TURISTIČKI BONTON

Kako jesti i piti u raznim dijelovima svijeta?

03.04.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Znate li da nije uvijek nepristojno zadnje kapi pića uliti upravo u svoju, umjesto u tuđu čašu ili da se u nekim dijelovima svijeta smatra rasipnim kada svatko za stolom jede iz svog tanjura

Običaji vezani uz hranu i piće razlikuju se diljem svijeta i dobro ih je upoznati da svoje domaćine ne bismo povrijedili ili im izazvali nelagodu. Umjesto toga puno ih je bolje zadiviti poznavanjem lokalnih običaja i pravila lijepog ponašanja.

Ponašanje za stolom

U Japanu noodles možete jesti vrlo glasno

Ako jedete domaću azijsku tjesteninu 'noodles' u Japanu, to možete činiti i vrlo glasno pa čak i srkati. No u Kini nikada nemojte zabadati štapiće okomito u zdjelu s rižom jer će vaše domaćine to podsjetiti na način na koji se rižu servira mrtvima. Također, nije poželjno svojim štapićima hranu dodavati drugoj osobi, s obzirom na pogrebni budistički običaj prema kojemu se ostaci kremiramog tijela štapićima dodaju među članovima obitelji. To pravilo, po pisanju poznatog turističkog vodiča Lonely Planet, primjenjuje se diljem Azije, a ne samo u Kini.

U Nepalu, pak, za stolom čekajte da vas domaćim posluži i svako se potrudite zatražiti još. Ako ste u skupini, nemojte ustajati dok svi ne završe, a ako baš morate otići, ispričajte se riječima 'bistaii khaanus' ili 'jedite polako'.

U restoranima u Portugalu ne pitajte za sol i papar ako već nisu na stolu. Traženje bilo kakve vrste začina u toj se zemlji smatra uvredom za kuhara, a oni su vrlo cijenjeni u Portugalu. Francuzi također vole kuhare, ali za stolom prije svega drže vrlo nepristojnim razgovarati o novcu. Ne vole ni dijeljenje računa, toliko popularno u Americi, a prijedlog da svatko plati svoje doživjet će izuzetno nesofisticiranim.

Ako u Meksiku tijekom objeda uhvatite nečiji pogled, bez obzira na to radi li se o strancu ili prijatelju s kojim dijelite stol, obavezno kažite 'provecho' ili uživaj. Ne zaboravite ovaj običaj, u Meksiku ga jako vole i smatraju izuzetno pristojnim.

Hranjenje iz vlastitog tanjura u Etiopiji se doživljava kao smiješno, bizarno i rasipno. Hrana se u toj zemlji uvijek dijeli iz jednog tanjura, a jede se rukama, bez ikakva pribora. Pohlepa se smatra vrlo neciviliziranom pa za etiopskom trpezom treba jesti polako i ne zaboravite da se mesna jela obično konzumiraju zadnja pa na njih nemojte navaliti odmah.

Piće

U Japanu nemojte sami nalijevati u svoju čašu. Pristojno je napuniti čašu osobe pored sebe i čekati da vam ona uzvrati. Posezanje za bocom i lijevanje u svoju čašu za stolom bi se moglo protumačiti kao da imate problema s alkoholom.

U Armeniji pak, ako nekome nalijete zadnje kapi iz boce, osobi niste iskazali čast, već ste je obvezali da plati novu rundu. Zato je pristojno posljednje kapi sačuvati za sebe. U Australiji, slično kao i kod nas, drže do običaja zvanog 'shouting’' ili 'zvanje' koji podrazumijeva da svatko naruči po jednu rundu pića pa nikako nemojte otići dok ne platite svoju turu.

U Rusiji, s domaćinima kušati votku znači ne pijuckati, već ispiti naiskap. Od muškaraca se očekuje da čašicu riješe u jednom gutljaju, a žene poneku rundu mogu i preskočiti. Votku nije dozvoljeno miješati ili razblažavati, a ispijena se boca ne smije vratiti na stol već je treba odložiti na pod. U Švedskoj, pak, nije pristojno zveckati čašama, a izuzetak je jedino kucanje prilikom zdravice.

Upute za vegetarijance

U Etiopiji hrana se uvijek dijeli iz jednog tanjura, a jede se rukama

U Peruu, kao i u ostalim zemljama, postoje vegetarijanski restorani na svim važnijim turističkim mjestima. No valja istaknuti da se u običnim restoranima termin 'bez mesa' odnosi samo na jela bez crvenog mesa ili svinjetine. Ako želite biti sigurni da u vašem tanjuru neće biti nikakva životinja, naručite 'un plato vegetariano', što je siguran vegetarijanski obrok.

Rusija isto može biti problematična ako ne volite meso. Vegetarijancima je najbolje posjetiti Rusiju tijekom korizme kada mnogi restorani nude posebne bezmesne specijalitete. Restorani u Moskvi, Petrogradu i ostalim većim gradovima imaju vegetarijanske restorane, ali je povrće u pravilu prekuhano 'do smrti', a vegetarijanska se juha često kuha s ostacima mesa.

I dok za vegetarijance nisu ni mesarska ravničarska područja Argentine ili srednje Azije, povrtnim rajem s pravom se mogu nazvati mediteranske i bliskoistočne zemlje, Indija i Singapur.