SLATKI ZALOGAJ

Jedan jako otmjen kolač s malinama

14.04.2014 u 15:24

Bionic
Reading

Mirisno tijesto i slatko kiselkasta krema od malina savršen su spoj

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Za prvo tijesto
brašno: 230 g
kakao u prahu: 1 ½ žličica
šećer: 60 g
sok od limuna: 2 žličice
maslac: 150 g
žele ili marmelada od malina: 6 – 8 žlica

Za drugo tijesto
jaja: 3
hladna voda: 3 žlice
sol: prstohvat
šećer: 70 g
brašno: 50 g
škrobno brašno (Gustin): 50 g
prašak za pecivo: ½ vrećice
oguljeni bademi: 50 g
začin za medenjake: 1 žličica (vrhom puna)
mlijeko: 8 – 10 žlica

Krema
smrznute maline: 600 g
šećer: 170 g
želatina: 8 listova
slatko vrhnje za šlag: 6 dl
smrznute maline: 300 g

Preljev
crveni preljev za torte: 2 vrećice
šećer: 4 žlice
sok od malina: 5 dl

Ukrašavanje
slatko vrhnje za šlag: 3 ½ dl
učvrščivač za šlag: 1 vrećica
čokoladna srca

Priprema

Pećnicu zagrijati na 200 °C, a 600 g smrznutih malina izvaditi iz hladnjaka za duboko zamrzavanje i ostaviti sa strane da se potpuno odmrznu. Zatim odmrznute maline dobro protisnuti kroz cjedilo.

Prvo tijesto: Od brašna, šećera, kakaa u prahu, soka limuna i maslaca umijesiti glatko tijesto. Na poleđinu tepsije staviti papir za pečenje i razviti tijesto veličine 27 x 35 cm. Staviti peći oko 15 minuta. Pečeno tijesto zajedno s papirom staviti oprezno (jer je prhko) na rešetku da se hladi. Hladno tijesto prebaciti oprezno s podizačem za tijesto u lim odgovarajuće veličine i premazati ga dobro izmiješanim želeom od malina ili marmeladom .

Drugo tijesto: Temperaturu pećnice smanjiti na 175 °C. Dno lima za pečenje veličine 27 x 35 cm prekriti papirom za pečenje. Brašno, škrobno brašno (Gustin), prašak za pecivo, začin za medenjake i oguljene mljevene bademe izmiješati. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke čvrsto izraditi s malo soli i 3 žlice vode. Na kraju postepeno dodavati šećer, neprestano miješajući. I dalje miješajući mikserom dodavati žumanjke jedan po jedan bjelanjcima. Mješavinu brašna i badema lagano sipati u masu od jaja i lagano metlicom za snijeg (ne mikserom) umiješati. Istresti u lim, izravnati i staviti peći oko 25 minuta. Biskvit izvući zajedno s papirom na rešetku i ostaviti da se hladi. Hladan biskvit staviti na prvo tijesto premazano želeom i biskvit preliti mlijekom.

Krema: Listove želatine omekšati u hladnoj vodi. Zatim želatinu dobro ocijediti i staviti na štednjak, da se na laganoj vatri otopi. Želatini dodati 3 – 4 žlice pirea od malina i dobro izmiješati. Zatim mješavinu želatine i pirea od malina skinuti sa štednjaka, dodati ostatku pirea, neprestano miješajući mikserom. Kremu staviti u hladnjak oko 10 minuta da se hladi, odnosno počne stezati.

Slatko vrhnje čvrsto izraditi. Pire od malina izvaditi iz hladnjaka i metlicom za snijeg izmiješati sa čvrsto izrađenim slatkim vrhnjem. Polovinu kreme staviti na biskvit, izravnati te 300 g smrznutih malina raspodijeliti po kremi. Zatim maline prekriti preostalom kremom, izravnati te staviti u hladnjak da se hladi 3 – 4 sata, odnosno dok se krema ne stegne.

Preljev: Dvije vrećice crvenog preljeva izmiješati sa šećerom. Dodavati postepeno sok od malina, neprestano miješajući. Staviti na štednjak i na laganoj vatri, miješajući pustiti da zakuha. Skloniti sa štednjaka i pustiti malo da se preljev ohladi. Ne smije se stegnuti! Zatim preljev izliti na kolač, izravnati te ponovno staviti u hladnjak da se potpuno ohladi (najbolje preko noći).

Ukrašavanje: Sutradan čvrsto izraditi 3 ½ dl slatkog vrhnja s učvrščivačem za šlag. Šlag staviti u špricu za kremu i kolač ukrasiti kao na fotografiji. Ukrasiti čokoladnim srcima ili po vlastitoj želji.

Napomena: Ako imate ram na izvlačenje za kolače, slažite kolač na kvadratnom tanjuru odgovarajuće veličine, koji je predviđen za serviranje i oko njega položen ram. Kad se kolač potpuno ohladi, oprezno nožem odvojiti kolač od rama, tako što nož umačete u vrelu vodu. Kolač režite nožem koji prije svakog rezanja zagrijemo u vreloj vodi i obrišemo.