Šest uobičajenih umjetnih zaslađivača koje koriste milijuni u SAD-u i diljem svijeta značajno ubrzava starenje mozga i rane znakove demencije, pokazala su najnovija istraživanja
Milijuni ljudi izloženi riziku ubrzanog starenja mozga jer je šest uobičajenih umjetnih zaslađivača povezano s pogoršanjem moždanih funkcija.
U novoj studiji, istraživači iz Brazila otkrili su da aspartam, saharin, acesulfam kalij, eritritol, ksilito i sorbitol pokazuju vezu sa zabrinjavajućim pogoršanjem pamćenja, jezika i misaonih sposobnosti.
Znanstvenici još uvijek pokušavaju razumjeti kako te tvari oštećuju mozak, ali prethodna istraživanja ukazuju na to da ti zaslađivači pridonose zgrušavanju krvi i upali u mozgu, piše Daily Mail.
Šest testiranih umjetnih zaslađivača koriste milijuni ljudi za kontrolu težine, regulaciju razine šećera u krvi i sprječavanje karijesa. Nalaze se u mnogim proizvodima označenima kao 'bez šećera' ili 'dijetalnim proizvodima', uključujući gazirana pića, niskokalorične deserte, jogurt, grickalice, napitke na bazi mlijeka i bombone.
Također se nalaze u vrećicama Equal, NutraSweet, Sweet'N Low, Sunett, Truvia i Xylosweet u mnogim kućanstvima, i restoranima.
Oni koji su konzumirali najviše zaslađivača imali su mozgove koji su starili oko 1,6 godina brže od onih koji su konzumirali najmanje.
Međutim, grupa koja je konzumirala najveću količinu umjetnih zaslađivača imala je samo oko 190 do 200 mg dnevno, otprilike koliko ima jedna limenka Diet Coke.
Iako spomenuta studija nije izravno testirala zašto ti zaslađivači mogu naštetiti mozgu, istraživači su se pozvali na to kako se zaslađivači poput aspartama mogu razgraditi u toksične spojeve koji oštećuju moždane stanice, štetno utječući na pamćenje i misaone sposobnosti.
Eritritol je također povezan s oštećenjem krvnih žila u mozgu, smanjenjem protoka krvi i povećanjem rizika od mrtvice, što može narušiti funkciju mozga.
Studija, objavljena u časopisu Neurology, pokazala je da redovito konzumiranje šest umjetnih zaslađivača ubrzava gubitak pamćenja i druge probleme vezane uz mozak, posebno kod ljudi srednjih godina.
Istraživači su pratili preko 12.000 odraslih osoba tijekom osam godina kako bi vidjeli kako ti zaslađivači utječu na njihove misaone sposobnosti.
Važna studija
Taj učinak bio je jači kod ljudi s dijabetesom, ali uočen je i kod onih bez tog stanja. Zanimljivo, taj učinak bio je značajan samo kod ljudi mlađih od 60 godina. Kod starijih odraslih osoba, zaslađivači nisu imali zamjetljiv utjecaj na funkciju mozga.
Općenito, studija je pokazala da je dnevno konzumiranje ovih šest zaslađivača, čak i u malim količinama, povezano s bržim stopama kognitivnog pogoršanja u odnosu na povremenu ili nikakvu upotrebu. Brazilski znanstvenici također su testirali učinak tagatoze, prirodnog zaslađivača koji se nalazi u nekim voćkama i mliječnim proizvodima, i otkrili da je to jedina tvar u njihovoj studiji koja nije imala vezu s pogoršanjem zdravlja mozga.
U uvodnom članku koji prati novu studiju, dr. Thomas Monroe Holland s Sveučilišta Rush u Chicagu upozorio je da učinak uočen među mlađim ljudima sugerira da ono što jedemo u srednjim godinama može utjecati na zdravlje našeg mozga godinama unaprijed.
Inače, 12.772 odrasle osobe iz Brazila ispitane u ovoj studiji imale su prosječnu dob od 52 godine i sve su bile javni službenici u šest glavnih gradova u zemlji.
Svi su sudjelovali u Brazilskoj longitudinalnoj studiji zdravlja odraslih (ELSA-Brasil), koja je započela 2008. godine.
Na početku su sudionici ispunili detaljan upitnik o tome što su jeli i pili tijekom prošle godine. To je pomoglo istraživačima procijeniti koliko od sedam zaslađivača konzumiraju svaki dan. Misaone sposobnosti poput prisjećanja riječi i imenovanja riječi koje počinju određenim slovom testirane su tri puta tijekom osam godina studije.
Sudionici su zatim podijeljeni u tri skupine na osnovu toga koliko zaslađivača konzumiraju dnevno: nisko (20 mg/dan), srednje (66 mg/dan) i visoko (191 mg/dan). Rezultati su pokazali da čak i u niskoj skupini, konzumiranje manje od jedne vrećice umjetnog zaslađivača dnevno pokazuje određenu razinu pogoršanja mozga. Međutim, učinak je bio mnogo manji nego u srednjoj (66 mg/dan) ili visokoj (191 mg/dan) skupini.