zlatna pravila

Gdje je najbolje čuvati limune kako bi što dulje zadržali svjež okus?

02.04.2022 u 11:49

Bionic
Reading

Od čitavog limuna, pa do osvježavajućeg iscijeđenog soka – ovo su apsolutno najbolji načini za pohranu ovog sočnog, finog i zdravog voća

Kad vam život da limune, s njima možete napraviti puni više od obične limunade. Iscijeđeni u sok, narezani na kriške ili kao korica, ovo citrusno voće može se koristiti na različite načine i svakom jelu daje poseban miris i aromu svakom jelu, od deserta i pića do salata i tjestenine. Limun gotovo uvijek imamo kod kuće, posebice ako redovito kuhate i uživate u svježoj limunadi, međutim gdje je najbolje držati limun? Znate li što treba učiniti kada recept zahtijeva sok od pola limuna ili samo koricu? Treba li ostatke pospremiti u hladnjak ili negdje drugdje? Ovaj vodič itekako će vam dobro doći.

Je li hladnjak najbolji izbor za držanje limuna?

Kao što je slučaj s većinom voća, Anina von Haeften, suosnivačica tvrtke za dostau hrane Farm to the People, preporučuje čuvanje limuna u hladnjaku. 'Možete ih držati na kuhinjskom pultu, ali neće trajati tako dugo i počet će se sušiti,' kaže te dodaje: 'Na kuhinjskom pultu će izdržati oko tjedan dana, a u hladnjaku i do mjesec dana.'

Kad limune držite u hladnjaku, Anina von Haeften preporučuje čuvanje u hermetički zatvorenoj posudi koja će im pomoći da ostanu sočniji i dulje zadrže vlagu. Međutim, ako slučajno imate nezrele (zelene) limune, onda je preporučljivo stavite ih na pulta dok ne požute, a zatim ih stavite u hladnjak u ladicu za svježe voće i povrće.

Držanje limuna u hladnjaku ne samo da produljuje njihov vijek trajanja, već i održava mekanu teksturu kore i zadržava njihov svjež okus. Maddy Rotman, voditeljica održivosti u tvrtki Imperfect Foods kaže: 'Kada su limuni svježiji, slađi su i manje kiseli nego kada se počnu sušiti, što se događa brže na sobnoj temperaturi.'

Ostaci limuna

Kada je kora u pitanju, Maddy Rotman savjetuje da nikad ne bacate koricu limuna, a da je prethodno ne naribate.'Korica limuna je tako svestrana u kuhanju i pečenju, da je prava šteta baciti je. Čak i ako vam nije potrebna odmah, stavite je u zatvorenu posudu u zamrzivač i odmrznite kada vam zatreba.'

Ako koristite samo pola limuna, Maddy Rotman preporuča da narezani kraj pokrijete plastičnom folijom ili ga stavite u zatvorenu posudu, pazeći da ga upotrijebite u roku od nekoliko dana prije nego što se osuši. Kako biste sačuvali ostatke limunovog soka, stručnjaci preporučuje čuvati ga u zatvorenoj posudi u hladnjaku gdje će zadržati svoj okus nekoliko dana. Nakon toga, najbolje je koristiti limunov sok za kuhanje ili pečenje ili ostatak zamrznuti tako da ga izlijete u posude za kockice leda.