mali trikovi

Nakon ovoga cheesecake vam se nikada više neće raspuknuti: Tajna savršene slastice od sira, kako okusom, tako i izgledom

09.03.2022 u 11:26

Bionic
Reading

Cheesecake je jedan od onih univerzalnih deserata - jedu ga, ali i prave baš svi. Činjenica je da je ovu slasticu doista jednostavno napraviti, bilo da se radi o verziji s voćem ili čokoladom. Međutim, ono što se često događa je da se cheesecake raspukne. Iako to ne utječe na sjajan okus, mnoge ta pojava pomalo izluđuje. Srećom, postoje trikovi zbog kojih će vaš idući cheesecake biti savršen, kako okusom, tako i izgledom

Cheesecake je u osnovi kolač bogatog nadjeva napravljen od različitih omjera jaja, sira i šećera. Pretjerano i predugo pečenje najčešći je uzrok problema. No, uz pridržavanje nekoliko jednostavnih pravila i savjeta savršen cheesecake je itekako lako i jednostavno napraviti.

Provjerite pećnicu

Previsoka temperatura često uzrokuje pucanje kolača po površini. Uz neke posebne iznimke, univerzalno pravilo za kolače od sira je pečenje na temperaturi između 150 i 160 stupnjeva, sa ili bez vodene kupelji. Tada ispadaju najbolje, stoga svakako provjerite termostat na pećnici i ako je potrebno regulirajte temperaturu.

Izbjegavajte pretjerano miješanje smjese

Pretjerano miješanje i mućenje smjese uvlači previše zraka u tijesto kolača od sira što pak može uzrokovati da se kola na početku jako napuhne, a zatim potone, skupi se i u konačnici raspukne. Osim toga, pretjerano miješanje ne poboljšava ni teksturu. Smjesu prestanite miješati čim tijesto postane glatko i kremasto, a ne pahuljasto (osim ako u receptu nije drugačije navedeno). Kako biste izbjegli pretjerano miješanje, svakako počnite s omekšanim krem sirom, a zatim dodajte ostale sastojke.

Namastite stranice lima za pečenje

Podmazani lim za pečenje pomoći će da se kolač odlijepi lakše od kalupa dok se hladi i skuplja te spriječiti rastezanje i pucanje. Nakon pečenja kore stranice lima za pečenje iznad kore ponovno namastite prije nego li ulijete smjesu. Kako biste bili sigurni da ćete kolač bez pucanja izvaditi iz kalupa, tankim nožem ili lopaticom povucite oko vrućeg kolača, pritišćući kalup kako ne biste izazvali pucanje kolača. Nakon toga završite hlađenje prema uputama.

Cheescake nikada ne pecite tako da bude skroz 'gotov'

Tortu od sira iz pećnice izvadite dok se tijesto još lagano trese i njiše kada lagano protresete kalup. Zadržana toplina u tijestu nježno i savršeno će dovršiti pečenje cheescakea. Imajte na umu da se kolač se možda neće potpuno stegnuti dok se skroz ne ohladi.

Kolač ohladite polako, dalje od propuha

Kolač učinkovito možete ohladiti u ugašenoj pećnici s odškrinutim vratima. Također možete usporiti hlađenje tako da stavite veliku zdjelu ili lonac preko kolača dok se hladi na rešetci kako biste stvorili toplo, vlažno okruženje, savršeno za hlađenje.