INOZEMNA KARIJERA

Kako Kristina Krepela osvaja Tursku?

21.05.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Nakon nedavnog pojavljivanja u 'Igri prijestolja' hrvatska glumica Kristina Krepela vrijedno radi na svojoj inozemnoj karijeri. Sada je posvećena osvajanju Turske, u kojoj snima film zbog kojeg priča većinom na engleskom, a potom na francuskom i bosanskom jeziku

Nedavno je izašla epizoda u kojoj si gostovala u 'Igri prijestolja'. Jesi li i sama obožavateljica te popularne serije?
Veliki sam obožavatelj 'Igre prijestolja'. Već nakon prve epizode prve sezone, prije gotovo godinu dana, znala sam da se radi o projektu koji će naći obožavatelje širom svijeta. Knjige nisam čitala, no ono što sam vidjela na ekranu bilo je dovoljno da me potpuno zaintrigira.

Jesi li gledala epizodu?
Epizodu u kojoj se i sama pojavljujem još nisam pogledala, s obzirom da se nalazim na lokacijama u Turskoj i snimam film. No treba mi malo vremena da to uspijem pogledati s odmakom.

Jesi li bila uzbuđena kad si prošla audiciju?
Vrlo! Nisam ni očekivala da ću uspjeti dobiti priliku za audiciju s obzirom da je većina uloga odavno odabrana, a i kad su se održavale audicije za neke uloge bila sam u Pragu na snimanju ABC-jeve serije 'Missing', u kojoj sam također gostovala. Zanimljiva je anegdota ta da sam u Pragu snimala sa Sheanom Beanom (iliti Lordom Starcom iz prve sezone 'Igre prijestolja') i on me pitao hoću li biti u novoj sezoni jer se snima u Hrvatskoj. Tada sam mu rekla da vjerojatno, nažalost, neću jer me nisu zvali na audiciju. No nakon povratka u Hrvatsku stvari su se uspjele okrenuti u moju korist. Otišla sam na audiciju i tri tjedna kasnije javili su mi da sam dobila ulogu.

Rekla si nam da snimaš u Turskoj. O kojem projektu je riječ?

Riječ je o art filmu nezavisne produkcije s vrlo zanimljivim i poetičnim scenarijem. Kako će ispasti, ne znamo, no za mene je to veliko i novo glumačko i životno iskustvo.

Svojim nastupom sada osvajaš i Tursku. Kako ti ide?
Za sada ide dobro iako mi je svaki dan veliki izazov. Igram glavnu ulogu u filmu u kojem većinu scena imam na engleskom, nešto na bosanskom te male dijelove na francuskom. Priča je vrlo poetična i vezana je za Bosnu i Tursku, ali i na jedan vrlo dirljiv način govori o ljubavi i prijateljstvu. Scenarij je pisao redatelj kojem je ovo prvi film.

Kristina Krepela u 'Igri prijestolja'
Koliko si zauzeta snimanjem?
Snimam svaki dan, osim kada je dan odmora za cijelu ekipu. Uskoro završavamo na lokacijama na samom istoku Turske, a nakon toga se tri tjedna selimo u Sarajevo i Mostar.

Moraš li učiti turski?
Srećom, ne. Naučila sam nekoliko osnovnih riječi i fraza jer kad dođem u stranu zemlju volim osjetiti kroz jezik duh naroda i više se na taj način približiti ljudima s kojima provodim svaki dan od šest ujutro do osam navečer.

Kako je došlo do te suradnje?
Zvali su me iz Sarajeva i rekli da je redatelj zainteresiran za mene i da bi volio da dođem na audiciju. Nakon toga mi je poslao scenarij, došao je u Zagreb da se upoznamo i ponudio mi suradnju.

Pričaš savršeni engleski. Gdje si ga usavršila?
Odmalena sam učila engleski u školi stranih jezika u Varšavskoj, gdje sam imala sjajne profesore, većinom izvorne govornike. Jako volim jezike koji su ujedno jedno od glavnih sredstava izražavanja svakog čovjeka i glumca. Svakodnevno čitam, slušam engleski, a i otprije godinu i pol s uspjehom učim i francuski.

Dosta si zauzeta. Imaš li vremena za svoje najbliže?

Naravno. Imam tu sreću da je u Turskoj uz mene i moj dragi koji je već postao dio filmske ekipe i snimio gomilu prekrasnih fotografija koje će se vjerojatno koristiti u promidžbene svrhe filma.

Već godinama gradiš i inozemnu karijeru. Koliko je teško domoći se audicija?

Audicije su neizbježna stvar u inozemstvu. Imam tu sreću da je uz mene vrhunska agentica snažne reputacije u Londonu te mi ona uspijeva dogovarati audicije za razne projekte na koje se inače ne može doći samo tako. No mislim da oko toga ne treba raditi veliku pompu. Nažalost, u Hrvatskoj toga još uvijek nema.

Hoćeš li se još koji put pojaviti u 'Igri prijestolja'?

Za sada ne znam. Vidjet ćemo. Tko zna kamo me put odvede.

Kakve imaš planove za ljeto?

Do sredine šestog mjeseca zauzeta sam snimanjem, a nakon toga ćemo vidjeti. Sigurna sam da ćemo otići do našeg divnog mora, makar na kraće vrijeme.

Uvijek imaš besprijekornu liniju. Kako je održavaš?
Hvala na komplimentu! Već godinama redovito vježbam pilates u studiju Asje Petersen, koja je zaslužna za moju ljubav prema tome. Sjajna je trenerica - sve što znam o tijelu i pilatesu naučila sam od nje i moram priznati da sam zaista odlična u tome. Kako sam sada na snimanju i nemam priliku otići na pilates, jako mi nedostaje.

Što te najviše fasciniralo u turskoj kulturi?
Mnogo toga. Od njihovih građevina i glazbe do utjecaja kultura sa svih strana svijeta koje se u Istambulu potpuno isprepliću. Istok Turske je nešto sasvim drugačije. Snimamo u povijesnom gradu koji će, nažalost, za dvije godine biti pod vodom, a savršena je lokacija za snimanje filmova. Star je nekoliko tisuća godina i jedino je naša ekipa dobila dozvolu ulaska i snimanja u tom dijelu. Izgleda zaista čarobno! Ima fantastičnu energiju, a priroda i zrak su nevjerojatno čisti. Danas po njegovim stijenama i brežuljcima hodaju još samo pastiri sa svojim stadima ovaca te žene koje beru bilje za čaj i pripremu raznih ljekovitih napitaka i mirodija.

Glumila si uz Gerarda Depardieua, Nastassju Kinski i Richarda Gerea. Uz koju zvijezdu bi se još rado pojavila?
Nikada unaprijed ne volim govoriti o tome što bih voljela i što imam u planu. Kad se nešto dogodi, sigurna sam da ćete znati na vrijeme.