korisni trikovi

Kako bi što dulje bile hrskave, sočne i slatke: Treba li jabuke čuvati u hladnjaku ili na kuhinjskom pultu?

11.08.2022 u 09:06

Bionic
Reading

Bez obzira preferirate li Granny Smith, Fuji, Red Delicious ili neku drugu , savršena jabuka bit će hrskava, sočna, slatka i možda pomalo trpka, ovisno o sorti. Ali koliko će dugo ostati takve kada ih donesete kući?

Stručnjaci otkrivaju kako jabuke što duže održati svježima, ali i otkrivaju je li držanje u hladnjaku najbolji način za čuvanje jabuka.

Najbolji način skladištenja jabuka

Poput drugog jezgričavog voću, kao što su kruške i dunje, jabuke općenito treba držati na hladnom, suhom i zasjenjenom mjestu, kaže Ken Wortz, glavni destiler u destileriji Sauvage u Charlottesvilleu. Laura Scheck, osnivačica Teaching Tablea, koja nadahnjuje kuhare da kod kuće da kuhaju više, a kupuju i bacaju manje dodaje da najbolje mjesto za skladištenje jabuka uvelike ovisi o ostalim vanjskim uvjetima (kao što je temperatura i razine vlage u vašem domu), koliko dugo želite skladištiti jabuke te gdje i kako skladištite drugo povrće. Na primjer, ako slučajno imate podrum s niskim temperaturama, jabuke tamo mogu stajati do 10 mjeseci, piše marthastewart.com.

Hladnjak ili kuhinjski pult

Ako želite jabukama produžiti rok trajanja, Wortz i Scheck se slažu da je ladica za povrće u hladnjaku odlično mjesto za čuvanje jabuka. 'Mogu trajati šest do osam tjedana pohranjeni u hladnjaku', kaže Wortz. Scheck dodaje da ako je temperatura u vašem domu nešto viša ili prostorija okupana suncem, hladnjak je idealan za čuvanje jabuka čak i za kraća razdoblja. Ipak, ako ih ne stavite u hladnjak, nećete odmah istrunuti – na kuhinjskom pultu mogu trajati jedan do dva tjedna, ovisno o uvjetima u prostoriji.

Jabuke držite podalje od ostalog voća

'Jabuke oslobađaju plinoviti hormon etilen, koji uzrokuje brže sazrijevanje drugog voća i povrća, pogotovo ako su same jabuke nagnječene ili prezrele', kaže Scheck. 'Ako ne želite poticati sazrijevanje drugih proizvoda, jabuke čuvajte u plastičnoj posudi, vrećici u hladnjaku ili u zaseboj ladici. Ako se nalaze na pultu, jabuke možete staviti u zasebnu zdjelu, dalje od drugog voća, ili u papirnatu vrećicu.

Ako se na jabukama pojave pjege obavezno ih uklonite ili brzo konzumirajte natučene jabuke te one s mrljama jer će one potaknuti truljenje preostalih jabuka. Ako skladištite veću količinu abuka zajedno, dobro je stalno ih provjeravati jer će jedna loša jabuka brzo uništiti ostale, napominju stručnjaci.

Koliko dugo jabuke mogu potrajati?

'Jabuke kupljene u trgovini već su skladištene i provele su neko vrijeme u tranzitu,’ kaže Wortz te dodaje: 'Ako se drže u hladnom skladištu, mogu biti dobre mjesecima od datuma kada su ubrane. Međutim, kada ih kupite, izdržat će tjedan dana izvan hladnjaka i šest do osam tjedana u hladnjaku.'

Nakon što se jabuke narežu, treba ih što prije staviti u hladnjak. Kako biste spriječili da potamne čvrsto ih zamotajte u plastičnu foliju ili foliju od pčelinjeg voska i potrošite u roku od nekoliko dana. Također protiv tamnjenja dobro djeluje iscijeđeni sok od limuna koji možete preliti preko narezanih kriški.

Spriječite bacanje hrane

Prvo upotrijebite jabuke s mrljama te one natučene, naravno, prije konzumacije uklonite oštećene dijelove. Ako ne možete odmah pojesti jabuke, skuhajte ih u kašu ili kompot koji kasnije možete koristiti za pitu ili nadjev, ili ih ocijedite napravite sok.