BRZI I UČINKOVITI REZULTATI

Evo zašto je mediteranska prehrana najbolji izbor

26.02.2013 u 09:38

Bionic
Reading

Prehrana koja se temelji na puno voća, povrća, ribe i orašastih plodova daje brze i učinkovite rezultate i kod ozbiljno rizičnih skupina poput pretilih osoba, dijabetičara i pušača

Mediteranski stil prehrane može kod osoba s visokim rizikom od srčanih bolesti smanjiti vjerojatnost srčanog i moždanog udara i rizik od prerane smrti za čak trećinu, pokazuje istraživanje koje je testiralo učinke kod visoko-rizične skupine.

Mediteranska prehrana bazira se na velikim količinama voća, povrća, riba, orašastih plodova, cjelovitih žitarica i zdravih masti poput maslinova ulja, a istodobno ima male količine crvenog mesa i mliječnih proizvoda.

U studiji koja je provedena u Španjolskoj 7.447 osoba u dobi od 55 do 80 godina koje su bili pretile, pušači, imale dijabetes ili druge faktore rizika za bolesti srca, nasumično je podijeljeno u one koje će slijediti mediteransku prehranu ili prehranu s malo masnoća.

Oni na mediteranskoj prehrani jeli su pet porcija voća i povrća, tri puta tjedno ribe, koristili maslinovo ulje te jeli orašaste plodove svaki dan. Poticani su da jedu bijelo meso umjesto crvenog te najmanje tri puta tjedno mahunarke, uključujući grah, grašak i leću. Trebali su popiti čašu vina dnevno tijekom jela. Zamoljeni su da izbjegavaju tvornički proizvedene slatkiše te ograniče potrošnju mliječnih proizvoda i prerađenog mesa.

Osobe koje su bile na mediteranskoj prehrani imale su 30 posto manje izgleda doživjeti srčani ili moždani udar te smrt uzrokovanu srčanim bolestima u usporedbi s onima na dijeti s niskim unosom masnoća.

Studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine tvrdi da je ovo istraživanje prvi put da je mediteranska prehrana testirana na ovako rigoroznim uvjetima. Znanstvenike su iznenadili i brzi učinci ovakve prehrane, piše Mail Online.