STRUČNJACI UPOZORAVAJU

I kad kupujete bez recepta, pitajte svoga liječnika ili ljekarnika

16.12.2015 u 20:55

Bionic
Reading

Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) povodom slučaja 'ibuprofenske prevare' u Australiji upozorava da dostupnost lijekova na policama trgovina, bez mogućnosti savjetovanja s ljekarnikom, prijeti ljudskom zdravlju te napominje da pacijente treba usmjeravati ljekarnik ili liječnik, a ne naziv lijeka

Odlukom australskog suda povučen je iz prodaje analgetik (lijek protiv bolova) ibuprofen jednog proizvođača nakon presude da su kupci prevareni u pogledu učinkovitosti lijeka. Riječ je o bezreceptnom lijeku s ibuprofen lizinom koji se prodavao u australskim trgovinama i supermarketima, a bio je identičnog sastava u različitim pakiranjima: za bolove u leđima, za menstrualne bolove, za glavobolju i za migrenu.

Na intervenciju agencije za zaštitu potrošača, sud je utvrdio da se radi o istom pripravku u sva četiri slučaja koji je sadržavao 342 miligrama ibuprofen lizina, ali s različitim nazivima, ovisno o vrsti boli, i različitim cijenama.

Spomenuti proizvođač lijeka izjavio je da su svi lijekovi bili prilagođeni potrošačima kako bi se što lakše snašli u okruženju trgovine, među namirnicama, gdje nemaju priliku pitati ljekarnika za savjet.

S obzirom na to da je riječ o sigurnosti i zdravlju pacijenata, iz HFD-a upozoravaju da lijek nikako ne treba gledati kao robu te da se pacijent ne treba oslanjati na 'boje pakiranja' i 'specifičnije' nazive lijekova kako bi se bolje usmjerio na pravi lijek među namirnicama, nego svako odgovorno društvo treba kontinuirano raditi na poticanju savjetovanja pacijenata sa zdravstvenim stručnjacima, posebice u slučaju bilo kakve nedoumice.

U konkretnom australskom primjeru ibuprofena u više 'kutija različitih boja', objašnjavaju iz HFD-a, vrlo se lako moglo dogoditi da pacijent u okruženju trgovine u neznanju uzme nekoliko različitih lijekova potpuno identičnog sastava (npr. žena s menstrualnom boli i intenzivnom glavoboljom), čime se izlaže riziku od višestruko prekoračenih doza i ozbiljnim, po život opasnim, nuspojavama.

Jasminka Tadin, mag. comm., glasnogovornica Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH (HALMED), naglašava kako su 'u EU, pa tako i u Hrvatskoj, propisani uvjeti koje predloženo ime lijeka mora zadovoljavati da bi moglo biti odobreno, pri čemu novoizumljeno ime lijeka, između ostaloga, ne smije dovoditi u zabunu zbog upućivanja na terapijske učinke u nazivu lijeka'.

'U spornom slučaju iz Australije', objašnjava Tadin, 'nazivi lijekova ne bi bili u skladu s odredbama pravilnika važećeg u RH i usklađenog sa zakonodavstvom EU-a'.

Tadin napominje da je u Republici Hrvatskoj i drugim državama Europske unije odobren lijek Nurofen, međutim njegovi nazivi su u potpunosti u skladu s važećim propisima koji strogo reguliraju područje lijekova u EU te se stoga neće povlačiti s tržišta.

Koliko god da ste puta čuli ili pročitali poznatu rečenicu, u Hrvatskom farmaceutskom društvu kažu da nije naodmet ponoviti: 'Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.'