dobro je znati

Je li sigurno jesti proklijali krumpir i na što ukazuje njegova zelena boja?

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 11.03.2022 11:00
  • Objavljeno 11.03.2022 u 11:00
Zbog sadržanog prirodnog toksina konzumacija krumpira može izazvati neugodne simptome

Zbog sadržanog prirodnog toksina konzumacija krumpira može izazvati neugodne simptome

Izvor: Profimedia / Autor: GEOFF KIDD / Sciencephoto / Profimedia

Prije nego li skuhate zeleni ili proklijali krumpir ne bi bilo loše provjeriti što stručnjaci imaju za reći po pitanju zdravstvene ispravnosti

Krumpir je hranjiva, ali i vrlo svestrana namirnica; od pomfrita pa do pirea, vrlo je ukusan u svim varijantama. Krumpir ima brojne zdravstvene prednosti i bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima. Iako je većina krumpira potpuno sigurna za jelo, krumpir ipak sadrži vrstu prirodnog toksina koji u većoj količini može izazvati mučninu nakon konzumiranja. Stoga je svakako preporučljivo prije kuhanja baciti pogled na sam izgled krumpira.

'Krumpir sadrži dvije vrste glikoalkaloida, prirodne toksine, zvane solanin i čakonin. Iako se prirodno nalaze u krumpiru, njihova koncentracija je najveća u udubinama, proklijalim vrhovima i zelenoj kori,' kaže Lauren Harris-Pincus, autorica knjiga 'The Everything Easy Pre-Diabetes Cookbook' i 'The Protein-Packed Breakfast Club'.

Zelena boja krumpira obično potječe klorofila i koji, iako nije otrovan, dobar je pokazatelj da postoji višak koncentracije glikoalkaloida i da takav krumpir ne želite konzumirati. 'Svježi krumpir ne bi trebao biti proklijao niti imati bilo kakvu zelenu nijansu na kori, kaže Harris-Pincus.

Krumpir zelene nijanse preporučljivo je ne konzumirati

Krumpir zelene nijanse preporučljivo je ne konzumirati

Izvor: Profimedia / Autor: Sea Wave / Alamy / Alamy / Profimedia

Starenjem ili nepravilnim skladištenjem krumpir može početi klijat i dobiti zelene mrlje. Ako se zelena boja javlja bez klijanja, tada ta promjena boje može biti pokazatelj kvarenja. Ako kora krumpira izgleda zelenkasto ili ako ima proklijalih izdanaka, morat ćete krumpir očistiti ili baciti, ovisno o tome kolika površina je zahvaćena.

Zašto nije sigurno jesti proklijali krumpir?

Klijanje je pokazatelj da su razine toksina previsoke i krumpir više nije siguran za konzumaciju. Prema riječima Diane M. Pei, certificirane stručnjakinje za informacije o otrovima na Poison.org, solanin i čakonin mogu uzrokovati simptome kao što su povraćanje, bolovi u trbuhu, nepravilna stolica, proljev, glavobolja, dezorijentiranost , crvenilo kože, zbunjenost i groznica. Simptomi se obično javljaju unutar nekoliko sati, ali u nekim slučajevima može potrajati i do jednog dana.

Klijanje je pokazatelj da su razine toksina previsoke i krumpir više nije siguran za konzumaciju.

Klijanje je pokazatelj da su razine toksina previsoke i krumpir više nije siguran za konzumaciju.

Izvor: Profimedia / Autor: BJORN SVENSSON / Sciencephoto / Profimedia

Kako smanjiti toksičnost ili ukloniti klice s krumpira

U konačnici, najbolji i najsigurniji način je potpuno izbacivanje krumpira koji sadrže zelene mrlje ili klice. Međutim, ako primijetite klijanje ili zelenu nijansu na nekim područjima, možete ih pokušati očisitit i ukloniti oštrim nožem, a nakon toga skuhati ili ispeći. 'Nažalost, kuhanje ne uništava loše spojeve u krumpiru, stoga nije preporučljivo pripremati ili jesti proklijali krumpir ili onaj sa zelenim dijelovima', kaže Harris-Pincus. 'Međutim, vjerojatno je u redu jesti krumpire koji su proklijali ako možete odrezati cijelu klicu i sve zeleno obojene dijelove krumpira, te ako nisu naborani i smežurani', dodaje. Osim toga, posebno pažljivi trebate biti ako jedete krumpir s korom, jer su upravo ondje nataložene najveće količine toksina.

Kako pravilno skladištiti krumpir

Krumpir držite na hladnom, tamnom i dobro prozračenom mjestu

Krumpir držite na hladnom, tamnom i dobro prozračenom mjestu

Izvor: Profimedia / Autor: SHEILA TERRY / Sciencephoto / Profimedia

Prema riječima stručnjaka, za početak, ako možete, izbjegavajte kupovinu veće količine krumpira, radije kupujte samo onoliko koliko vam je potrebno i time izbjegnite nepotrebno kvarenje. 'Višak krumpira čuvajte na hladnom i tamnom mjestu i svakako pazite da ih držite podalje od luka, koji otpušta spojeve koji mogu uzrokovati brže klijanje krumpira,' savjetuje Harris-Pincus.

Krumpir držite na hladnom, tamnom i dobro prozračenom mjestu, kao što je ostava ili ormarić. zbjegavajte visoke temperature, držite ih podalje od kuhinjskih aparata i pazite da budu podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Naime, prekomjerno izlaganje svjetlu uzrokuje nakupljanje solanina koji kori daje zelenu boju.

Također izbjegavajte krumpir stavljati u hladnjak ili zamrzivač prije kuhanja jer niske temperature uzrokuju pretvaranje krumpirovog škrob u šećer, što rezultira slatkim okusom i promjenom boje prilikom kuhanja. Kako bi vaš krumpir dulje trajao, držite ga u tamnom prostoru na sobnoj temperaturi i svakako perite tek netom prije kuhanja jer vlaga također može uzrokovati rano kvarenje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!