OSVAJA IZGLEDOM I OKUSOM

Kad jednom probate krumpir na ovaj način više mu nećete moći odoljeti

17.10.2020 u 16:25

Bionic
Reading

Pečeni krumpir Hasselback stila s dodatkom maslaca, češnjaka i ružmarina vrlo je jednostavno jelo koje će vaše goste i ukućane ostaviti 'otvorenih usta'. Ovaj tip pripreme krumpira vuče korijene iz Švedske, a ime je dobio po restoranu Hasselback u Stockholmu. Njihov pečeni krumpir postao je prepoznatljivo jelo koje je u svojim domovima pripremalo i lokalno stanovništvo, čime je postao tradicionalno jelo Šveđana. Krumpir Hasselback stila karakterizira rez po uzoru na harmoniku koji olakšavaju ulazak različitih sastojaka, a osim krumpira, za ovo tradicionalno švedsko jelo poslužit će i batat

Sastojci

  • četiri komada krumpira ili batata srednje veličine
  • 60 grama maslaca
  • pet češnja češnjaka
  • dvije žličice ružmarina
  • sol
  • crni papar
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema

Krumpir lagano operite i osušite kuhinjskom krpom, a zatim napravite kriške bez prolaska nožom kroz sav krumpir kako se ne bi slomio. Zlatno pravilo glasi 'što sitniji rezovi, to bolje', no bez pretjerivanja.

Zatim umiješajte kremasti maslac između svakog reza krumpira te začinite solju i svježe mljevenim paprom.

Ogulite i nasjeckajte češnjak i vrlo malu količinu ružmarima koju ćete zatim posuti po krumpiru, a trljanjem sastojaka osigurajte da uđu u svaki dio reza.

Nakon što ste ih začinili, krumpire smjestite u posudu za pečenje uz kapljice ekstra djevičanskog maslinovog ulja te pecite 30 minuta u pećnici na temperaturi od 200 °C. Kako biste bili sigurni da je krupmir gotov, provjerite nožem, a ukoliko mu se ne odupire, spreman je za posluživanje.

Krumpir Hasselback stila poslužite dok je još topao, a zahvaljujući svom izgledu poslužit će kao savršen ukras drugim jelima ili idealno predjelo.