TRAŽITE 'ONO NEŠTO'?

Još ne znate što ćete od slastica spraviti za blagdanski stol? Imamo genijalan recept Sanje Vejnović

23.12.2025 u 22:23

Bionic
Reading

Mnogi i ove godine u zadnji tren smišljaju što poslužiti na božićnom stolu kad je riječ o slatkom, žele nešto posebno, drugačije od uobičajenog, a ideja nekako ne dolazi. Kad se uz sve obaveze približi Badnjak, potraga za 'onom jednom' slasticom često se pretvori u stres, umjesto u gušta. Zato donosimo provjerenu inspiraciju, Sanja Vejnović ustupila nam je jedan od recepata za Božićni panj (Bûche de Noël) iz svoje rasprodane knjige

Glumačka diva, Sanja Vejnović koju trenutno gledamo u seriji 'Divlje pčele' u ulozi Mirjane Vukas, poznata je kao i kao vrsna kuharica. Nakon slane, objavila je jednako traženu slatku kuharicu s receptima za nezaobilazne slastice. Za ove blagdane ima idealan za sve koji žele desert koji izgleda i miriše blagdanski, a okus mu je savršen.

Sastojci:

Biskvit:

  • 6 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 6 bjelanjaka
  • 40 g šećera
  • 70 g brašna
  • 3 žlice kakaa
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žlica šećera u prahu

Kora panja

140 g tamne čokolade (55 – 60 % kakaa)

Krema:

  • 250 g sira mascarponea
  • 100 ml milerama
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 250 ml slatkog vrhnja za šlag
  • naribana korica i sok 1 neprskanog limuna
  • 2 listića svijetle želatine
  • 250 g borovnica

Za posipanje

Kakao

Gljivice od marcipana

100 g marcipan-mase

Pet namirnica koje čuvaju srce i produžuju život Izvor: Ostale fotografije / Autor: Montaža: Neven Bučević

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Uzmite veliki kalup za pečenje da tijesto bude u tankom sloju. Obložite ga papirom za pečenje i namastite tankim slojem ulja ili maslaca.

Biskvit

U zasebnoj posudi promiješajte prosijano brašno i prosijani kakao. Mikserom izmiješajte žumanjke sa šećerom (100 g) dok se sve ne poveže u pjenastu, svijetlu smjesu. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, postupno dodajući šećer (40 g). Smjesi od žumanjaka postupno dodajte smjesu prosijanog brašna i kakaa, prašak za pecivo te žlicu po žlicu snijega. Lagano miješajte špatulom dok ne povežete smjesu. Izlijte smjesu na pripremljeni pleh i poravnajte špatulom. Pecite 12 – 13 minuta. Kad je tijesto pečeno okrenite ga na čistu kuhinjsku krpu po kojoj ste prethodno kroz sito ravnomjerno posuli šećer u prahu. Oprezno skinite papir s tijesta i odmah rolajte užu stranu biskvita u roladu. Umotajte u kuhinjsku krpu i ostavite da se ohladi.

Kora panja

Rastopite 100 g čokolade nad vodenom parom. Maknite s vatre i dodajte 40 g nasjeckane čokolade za temperiranje. Miješajte dok se ne rastopi. Na papir za pečenje ravnomjerno rasporedite čokoladu u tankom sloju. Zarolajte papir za pečenje i ostavite u hladnjaku 30 – 40 minuta.

Krema

Listiće želatine namočite u hladnoj vodi. Ugrijte namočenu želatinu s dvjema žlicama slatkog vrhnja nad vodenom parom pa miješajte dok se želatina ne otopi. U posudu za miješanje stavite mascarpone, mileram, šećer, vaniliju, sok i naribanu koricu limuna. Mikserom miksajte smjesu dok se sastojci ne povežu u kremu. Kremi dodajte rastopljenu želatinu. U drugoj posudi izmiksajte slatko vrhnje u mekani šlag. Povežite kremu od sira sa šlag kremom. Odmotajte ohlađeni biskvit po kojemu ravnomjerno rasporedite ⅔ kreme i borovnice i lagano zarolajte. Roladu premažite ostatkom kreme u tankom sloju preko koje pospite prosijani kakao.