razvoj djece

Kako jednostavno razvijati motoriku, inteligenciju i kritičko mišljenje učenika u digitalno doba?

17.09.2018 u 10:04

Bionic
Reading

Škola je počela, ljeto je pri kraju i stiže hladnije vrijeme. Za većinu klinaca koji u školu idu to znači manje fizičke aktivnosti, puno sjedenja i bubanja na pamet. Za djecu u razvoju, onu iz nižih razreda, ništa od toga nije pretjerano dobro. Djeca trebaju biti aktivna i psihički i fizički. A ovo je nekoliko jednostavnih načina da to postignete kod kuće

Razvoj fine motorike (koordinacija oka i ruke), inteligencije i kritičkog mišljenja zapravo nisu tri odvojene aktivnosti, razvoj jedne uvijek potiče brži razvoj druge i vrlo često ih možete ukomponirati u jednu 'seansu' s djetetom. No uz sve vaše i njihove dnevne obveze, jako je teško i kontraproduktivno opteretiti ih s više 'slobodnih' aktivnosti izvan nastave.

Na sreću, u digitalnom vremenu u kojem živimo i kod kuće možete s djetetom raditi na razvoju ključnih kompetencija koje će im omogućiti uspjeh u životu.

Glazba

Naravno, glazba. Mozart efekt je poznat svima, no istraživanja kod mlađe djece su pokazala da im kreativnost, orijentacija u prostoru i kognitivne sposobnosti rastu kada slušaju glazbu koju poznaju i vole, a ne klasičnu glazbu. Već samim puštanjem glazbe potičete razvoj klinaca.

A što je tek onda ako je uče stvarati? Naravno, rezultati su puno bolji i dugotrajniji. Skladanjem i sviranjem djeca razvijaju sve tri bitne vještine, a ne morate im kupovati skupe instrumente i slati na lekcije klavira da to postignete (naravno, ako možete, svakako s djetetom pronađite instrument koji mu se sviđa i potaknite ga na učenje).

Postoji velik broj aplikacija za pametne telefone koje vam u tome mogu pomoći i ako dijete već uči svirati instrument i ako nikada prije nije sviralo.

Kapu Bloom Tunes je aplikacija koja spaja crtanje i glazbu. Dijete crta po ekranu i razni potezi prsta stvaraju tonove, može ići ili prema apstraktnom crtežu zbog tonova koje želi proizvesti (mogućnost apstraktnog razmišljanja najveći je indikator inteligencije) ili crtati namjerne oblike pa otkrivati glazbu koju oni stvaraju.

Za one koji žele imati malo konstruktivnije iskustvo tu je aplikacija Magic Piano. Na pametnom telefonu imate tipke klavira i gomilu jednostavnih lekcija prilagođenih djeci putem koje mogu učiti svirati popularne pjesme, note, akorde i sami stvarati svoju glazbu.

Na kraju je tu Simply Piano, aplikacija koja korisnika vodi kroz tonove i note, služi kao digitalni stalak za note i sluša kako svirate kako bi vas mogao ispraviti i dao vam uvid na čemu trebate raditi.

Vježbanje

Postoje određeni stereotipi o tinejdžerima koji se puno bave sportom, 'sportskim tipovima', i njihovim kognitivnim sposobnostima naspram povučenih 'knjiških moljaca'. Općenito ne bi trebalo vjerovati stereotipima, a pogotovo onima koji tvrde da je fizička aktivnost na neki način loša. Istraživanja su pokazala da djeca u razvoju koja se aktivno bave vježbanjem mogu učiti i pamtiti do 20% bolje od svojih manje aktivnih vršnjaka.

Koliko je vježbanje bitno za sreću i razvoj kognitivnih sposobnosti prepoznao je i UNICEF koji je, uzimajući u obzir dostupnost tehnologije i brzi ritam života roditelja, napravio listu preporuka dječjih aplikacija za vježbanje na pametnom telefonu.

FitQuest Lite je aplikacija koja kroz zagonetke, slagalice i izazove potiče djecu da naprave 10 000 koraka dnevno, bilo plešući, skakajući, trčeći…što više koraka napravi to će se više igra na aplikaciji otvoriti, a one opet potiču na kretanje i tako u krug.

Iron Kids je aplikacija koju je razvilo Društvo američkih pedijatara i sadrži razne programe vježbanja kao i zabavne lekcije o procesima u našem tijelu, sprječavanju ozljeda i pravilnom držanju pri određenim fizičkim aktivnostima.

U sve više učionica diljem svijeta se uvode satovi joge zbog svojih odličnih rezultata za dobrobit onih koji je prakticiraju, od pravilnog disanja i držanja, opuštenosti i i osjećaja sreće, do gipkosti i jačine koja se stvara vježbanjem .

U Hrvatskoj, na žalost, još dugo neće niti pomisliti na to, ali zato UNICEF preporučuje Super Stretch Yoga HD. Aplikacija koristi pričanje priča, animaciju i interaktivan video kako bi na konstruktivan način potakli djecu da rade ono što i inače rade iz zabave, testiraju i šire mogućnosti svog tijela.

Logičke slagalice i vježbe pamćenja

Ne vole se samo djeca igrati, nego svi mi. Zato u najrazvijenijim gradovima vlasti smišljaju razne igre kako bi potakli građane na pozitivno ponašanje. Dok se igramo, stvaramo nove neuronske putanje i lakše upijamo nove informacije.

Zato su i najbolje aplikacije za 'mozak' igre koje potiču njegov rad, poput Can You Escape. Igra dijete stavlja u sobu, poput danas popularnih Escape room stanova, iz koje mora izaći koristeći kritičko mišljenje. Nije loša niti za roditelje koji žele malo vježbati mozak i opustiti s istovremeno.

Let's Fold: Adventure je nakon Can You Escape najhvaljenija logička igrica za Android pametne telefone i zapravo je kombinacija učenja i natjecanja u origamiju. Djeca moraju logičkim razmišljanjem savijati papir do određenog oblika i mogu se natjecati s ostalim vršnjacima.

Logical Test je najbliža onome što bi mogli nazvati standardiziranom testu inteligencije. Kroz razne igre, koristeći jednostavne simbole, aplikacija tjera korisnike da rješavaju apstraktne logičke probleme i razvijaju svoje kognitivne mišiće.

Donosimo najdetaljniji vodič za školarce: sve o gadgetima, opremi, prehrani, slobodnom vremenu i ostalim aktivnostima saznajte OVDJE.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Hrvatskim Telekomom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.