NEMA GREŠKE

Kako ispeći najbolji bečki odrezak

12.09.2014 u 07:16

Bionic
Reading

Bečki odrezak tradicionalno je jelo koje gotovo svi obožavaju, ali mnogi ga ne znaju pripremiti kao u restoranu

Srećom pa se u ovim modernim vremenima više ne moramo oslanjati isključivo na bakine kuharice, već su nam trikovi dostupni sa svih strana svijeta. Ako niste zadovoljni kako vam kod kuće ispada bečki odrezak, možda vam nedostaje pokoji as iz rukava kulinarskih stručnjaka.

Odabir mesa

Tradicionalno meso za bečki odrezak svakako je teletina, a povoljnija varijanta, koju mnogi jako vole, svinjetina. The Guardian pak ističe da će mnogi kuhari reći kako je sve u osobnim preferencijama i bečki odrezak bit će odličan od bilo koje vrste mesa. Neki će pak napomenuti da puretina i piletina pomalo podsjećaju na dječji meni. Razlog tome je to što te vrste mesa nemaju jači okus koji imaju teletina ili svinjetina. Da bi odrezak na kraju bio mekan, potrebno je da meso ima i nešto masnoća pa birajte takve komade pri kupnji.

Smjesa za prženje

Cijenjeni gastro kritičar Joseph Wechsberg, koji je obišao elitne svjetske restorane, ima samo jedno važno pravilo kod pripreme smjese za prženje – mora biti suha. Kaže da čak mora biti toliko suha da vam na hlačama ne bi ostala mrlja kad biste slučajno sjeli na nju. No kako nije dobro ići u ekstreme, realno je da smjesa ne bi trebala biti premokra, jer odrezak neće imati primamljiv hrskavi okus. Najklasičniji pristup bio bi meso uvaljano u brašno, jaje i na kraju krušne mrvice. No neki jajetu vole dodati malo vrhnja za izdašniji okus.

Sastojci:
teletina
sol i papar
2 jaja
2 žlice vrhnja slatkog vrhnja
brašno i krušne mrvice
biljno ulje za prženje
1 limun, narezani, za serviranje
maslac

Priprema:
Meso istucite batom pa začinite soli i paprom s obje strane po želji. U posude zasebno složite brašno, jaja i krušne mrvice. Ako želite, jajima možete dodati vrhnja.
Ulje visine pola cm zagrijte u tavici s visokim rubom. Da biste znali je li se dovoljno ugrijalo, ubacite malo krušnih mrvica koje bi odmah trebale dobiti tamnosmeđu boju. Zatim ulju možete dodati i malo maslaca za finiji okus.

Meso redom uvaljajte u sve sastojke i pecite dok obje strane ne dobiju zlatnosmeđu boju. Da biste to lakše postigli, tresite tavu kako bi ulje pokrivalo što veći komad mesa, a na pola ga okrenite na drugu stranu. Čim je meso gotovo, stavite ga na papirnate ubruse da upiju višak masnoća od prženja.