I TO SE MOŽE

Kako do idealnog života?

15.02.2011 u 09:58

Bionic
Reading

Savršeni život u 21. stoljeću, bez stresa, s viškom slobodnog vremena, čini se kao bajka. Naime, znanstvenici kažu da prosječna obitelj danas radi 1.000 sati godišnje više od obitelji prije 25 godina. Kako onda uopće naći vremena za odmor, a kamoli za zabavu?

Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se barem približite idealu savršenog života

Smanjite stres
Nemoguće je potpuno eliminirati stres. Stoga se pokušajte udaljiti od misli koje vam stvaraju stres. Najvažnije je zaokupiti se nečim drugim i pokušati se odmaknuti od stresne situacije. Bar dok ne nađete način kako je riješiti ili kako se na najbolji način nositi s njom.

Prestanite odugovlačiti
Izbjegavanje obveza iziskuje mnogo više energije nego samo obavljanje. Ako ste bili neraspoloženi na početku, jednom kada krenete u posao, bit ćete zadovoljni jer ga napokon privodite kraju.

Igrajte se s djecom
Obiteljske igre postale su izgubljena vještina: to je, naime, pokazalo jedno britansko istraživanje koje otkriva da roditelji s djecom provode sve manje kvalitetnog vremena. Nađite vremena za igru s vašom djecom jer će oni to znati cijeniti. Pročitajte im knjigu, mazite se sa svojom bebom, otiđite na kolač i čaj sa svojim tinejdžerom. Budite tu kad im najviše trebate.

Pojednostavite stvar
Nije nužno da budete nečim zauzeti svaku sekundu svog vremena. Opustite se i zaboravite na telefon, mobitel i e-mail. Ne uzimajte na sebe obveze koje nisu hitne i provedite kvalitetno vrijeme s obitelji.

Podijelite zaduženja i odgovornosti

Ako ste dobro podijelili zaduženja i odgovornosti, vođenje kućanstva ni za koga ne bi trebalo biti frustrirajuće. S druge strane, ako samo jedna osoba, u ovom slučaju obično majka, brine o svemu, teško da može biti zadovoljna svojim životom. Dajte svojoj djeci zaduženja u skladu s njihovim uzrastom i zaposlite supruga ukoliko spada u one koji vrijeme do ručka krate s daljinskim u ruci.

Usporite ritam

Imate osjećaj da vas razvlače na sve strane i da radite od jutra do navečer kao da ste navijeni. Probajte dokučiti koje stvari nisu nužne i odbacite suvišne obveze koje vas udaljavaju od onih koje volite i s kojima želite provoditi vrijeme.

Pazite na svoje tijelo i prehranu
Vaš organizam funkcionirat će optimalno samo ako mu budete osigurali najbolje gorivo. To znači puno svježeg voća, povrća, bjelančevina. S druge pak strane, previše šećera, masti, prerađenih ugljikohidrata, alkohola mogu smanjiti vašu sposobnost da se nosite sa stresom.

Idite što više možete u prirodu
Fokusirajte se na pozitivno
Pokušajte svaki dan izdvojiti par minuta i na papir zapišite tri stvari koje vas čine sretnima. Bit će to snažan podsjetnik na ono što vam je važno u životu.

Ne pokušavajte zaspati na silu
Mnogo ljudi odlazi u krevet s očajničkom željom da zaspu i odmore se. No vrlo brzo to postaje borba sa samim sobom, umorom i napetošću, što dovodi do frustracije. Smirite se, duboko dišite i idite u krevet opušteni, a ne s mišlju da trebate hitno zaspati jer se nećete uspjeti odmoriti.

Uživajte na svježem zraku

Iskoristite kratke stanke i izgubite se u prirodi, pa čak i ako je to samo mali parkić ispred ureda ili vaše zgrade. Uživajte u zelenilu i udahnite zrak daleko od klima uređaja i centralnog grijanja.

Raspalite najdražu pjesmu
Zaboravite na trenutak sve obveze i upalite do daske omiljeni hit koji vam garantirano diže raspoloženje. Tih par minuta za sebe zbilja ne bi trebalo biti teško izdvojiti.