BEAUTY SPASITELJI

Izlaganjem plavom svjetlu štetimo i koži, a ovo su kreme koje će je zaštititi

09.02.2021 u 15:19

Bionic
Reading

Jeste li ikad čuli za plavo svjetlo? Ovaj pojam odnosi se na svjetlost koja nas svakodnevno obasjava s ekrana računala, tableta, televizije i pametnog telefona. Radeći na računalu i surfajući na pametnom telefonu, većina nas je izložena zrakama plavog svjetla i nekoliko sati dnevno. Ali što je tu loše? Kad vam kažemo da sunčeve zrake također pripadaju 'plavom svjetlu', sasvim je jasno zašto je toliko važno zaštititi kožu od njihovog utjecaja

Zrake svjetlosti koje emitiraju različiti uređaju nisu ni približno jaki poput sunčeve svjetlosti, no svejedno je potrebno zaštiti kožu od njihovog utjecaja. Sve više i više beauty brendova specijaliziranih za preparativnu kozmetiku u vidu imaju utjecaj plavog svjetla na kožu.

Prema međunarodnoj platformi za pretraživanje Stylight, pretraživanja za prozvodima koji štite od utjecaja plavog svjetla na tražilici Google povećale su se za 336 posto od svibnja 2020. godine.

Što je uopće plavo svjetlo?

Kada je riječ o svijetlosti, razlikujemo vidljive i nevidljive zrake. Vidljive zrake su, kao što im samo ime govori, zrake koje možemo vidjeti golim okom. Na primjer, sunčeva svjetlost ili zračenje digitalnih zaslona. Međutim, postoje i nevidljive zrake - na primjer UV-A i UV-B zrake. Dermatolozi vjeruju da je do 80 posto vidljivog starenja kože posljedica UV zračenja. Dolazi prvenstveno od sunčevih zraka, zbog čega je izuzetno važno svakodnevno nanositi kreme sa zaštitnim faktorom.

Kao što nam je posve prirodno zaštititi kožu od sunčevih zraka, to bismo trebali činiti i kada sjedimo ispred računala, televizije ili pametnog telefona. Naša koža dolazi u kontakt s plavim svjetlom (koje se naziva i HEV svjetlost ), čija je valna duljina u kritičnom opsegu. Točno fizičko objašnjenje bilo bi malo previše komplicirano, ali činjenica je da plave zrake mogu oštetiti našu kožu.

Što se događa kada naša koža apsorbira previše plavog svjetla?

Osim preranog starenja kože, koje može ubrzati plavo svjetlo, zrake mogu uzrokovati i poremećaje spavanja. Možda ste to već primijetili kad dugo gledate mobitel u krevetu prije spavanja, a zatim imate problema sa postizanjem kvalitetnog sna- jedan od razloga za to je plavo svjetlo. Iako još uvijek nema utemeljenih studija, plavo svjetlo navodno prodire dublje u sloj kože od UV zraka. Na taj način uništava vezivno tkivo, zbog čega se brže pojavljuju bore, a koža gubi čvrstoću. Uz to, plavo svjetlo postiče stvaranje pigmentnih mrlja i u stanju je uzrokovati iritacije na koži. U najgorem slučaju, neprekidno izlaganje plavom svjetlu moglo bi čak dovesti do raka kože (ali ni to još uvijek nije službeno potvrđeno znanstvenim studijama).

Kako se zaštititi od štetnog utjecaja plave svjetlosti?

Danas postoje brojni načini na koje svoju kožu možete zaštititi od utjecaja plave svjetlosti. Primjerice, postoje posebni filtri za zaštitu zaslona koji se mogu zalijepiti na zaslon. Na nekim (novim) pametnim telefonima plavo svjetlo se čak može isključiti i zamijeniti toplijim, žućkastim svjetlom. Međutim, najjednostavniji je način izgraditi barijeru izvana njegujući kožu posebnim sprejevima i kremama za lice. Nanesite ih na lice u jutarnjim satima, prije nego što sjednete ispred računala ili  pametnog telefona, kako bi zaštitili kožu tijekom dana. Osim navedenog, postoje i naočale za čitanje s filtrima koji odbijaju plavo svjetlo i na taj način štite oči.

Proizvodi na tržištu namijenjeni suzbijanju utjecaja plavog svjetla