Još samo malo je ostalo do Božića i polako ulazimo u onaj najslađi dio blagdanske pripreme, izradu kolača koji u sebi nose miris prosinca. Zato ovaj put donosimo recept Daniele Gračan za gingerbread - jednostavan, provjeren i stvoren za dijeljenje. Idealan je za one trenutke kad želite nešto fino i domaće, bez puno kompliciranja, a s okusom koji savršeno pripada blagdanskim danima
Gingerbread je jedan od onih blagdanskih klasika koji odmah podigne atmosferu, a njegovi sastojci u trenu 'zamirišu' cijeli dom i prizovu pravi prosinački ugođaj. Zato je savršen izbor za blagdanski stol: izgleda efektno, a istovremeno je topao, domaći i prepoznatljiv.
Priprema prema receptu vrlo jednostavna, a okus zaista savršen. Osim što je ukusan, gingerbread je i zahvalan za posluživanje jer dugo ostaje svjež.
Sastojci:
- 170 g muscavado ili smeđeg šećera
- 150 g maslaca
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 3 zlicice meda
- 380 g glatkog brašna
- 2 žličice kakaa
Postupak:
Izmiksajte maslac sa šećerom, a zatim mu dodajte jaje i med te ponovno kratko miksajte. Sjedinite suhe sastojke i dodajte ih u prvu smjesu, sve sjedinite, napravite kuglu i stavite u frižider barem na sat, dva. Izvaljajte, istisnite kalupiće i pecite na 180 stupnjeva 7-8 minuta. Obavezno dodajte malo božićne čarolije i ukrasite.