LJETNO JELO

Jeftin i ukusan recept sa zapečenim tikvicama koji ćete pripremiti u tren oka

01.08.2021 u 17:03

Bionic
Reading

Sezona je tikvica, a vi nemate ideju što biste pripremili s njima? Ovaj recept idealan je za laganu večeru ili ručak, a može poslužiti i kao prilog uz jelo. Jeftin je i jako jednostavan za pripremu, a i pomalo drugačiji zahvaljujući bademima

Potrebni sastojci

  • 4 tikvice srednje veličine
  • 2 jaja i 1 žumanjak
  • 15 cl slatkog vrhnja
  • 50 g mljevenih badema
  • 30 g badema u listićima
  • 10 g maslaca
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • Sol, papar
  • Majčina dušica

Priprema

Operite tikvice i narežite na tanke šnite. Posolite i stavite u cjedilo 15-ak minuta da se ocijedi višak vode. Posušite ih.

Zagrijte pećnicu na 180 ° C i namastite maslacem posudu (barem 4 cm visoku) u kojoj ćete peći tikvice.

Zagrijte ulje u tavi te pržite tikvice dok ne dobiju zlatnu boju. Ostavite ih da se ohlade.

Istucite jaja s vrhnjem, dodajte muškatni oraščić, papar, majčinu dušicu i mljevene bademe.

Na dno posude za pečenje stavite sloj tikvica pazeći da se preklapaju. Prelijte ih smjesom jaja i badema. Dodajte drugi sloj tikvica i smjese te ako vam je još ostalo smjese i tikvica složite još jedan sloj i na kraju pospite bademima u listićima.

Stavite u pećnicu i pecite 30 minuta.

Kad dobije zlatno smećkastu boju izvadite iz pećnice i poslužite toplo uz omiljenu ljetnu salatu.