RECEPT ZA USPJEH

Gdje griješite kod pripreme poširanih jaja

30.10.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Poširana jaja vrlo su ukusna i zdrava, a ako ih se još niste usudili pripremiti jer se bojite neuspjeha, evo naputaka s kojima ćete sigurno uspjeti

Mnogima se čini da je teško pripremiti poširana jaja, ali ako malo pogledate kako se to radi, zaključit ćete da se jaje mora staviti u uzavrelu vodu s malim trikom da se ne razlije.

A kako da vam to uspije, jaje ostane cijelo i bez komadića bjelanjka na rubovima, objašnjava Huffington Post.

Voda ne smije biti prehladna kada ubacite jaje jer će se žumanjak i bjelanjak razdvojiti, ali ni prevruća jer će se stvoriti bijela pjena od prejakog ključanja. Ubacite jaje čim voda zavrije i ne stavljajte vatru na najjaču temperaturu.

Još jedna od čestih pogrešaka je stavljanje soli u vodu. Ona je poput kamenčića koji će oštetiti jaje pa je radije izbjegavajte.

Najvažnije je ubacivanje jajeta u vodu, a za to vam je potreban vir u loncu. Prije nego što ubacite jaje, uzmite dugačku žlicu i promiješajte vodu tako da dobijete vir. On će se omotati oko jajeta i napraviti lijepu lopticu od njega te spriječiti da se bjelanjak rasprši po loncu.

Poširate li više jaja, morate imati dovoljno velik lonac kako bi imala mjesta i ne bi se dodirivala. Zato je za početak najbolje da se okušate u pripremi jednog jajeta. Neka voda u loncu bude visoka desetak centimetara.

Vodu povremeno promiješajte kako jaje ne bi do kraja potonulo i zalijepilo se za dno. Ovisno o tome koliko čvrsto poširano jaje želite, potrebno ga je kuhati od 2 do 4 minute. Prije serviranja jaja polako izvadite rupičastom žlicom kako biste se riješili viška vode, a možete ga na kratko staviti na papirnati ubrus.