PREHRAMBENA OPSESIJA

Kako je gluten postao neprijatelj broj jedan

06.05.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Kad se udruže moćna prehrambena industrija i popularne zvijezde, sezonski se demonizira neka namirnica. Gluten, protein koji se nalazi u pšenici, trenutačno je prokazan kao glavna nutricionistička opasnost, no stručnjaci upozoravaju kako prehrana bez glutena može negativno utjecati na zdravlje osoba koje ne pate od celijakije

Još su jednu prehrambenu ludost popularizirale zvijezde: Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow i Miley Cyrus sljedbenice su režima u kojem se ne jedu pšenični proizvodi, odnosno gluten. No odustajanje odkruha, tjestenine, kolača, pizze, odnosno hrane koja sadrži gluten - ljepljivi protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu - nije jednostavno kao što se možda čini, pogotovo kada nemate osobnog kuhara da će vam pripremati ukusne alternative.

U posljednjih je nekoliko godina prehrambena industrija pronašla novu nišu – namirnice bez glutena. Za osobe s celijakijom, koje su netolerantne na proizvode koji sadrže žitarice, takvi proizvodi čine život puno lakšim.
No prema podacima zdravstvenih ustanova samo jedan posto populacije pati od celijakije. Istodobno, ovo tržište raste stopom od 15 posto godišnje.

U nedavnom članku objavljenom u časopisu British Medical Journal autori sugeriraju kako je bezgluteinski prehrambeni režim popularan i među onima koji žele smršavjeti. Naime, posljednjih su deset godina ugljikohidrati demonizirani među osobama koje imaju problema s viškom kilograma.

Posebno je okrivljen gluten za koji neki stručnjaci tvrde da je odgovoran za debljanje.

Istodobno su poklonici te nutricionističke teorije od Lady Gage i do Andyja Murrayja, tvrdili da bezglutenska dijeta rješava najširi spektar problema: umor, nadutost, gubitak kose i loš ten.

No jesu li bezglutenski proizvodi doista tako dobar saveznik u mršavljenju?
U industrijskim proizvodima bez glutena protein iz pšeničnog brašna samo je zamijenjen brašnom drugog porijekla poput bademovog, rižinog, kukuruznog brašna. Njima se dodaju aditivi ili kukuruzni škrob te dodatni šećeri i masti kako bi proizvodi bili ukusniji. Rezultat je da je bezglutenski kruh može više debljati od običnog.

Iako nas prehrana bez glutena neće učiniti vitkijima ili zdravijima, kako je moguće da je takva dijeta sve popularnija? Jedan od razloga je i knjiga 'Wheat Belly' autora Williama Davisa, kardiologa koji konzumiranje pšenice povezuje s brojnim stanjima od shizofrenije i peruti do dijabetesa i artritisa. On vjeruje da je gluten 'kronični otrov opasan poput heroina'.


Iako ovo zvuči nategnuto, jer napokon zapadnjački režimi prehrane uključuju žitarice od cjelovitog zrna još od biblijskih vremena, dr. Davis tvrdi da se žitarice koje danas jedemo razlikuju od onih koje su jeli naši djedovi i bake.

Prije pedesetak godina, objašnjava dr. Davis, znanstvenici su napravili soj patuljaste pšenice koja raste dvostruko brže te je dvostruko izdržljivija od tradicionalne pšenice.

Drugi su nutricionisti skeptični prema takvoj tezi. 'Ne poznajem niti jedan biokemijski dokaz za takvu tezu. Nije problem u lošoj vrsti pšenice, nogo u činjenici da je previše jedemo', kaže nutricionist Ian Marber.

'Naša prehrana uključuje previše ugljikohidrata. No izbacivanje pšenice, nije jednostavno. Pšenica ima lošu reputaciju, ali je istodobno važan izvor vitamina B, vlakana i kalcija.'

Brine ga i činjenica da mnogi ljudi sami sebi dijagnosticiraju celijakiju a da uopće nisu netolerantni.
'Ljudi znaju pojesti veliku zdjelu tjestenine nakon čega se osjećaju neugodno pa zaključe da su alergični. Nisu, samo su pojeli previše tjestenine.'

Puno je lakše povjerovati da imate zdravstveni problem zbog kojeg ste debeli nego da su kilogrami viška vaša odgovornost. Ironija je da terapija koju sami odredite nije bezopasna.

'Nema dokaza koji bi upućivali na to da prehrana bez glutena daje značajne prednosti u općoj populaciji', tvrdi se u studiji objavljenoj u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

'Štoviše, postoje dokazi koji ukazuju da je prehrana bez glutena može negativno utjecati na zdravlje crijeva kod osoba koje ne pate od celijakije ili osjetljivosti na gluten.'

Možda je odgovor u pronalaženju zlatne sredine. Jedite više voća i povrća i budite svjesni da dijeta bez glutena ne može biti rješenje za vaše zdravlje ili struk.

'Nemoralno je od prehrambene industrije što prodaje bolest od koje većina ljudi ne pati. Prehrana bez glutena je postala opsesija koja uskraćuje ljudima pravo da uživaju u hrani', kaže Ian Marber za Daily Mail.