SVEČANI DESERT

Mirisna i ukusna slastica: Daniela Gračan ima super recept za kolač s božićnim štihom

22.12.2025 u 14:20

Bionic
Reading

Još samo malo je ostalo do Božića i polako ulazimo u onaj najslađi dio blagdanske pripreme, izradu kolača koji u sebi nose miris prosinca. Zato ovaj put donosimo recept Daniele Gračan za gingerbread - jednostavan, provjeren i stvoren za dijeljenje. Idealan je za one trenutke kad želite nešto fino i domaće, bez puno kompliciranja, a s okusom koji savršeno pripada blagdanskim danima

Gingerbread je jedan od onih blagdanskih klasika koji odmah podigne atmosferu, a njegovi sastojci u trenu 'zamirišu' cijeli dom i prizovu pravi prosinački ugođaj. Zato je savršen izbor za blagdanski stol: izgleda efektno, a istovremeno je topao, domaći i prepoznatljiv.

Priprema prema receptu vrlo jednostavna, a okus zaista savršen. Osim što je ukusan, gingerbread je i zahvalan za posluživanje jer dugo ostaje svjež.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sastojci:

  • 170 g muscavado ili smeđeg šećera
  • 150 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 3 zlicice meda
  • 380 g glatkog brašna
  •  2 žličice kakaa

Postupak:

Izmiksajte maslac sa šećerom, a zatim mu dodajte jaje i med te ponovno kratko miksajte. Sjedinite suhe sastojke i dodajte ih u prvu smjesu, sve sjedinite, napravite kuglu i stavite u frižider barem na sat, dva. Izvaljajte, istisnite kalupiće i pecite na 180 stupnjeva 7-8 minuta. Obavezno dodajte malo božićne čarolije i ukrasite.