Mnogi i ove godine u zadnji tren smišljaju što poslužiti na božićnom stolu kad je riječ o slatkom, žele nešto posebno, drugačije od uobičajenog, a ideja nekako ne dolazi. Kad se uz sve obaveze približi Badnjak, potraga za 'onom jednom' slasticom često se pretvori u stres, umjesto u gušta. Zato donosimo provjerenu inspiraciju, Sanja Vejnović ustupila nam je jedan od recepata za Božićni panj (Bûche de Noël) iz svoje rasprodane knjige
Glumačka diva, Sanja Vejnović koju trenutno gledamo u seriji 'Divlje pčele' u ulozi Mirjane Vukas, poznata je kao i kao vrsna kuharica. Nakon slane, objavila je jednako traženu slatku kuharicu s receptima za nezaobilazne slastice. Za ove blagdane ima idealan za sve koji žele desert koji izgleda i miriše blagdanski, a okus mu je savršen.
Sastojci:
Biskvit:
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- 6 bjelanjaka
- 40 g šećera
- 70 g brašna
- 3 žlice kakaa
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žlica šećera u prahu
Kora panja
140 g tamne čokolade (55 – 60 % kakaa)
Krema:
- 250 g sira mascarponea
- 100 ml milerama
- 50 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 250 ml slatkog vrhnja za šlag
- naribana korica i sok 1 neprskanog limuna
- 2 listića svijetle želatine
- 250 g borovnica
Za posipanje
Kakao
Gljivice od marcipana
100 g marcipan-mase
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Uzmite veliki kalup za pečenje da tijesto bude u tankom sloju. Obložite ga papirom za pečenje i namastite tankim slojem ulja ili maslaca.
Biskvit
U zasebnoj posudi promiješajte prosijano brašno i prosijani kakao. Mikserom izmiješajte žumanjke sa šećerom (100 g) dok se sve ne poveže u pjenastu, svijetlu smjesu. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, postupno dodajući šećer (40 g). Smjesi od žumanjaka postupno dodajte smjesu prosijanog brašna i kakaa, prašak za pecivo te žlicu po žlicu snijega. Lagano miješajte špatulom dok ne povežete smjesu. Izlijte smjesu na pripremljeni pleh i poravnajte špatulom. Pecite 12 – 13 minuta. Kad je tijesto pečeno okrenite ga na čistu kuhinjsku krpu po kojoj ste prethodno kroz sito ravnomjerno posuli šećer u prahu. Oprezno skinite papir s tijesta i odmah rolajte užu stranu biskvita u roladu. Umotajte u kuhinjsku krpu i ostavite da se ohladi.
Kora panja
Rastopite 100 g čokolade nad vodenom parom. Maknite s vatre i dodajte 40 g nasjeckane čokolade za temperiranje. Miješajte dok se ne rastopi. Na papir za pečenje ravnomjerno rasporedite čokoladu u tankom sloju. Zarolajte papir za pečenje i ostavite u hladnjaku 30 – 40 minuta.
Krema
Listiće želatine namočite u hladnoj vodi. Ugrijte namočenu želatinu s dvjema žlicama slatkog vrhnja nad vodenom parom pa miješajte dok se želatina ne otopi. U posudu za miješanje stavite mascarpone, mileram, šećer, vaniliju, sok i naribanu koricu limuna. Mikserom miksajte smjesu dok se sastojci ne povežu u kremu. Kremi dodajte rastopljenu želatinu. U drugoj posudi izmiksajte slatko vrhnje u mekani šlag. Povežite kremu od sira sa šlag kremom. Odmotajte ohlađeni biskvit po kojemu ravnomjerno rasporedite ⅔ kreme i borovnice i lagano zarolajte. Roladu premažite ostatkom kreme u tankom sloju preko koje pospite prosijani kakao.