NIJE ZA ZANEMARITI

Iako uobičajeni, ovi simptomi mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme

03.11.2018 u 12:59

Bionic
Reading

Želučane probleme, glavobolje ili umor relativno lako rješavamo lijekovima ili s malo dodatnog sna. Međutim, može se dogoditi da nije tako jednostavno odagnati ove nevolje, ili se one javljaju češće od uobičajenog, a iako vam neki simptomi ne moraju predstavljati veliki problem, mogu ukazivati na to da se vaše tijelo bori s nečim puno većim. Stoga, primijetite li učestalije pojavljivanje uobičajenih simptoma, svakako se obratite svom liječniku

Neobjašnjivi gubitak težine

Možda vam veliki gubitak težine u koji niste uložili nimalo truda zvuči kao san snova, ali nagli gubitak kilograma mogao bi se pretvoriti u noćnu moru. Razlog neobjašnjivog gubitka kilograma mogu biti različite stvari, problema s endokrinim sustavom ili autoimuni problemi, ali i vrlo opasan rak jajnika. Poznat kao tihi ubojica žena, rak jajnika simptome pokazuje tek kad bolest uznapreduje. Stoga, umjesto odlaska u kupovinu odjeće manjeg konfekcijskog broja, radije planirajte posjet liječniku.

Učestale probavne smetnje i žgaravica

Bolest srca je najveći uzročnik smrti kod žena, ali simptomi se manifestiraju na drugačiji način nego kod muškaraca. Signal za kardiovaskularne bolesti nije uvijek jasan, a to mogu biti učestale probavne smetnje i žgaravica. Patite li od toga, ne ustručavajte se tražiti liječnički pregled.

Vaginalno krvarenje

Ovaj simptom ne treba uzimati olako, pogotovo nakon menopauze kada to postaje glavni pokazatelj raka maternice. Rak maternice nije toliko čest, ali je rana dijagnostika ključna za uspješno liječenje.

Promjene veličine ili boje madeža

Primijetite li da je vaš nekad okrugao madež promijenio veličinu i boju, postao asimetričan i razvija se, obratite se liječniku što prije, jer to može biti pokazatelj malignog melanoma, agresivnog oblika raka kože. Dijagnostika se obavlja biopsijom ili ultrazvukom, a u slučaju potrebe liječi kirurškim odstranjivanjem nakon čega slijedi imunoterapija ili kemoterapija.

Stanjivanje i opadanje kose

Ispadanje kose pod tušem nije nešto zbog čega bi se trebali jako brinuti, ali primijetite li značajniju razliku u debljini kose i gubite je više nego obično, moglo bi biti ukazivati na neke druge probleme. Stanjivanje vlasi kose može ukazivati na puno toga, od jednostavnijih problema poput nedostatka vitamina do ozbiljnijih endokrinih ili autoimunih poremećaja kao što su bolest štitnjače ili lupus. Stoga ako primijetite da vam se kosa stanjuje, obavezno o tome obavijestite svoga liječnika.

Crna stolica

Stanje stvari u našim crijevima može nam puno toga reći o tome što se događa u našem tijelu, a ako to ne izgleda kao obično, moglo bi ukazivati na problem. Iako crna stolica može biti posljedica oralnog unosa dodatnog željeza ili pretjeranog unosa hrane bogate željezom, najbolje je posavjetovati se s liječnikom jer može ukazivati i na krvarenje unutar gastrointestinalnog sustava.

Promjene na grudima

Svaki neuobičajen osjećaj u grudima i oko njih, kao i promjene u izgledu, treba provjeriti kod liječnika što je prije moguće. Bujanje grudi, promjene na koži dojke ili iscjedak iz bradavica mogu ukazivati na rak dojke. Utvrdi li liječnik da su bujanje, obezbojenje ili iscjedak ozbiljni, najvjerojatnije će vas uputiti na dodatne pretrage mamografijom, ultrazvukom ili biopsijom. Kao i kod bilo koje druge vrste raka, rano otkrivanje je ključno za uspješno liječenje.

Neutaživa žeđ

Osjećaj žeđi je signal kojim nam tijelo govori da moramo unositi tekućinu, ali neutaživa žeđ nije poželjan signal. Prekomjerna žeđ može ukazivati na dijabetes, jer visoka razina šećera u krvi uzrokuje neravnotežu vode u tijelu. Stoga, ako osjećate neprestanu i neutaživu žeđ, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Iznenadne nepodnošljive glavobolje

Napad glavobolje može značiti puno toga, ali kod ozbiljne boli nije dovoljno popiti tabletu za bolove i odspavati. Glavobolje, osobito one ozbiljne i kronične, mogu biti znak nečega puno ozbiljnijega. Nekad pomaže prilagodba prehrane ili više sna, ali uzrokovati ih mogu i puno opasniji moždani udar, tumor mozga ili aneurizma.

Učestalo mokrenje

Potreba li osjećaj za češćim uriniranjem nego uobičajeno može ukazivati na dijabetes, ali tada je obično u kombinaciji s umorom i neutaživom žeđi. No, češće uriniranje može biti pokazatelj i drugih zdravstvenih problema poput infekcije mokraćnog mjehura, infekcije mokraćnog trakta ili sindroma prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura.

ublažite simptome

Ulaskom u četrdesete krajnje je vrijeme da učinite nešto po ovom pitanju

Pogledaj galeriju

Nelagoda u čeljusti, ramenu ili leđima

Ovi simptomi mogu ukazivati na različite stvari, ali ako je nelagoda postojana i učestala, može biti signal za srčane probleme. Vaš će liječnik procijeniti sve simptome i ako posumnja na kardiovaskularne probleme uputit će vas na daljnje pretrage.

Neprestan umor

Jedno je osjećati umor nakon dugog dana na poslu ili napornog dana provedenog s obitelji, ali kroničan umor je znak kojim vaše tijelo pokušava ukazati na nešto drugo. Pretragom krvi vaš liječnik može ustanoviti bilo kakve poremećaje, a kod neprestanog umora često je uzrok dijabetes.

Pomanjkanje daha

Gubitak daha može biti vrlo neugodna pojava, osobito kad ga ne očekujete. Često puta, iznenadno pomanjkanje daha može signalizirati osnovni zdravstveni problem poput opstruktivne plućne bolesti, bronhitisa ili krvnog ugruška.

Depresija

Teške promjene raspoloženja ili osjećaja ne treba uzimati olako, i u tim je situacijama važno s liječnikom razgovarati o mentalnom zdravlju. Njegova je procjena vrlo važna, jer se može raditi o pokazateljima depresije.

Gubitak apetita

Osjećaj sitosti nakon što ste pojeli vrlo malo ne znači da ste pogodili savršenu dijetu i ustvari je nešto što ne biste trebali zanemarivati. Gubite li stalno apetit, osobito ako je to praćeno mučninama, povraćanjem, gubitkom težine i nadutosti, javite se liječniku jer to može biti pokazatelj raka jajnika, čira ili reflukasa.

srednja dob

Koraci koje trebate poduzeti ulaskom u četrdesete: Osjećat ćete se bolje, ali i izgledati mlađe

Pogledaj galeriju

Širenje struka

Primijetite li da se vaš struk povećao tijekom kratkog vremenskog razdoblja, a da niste bitno mijenjali prehranu, moglo bi to biti upozorenje za srčane probleme. Širenje trbuha obično uzrokuje nastajanje tekućine, a to ukazuje na probleme s jetrom ili srcem.

Zamagljen vid

Nemogućnost izoštravanja slike ne mora samo biti znak da trebate nove naočale. Uzrok tome mogu biti i puno ozbiljniji zdravstveni problemi poput dijabetesa ili moždanog udara pa ne oklijevajte s odlaskom liječniku.

Natečene noge i gležnjevi

Natečeni gležnjevi mogu biti posljedica cjelodnevnog stajanja na nogama, ali ako vam noge ili gležnjevi stalno otječu, moglo bi se raditi o edemu. Nakupljanje tekućine u određenim dijelovima tijela može ukazivati na problem sa srčanim zaliscima.

Prekomjerno spavanje

Duže spavanje nego obično, ili poteškoće s buđenjem ujutro, mogu biti znak depresije pa nije loše spomenuti svom liječniku koji će najbolje znati procijeniti u čemu je problem.

Osjećaj zbunjenosti

Nagli napadi poteškoća u usredotočenju, problemi sa zadržavanjem misli i promjene u ponašanju razlog su za posjetiti liječnika, jer ponekad se može raditi o ozbiljnijim uzročnicima poput infekcije ili mentalnih problema. Čak i ako ne mislite da se radi o nekoj velikoj stvari, ne košta vas ništa spomenuti to svome liječniku.