kulinarske tajne

Nakon ovoga više nikada nećete baciti vodu u kojoj se kuhalo povrće

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 03.03.2022 12:14
  • Objavljeno 03.03.2022 u 12:14
Osim što je prepuna hranjivih tvari, voda od kuhanja povrća može se koristiti na više različitih načina

Osim što je prepuna hranjivih tvari, voda od kuhanja povrća može se koristiti na više različitih načina

Izvor: Profimedia / Autor: Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada je riječ o kuhanju, postoji mnogo malih, a vrlo korisnih trikova, a jedan od njih je korištenje vode od kuhanja povrća. Osim što je prepuna hranjivih tvari, ova se voda može ponovno koristiti na više različitih načina

Ako inače bacate vodu preostalu od kuhanja povrća, ovaj trik mogao bi vam itekako dobro doći. Naime, prilikom kuhanja, kako po pitanju okusa samog jela tako i po pitanju uštede i smanjena količine otpada, dobro je znati da se juha nastala kuhanjem povrća može ponovno upotrijebiti na mnogo različitih načina.

Postoje neke hranjive tvari koje ovo povrće gubi tijekom kuhanja, ali drugi minerali i vitamini prenose se u samu juhu, to više što se ona duže kuha, pa ju je i iz zdravstvenih razloga korisno sačuvati. No, to ne vrijedi samo za juhu nastalu kuhanjem isključivo povrća, već i za vodu preostalu od kuhanja riže, tjestenine, mahunarki, jaja, mesa ili ribe.

Kako koristiti vodu preostalu od kuhanja povrća?

Nakon što ste skuhali povrće, koje prije kuhanja uvijek mora biti dobro oprano, procijedite ga, a preostalu vodu sačuvajte. Također je korisno napomenuti kako je povrće najbolje dodati u vodu tek kada zakipi, a tijekom cijelog procesa kuhanja pokušajte održavati temperaturu vode oko 100 stupnjeva.

Povrće je uvijek najbolj staviti u već zakipjelu vodu

Povrće je uvijek najbolj staviti u već zakipjelu vodu

Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

Načini korištenja juhe od povrća:

Preostalu tekućinu od kuhanja povrća koristite prilikom pripreme juha, umaka i pirea.

Možete je koristiti i za kuhanje jela od tjestenine ili riže, a u tom slučaju idealna je voda koja se od kuhanja gljiva.

Također vodu od povrća možete ubaciti u bilo koju vrstu variva i dinstanih jela.

Ova juha savršena je za pravljenje umaka tako da se poveže s malo gustina -brašna, škroba, griza i slično.

Umjesto dodavanja obične vode, dodajte vodu od kuhanja povrća kako biste pripremili zdrave povrtne smoothije.

Preostalu vodu možete zamrznuti u kockicama i uvijek imati na raspolaganju za pripremu ukusnih i zdravih jela.

Voda od kuhanja povrća dobra je i za zalijevanje biljaka jer je izvrsno prirodno gnojivo.

Savršena je za čišćenje pribora za jelo i uklanjanje masnoće s pločica – posebno voda od kuhanja krumpira.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!