Apple TV+ još je u svibnju najavio novu dokumentarnu seriju od osam epizoda 'Knife Edge: Chasing Michelin Stars' (Oštrica noža: U potrazi za Michelinovim zvjezdicama), koju je osmislila produkcijska kuća Studio Ramsay Global, slavnog chefa, ugostitelja, autora i izvršnog producenta Gordona Ramsayja, poznatog i u nas po serijalu 'Paklena kuhinja'.
Voditelj serije čije emitiranje na ovoj platformi (nažalost još uvijek nedostupnoj u Hrvatskoj, bar službeno) počinje 10. listopada stručnjak je za hranu Jesse Burgess, suosnivač i voditelj emisije 'Topjaw', u kojoj dva najbolja prijatelja, Jesse & Will, putuju svijetom dokumentirajući najbolje stvari za jesti, piti i raditi.
'Chefu je težnja za savršenstvom sve i ne možete podcijeniti nevjerojatnu energiju i ambiciju, odlučnost i žrtvu kroz koju ovi ljudi prolaze iz dana u dan, jureći san o priznanju Michelinova vodiča', kaže izvršni producent serije Gordon Ramsay.
'Ni u jednoj industriji ne postoji čast koja je toliko prestižna i utjecajna kao Michelinova zvjezdica. Oduševljeni smo što imamo priliku ispričati priče o nekim od najuzbudljivijih restorana na svijetu, dok ulažu sve u svojoj opsesivnoj potrazi za maksimalnom ocjenom', rekao je voditelj Jesse Burgess.
Istražujući svijet međunarodnog fine dininga s visokim ulozima i ekskluzivnim pristupom Michelinovu vodiču tijekom njegova cjelogodišnjeg ciklusa, dokumentarna serija 'Knife Edge: Chasing Michelin Stars' prati sudbine elitnih chefova u nekim od najunikatnijih i najslavnijih restorana na svijetu, kako bi se utvrdilo hoće li osvojiti, zadržati ili izgubiti tu dragocjenu zvjezdicu. Od pokušaja osvajanja prve zvjezdice, neumornog rada na osiguravanju svog priznanja ili nastojanja da se dosegne druga ili 'nedostižna' treća zvjezdica, svaki se chef suočava s duboko osobnim izazovom.
Michelinova zvjezdica najprestižnija je kulinarska nagrada na svijetu, koja priznaje najkvalitetnije sastojke pripremljene prema najvišim mogućim standardima. Epizode su snimljene u gradovima od Los Angelesa do Londona, od Mexico Cityja do Kopenhagena, a svaki chef pokušava osvojiti zvjezdicu ili se suočiti s teškim udarcem njezina gubitka dok ekipa inspektora Michelinovih vodiča rabi lažne identitete i telefonske brojeve, kako bi anonimno večerali. Uostalom, nagrade za kulinarsko savršenstvo velike su i samo će najbolji osigurati svoje mjesto na ekskluzivnom popisu Michelin vodiča.
Primjerice, među ostalim će biti predstavljena i dva, prema mnogima, najprivlačnija restorana nordijske regije - Knystaforsen u južnoj Švedskoj i Jordnær u Danskoj.
Knystaforsen, smješten u preuređenoj pilani duboko u švedskoj šumi, jedini je restoran u Švedskoj predstavljen u seriji. Osnovali su ga Nicolai i Eva Tram, a poznat je po elementarnoj kuhinji na vatri, hiperlokalnim namirnicama i dubokoj povezanosti s prirodom. Otkad je 2023. godine osvojio svoju prvu Michelinovu zvjezdicu i Zelenu zvjezdicu, Knystaforsen je postao odredište za goste koji traže čistoću, preciznost i povratak ritmu divljine.
Odmah preko Öresundskog tjesnaca, restoran Jordnær nudi sasvim drukčiju vrstu nordijskog spokoja. Smješten u mirnom hotelu neposredno izvan Kopenhagena, taj restoran s maksimalne tri Michelinove zvjezdice djelo je Erica i Tine Kragh Vildgaard, bračnog para čija je zajednička strast i disciplina dovela do jednog od najspominjanijih gastronomskih putovanja u Europi.
Zajedno, Knystaforsen i Jordnær predstavljaju dvije različite interpretacije nordijske izvrsnosti - jednu elementarnu i sirovu, drugu profinjenu i skladnu. Njihovo uključivanje u 'Knife Edge' rijetka je prilika da se zakorači u srce dva restorana koji, iako radikalno različiti prema formi, dijele duboko poštovanje prema prirodi, gostoprimstvu i stalnom razvoju svog zanata.