OPREZ!

Jesu li 'zdravi' sokovi doista tako dobri za zdravlje

27.05.2014 u 07:07

Bionic
Reading

Popularnost zdravih i vrlo praktičnih pića, poput kokosove vode, bademova mlijeka ili pak zelenog soka, u posljednje vrijeme nemjerljivo raste, a ti sokovi obećavaju brojne zdravstvene prednosti. Osim toga, ta popularna pića sve su češće dostupna u bočicama u dućanima. No jesu li doista tako zdrava kako se smatra?

Kokosova voda
Kokosova voda slovi za idealna prirodno-sportski napitak, za gašenje žeđi te hranjivu alternativu obične vode. Kokosova voda sadrži puno kalija, čak više od srednjih banana te elektrolita koji pomažu tijelu apsorbirati vodu. Međutim, ukoliko nakon vježbanja pijete kokosovu vodu, ona sama neće u dovoljnoj mjeriti vratiti tijelu izgubljeno, a riječ 'voda' u ovome napitku ne bi vas smjela navoditi na zaključak da nije kaloričan. Naime, kako upozoravaju stručnjaci, ljudi imaju tendenciju izgubiti pojam o količini kalorija koje konzumiraju u piću. Naime, ako umjesto vode popijete bocu ili dvije kokosa vode dnevno, u organizam ćete unijeti dodatnih 100 ili 200 kalorija, piše Time

Bademovo mlijeko

Inače se bademovo mlijeko smatra vrlo zdravom alternativom za kravlje mlijeko. Međutim, kako upozoravaju znanstvenici, sve vrste mlijeka ne nastaju na jednak način, pogotovo kada je u pitanju protein. Bademovo mlijeko ima oko jedan gram proteina po porciji, u usporedbi s osam ili devet grama u kravljem mlijeku. Bademovu mlijeku također nedostaje vrsta aminokiselina, koje zajedno s proteinima, potiču zdravlje i rast mišića. Ako ste netolerantni na laktozu pa vam je potrebno nešto ujutro što ćete preliti preko žitarica, bademovo mlijeko dobar je izbor. Međutim, iako je bogato vitaminom D i drugim nutrijentima, organizmu ne daju iste beneficije kao kravlje mlijeko.

Zeleni sok
Postoje brojne varijante ovog super zdravog napitka, a sve imaju sjajnu prednost – zdravo voće i povrće spakirano u zdravom i praktičnom paketu. No činjenica jest da biljni enzimi brže oksidiraju, tako da sok mora biti doista svjež kako bi svi sastojci zadržali svoje zdravstvene prednosti. Kao rezultat toga, kupovni sokovi koji već dulje vrijeme stoje zapakirani jednostavno nisu dovoljno svježi kako bi ponudili sve zdravstvene prednosti. Osim toga, ni svježe iscijeđeni sok koji popijete odmah neće organizmu pružiti cijeli niz hranjivih tvari koje bi inače pružilo čitavo voće i povrće.

Sok od sjemenki chia
Sjemenke chia prepune su vlakana koje poboljšavaju probavu te masne kiseline omega-3, proteina, kalcija, magnezija i antioksidansa. Osim što su sjajan izvor vlakana, sjemenke također sadrže zdrave vitamine i nutrijente. No takva kupovna pića imaju tendenciju sadržavati puno drugih sastojaka, poput šećera, što ih pak čini prepunima ugljikohidrata i kalorija. Osim toga, znatno je jeftinije napraviti svoj sok od chije kod kuće – jednostavno dodati u najobičniji frape.

Sokovi za čišćenje organizama

Bez obzira na to pijete li ih svega nekoliko dana ili tjedana, sok za čišćenje organizma može podići razinu energije, pomoći u gubitku kilograma, poboljšati probavu i povećati koncentraciju. No pijenje soka od voća i povrća za organizam nije tako dobro kao jedenje cijelog voća i povrća. Naime, gotovo sva vlakna i puno hranjivih tvari nalazi se u mesu voća i povrća, stoga se ne treba zavaravati kako je pijenje soka jednako jedenju svježeg voća i povrća. Sokovi za čišćenje organizma može biti sjajan izbor s vremena na vrijeme kao nadopuna prehrani, no bi ih se trebalo konzumirati na dulje vrijeme, jer nisu nutricionistički kompletni.

Bademovo mlijeko

Sokovi od aloe vere
Sokovi od aloe vere jačaju imunološki sustav i pomažu pri mršavljenju. No znanstvenici napominju kako znanstveno nije dokazano pozitivno djelovanje aloe vere na imunološki sustav. Osim toga, sumnja se i kako veća količina pića od aloe vere mogu izazvati komplikacije poput proljeva i grčeva, stoga svakako valja pripaziti.

Mlijeko od sjemenki konoplje
Ovo piće još je jedna veganska alternativa kravljem mlijeku, a sadržava omegu 3-i biljne hranjive tvari. Međutim, slično i kao s bademovim mlijekom, mlijeko od sjemenki konoplje nije dobra zamjena za kravlje mlijeko. Naime, nema visokih udjela bjelančevina. Osim toga, mlijeko od sjemenki konoplje ne sadržava određene vrste korisnih MK omega-3koje se na primjer nalaze u ribi. Ako ste alergični na mlijeko, ovaj napitak može biti dobra alternativa, no valja biti svjestan toga da ne pruža iste razine proteina i hranjivih tvari kao kravlje mlijeko.