te svatko od nas mora procijeniti je li ono dovoljno zrelo za taj korak.

A taj će trenutak neminovno doći. Ne samo zbog okoline u kojoj se socijalizira, a u kojoj će biti okruženo djecom koja koriste pametne telefone. I mi želimo biti u direktnom kontaktu s njime, imati određenu sigurnost da je sve u redu putem monitoring aplikacija… Na nama je da našeg školarca pripremimo za odgovorno ponašanje s tehnologijom punom potencijala za njegov razvoj. Zato je prva stvar koju ga moramo naučiti:

Odgovornost

Djetetu treba objasniti da je mogućnost korištenja pametnog telefona znak povjerenja u njega i da ima odgovornost ne zloupotrebljavati to povjerenje. Postavite mu točna ograničenja i smjernice kojih se mora držati i sankcije koje slijede ako ta ograničenja prekorači. Ne mora to biti striktan režim, možete razviti i sustav nagrada (korištenje samog uređaja ne smije biti nagrada!), ali mora biti dovoljno ograničenja da pametni telefon shvati kao alat, a ne igračku.

I kod odabira uređaja morate paziti. Ne treba kupovati najnoviji i najskuplji model, to je i kontraproduktivno. Na tržištu postoji niz odličnih ponuda za uređaje srednje kategorije koji imaju sve napredne značajke najnovijih modela, cjenovno su prihvatljivi, a izdržljivi su upravo onoliko koliko trebaju biti za dječje aktivnosti.

Pokažite primjerom

Možemo djeci pričati koliko god želimo o dobrim praksama korištenja pametnih telefona i načinu ponašanja u digitalnom svijetu, ali ako nas vide kako svakodnevno pišemo ljute, nekonstruktivne komentare strancima ispod nekog članka, ništa im neće značiti to što govorite o pristojnom ponašanju. Ako im kažete da ne smiju igrati igrice cijelo vrijeme, nego da čitaju, ne smiju vas vidjeti kako pasivno gledate u ekran po sat vremena. Ograničenja koja im postavite morate i vi poštivati.

Osvijestite im to da su dio digitalne zajednice

Kao i u stvarnom životu, djeca će u onom digitalnom biti dio određenih zajednica i krugova. Principi lijepog i posljedice ružnog ponašanja jednako vrijede, ali digitalna okruženja mogu se činiti previše apstraktnima da bi to shvatili. Vi ih morate voditi i učiti društvenoj interakciji, kako poštivati druge, prekoriti ih ako zezaju svoje vršnjake, upozoriti ih o opasnostima komunikacije sa strancima iako je na slici dijete njegovih godina, a pogotovo dugotrajnosti stvari koje objave na internetu... Ono kako biste htjeli da se dijete ponaša u interakciji s drugima u stvarnom životu morate primijeniti i na digitalni svijet, biti aktivan dio njihove svakodnevne komunikacije, istovremeno poštujući njihovu privatnost u zdravoj mjeri.

Aktivno im otkrivajte stvari i mogućnosti

Nitko ne zna vaše dijete bolje od vas i sigurno mu možete ponuditi puno zanimljivog sadržaja i kreativnih alata koje će rado koristiti i kojima će se vraćati. Na ovaj ga način usmjeravate u njegovim navikama korištenja interneta i pametnih telefona te gradite povjerenje između vas i djeteta. U njegovom svijetu vi morate biti prvi i najbolji stručnjak za internet, kojem se uvijek može obratiti pitanjima.

Dogovorite se s drugim roditeljima i učiteljicom

Pametni telefoni mogu biti odlični alati za učenje i vježbanje, pogotovo kada su to zajedničke aktivnosti. Probajte s učiteljicom i drugim roditeljima dogovoriti načine korištenja pametnog telefona tijekom nastave kako bi ih svi znali i pridržavali se pravila.

Također se možete dogovoriti da se kupuju određeni modeli pametnih telefona, zajedno proučite specijalne ponude uređaja i tarifa namjenjenih upravo školarcima, koji su pristupačni većini učenika po značajkama, a roditeljima cijenom. Nezdravo je djeci stvarati okolinu u kojoj će se osjećati loše jer nemaju najskuplji model kao statusni simbol.

Dodatna pogodnost je to što s učiteljicom i roditeljima možete dogovoriti zajedničke grupe za učenje i razmjenu, sastaviti popis aplikacija za učenje te stvoriti malu društvenu mrežu na kojoj djeca mogu učiti o interakcijama prije nego počnu otkrivati Instagram, Facebook i ostale društvene medije, čime ćete dobiti bolji uvid u njihov razvoj.

Donosimo najdetaljniji vodič za školarce: sve o gadgetima, opremi, prehrani, slobodnom vremenu i ostalim aktivnostima saznajte OVDJE.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Hrvatskim Telekomom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.