ZA SRETNA NEPCA

Pet brzih i slasnih recepata za tjesteninu kojima je teško reći 'ne'

28.06.2018 u 06:56

Bionic
Reading

I kad nas obaveze stisnu glad ne mari za manjak vremena, pa je u svega nekoliko minuta potrebno osmisliti jelo koje će napuniti želudac i ostaviti nam dovoljno vremena da nastavimo tamo gdje smo stali. Idealno rješenje u tom trenutku (a da nije salata) je tjestenina, što zbog toga što je gotova u svega desetak minuta, tako i zbog toga što se može kombinirati na sto načina

Iako se mnogi suzdržavaju od konzumacije tjestenine zbog toga što ova namirnica spada u rafinirane ugljikohidrate, kanadski znanstvenici tvrde kako tjestenina ne deblja, već, naprotiv, može pomoći u gubitku kilograma. To bi moglo objasniti zašto Talijani nemaju problema s viškom kilograma. Stoga zaboravite na grižnju savjest i počastite se tanjurom slasne tjestenine koju mnogi nazivaju hranom za dušu.

Predlažemo vam ovih pet brzih i slasnih recepata za tjesteninu koji će vas osvojiti na prvu, a sigurni smo kako će svatko od vas za sebe pronaći barem jedan po svom guštu. Svako od ovih jela gotovo je u manje od 20 minuta, ne može biti jednostavnije, a istovremeno je i više nego dovoljno da vam u trenu izmami osmjeh na lice.

1. Špageti s piletinom i baby špinatom

U lonac sa zakuhanom i posoljenom vodom dodajte špagete i kuhajte otprilike 8 minuta dok tjestenina ne bude kuhana 'al dente'. Na tavi ispecite pileća prsa i maknite ih s tave. Potom kratko popržite slaninu i maknite sa strane. Na tavi popržite češnjak, dodajte nasjeckanu rajčicu i nakon dvije minute baby špinat te zalijte vrhnjem za kuhanje. Usitnite slaninu, piletinu izrežite na kockice pa ih vratite u umak. Dodajte naribanog parmezana i začina po želji pa u umak umiješajte špagete. U slast!

2. Fettuccine s dagnjama

Tjesteninu skuhajte prema uputama u prethodno posoljenoj vreloj vodi. U tavi na maslinovom ulju popržite usitnjeni češnjak pa dodajte očišćene dagnje i kratko dinstajte. Dodajte pelate s komadićima rajčice (možete i sami napraviti pelate), dvije žlice čvrstog vrhnja za kuhanje koje će dati kremoznost i bijelo vino. Pustite da se krčka na vatri 5 minuta dok alkohol ne ispari. Dodajte sol, papar i svježi peršin i uživajte u morskom duhu na tanjuru.

3. Fusilli u pesto umaku

Fusille kuhajte u slanoj vodi otprilike 8 minuta. U električnu sjeckalicu dodajte svježe listove bosiljka, češnjak, pinjole, sol, papar, malo hladne vode, parmezan, vrhnje za kuhanje i maslinovo ulje. Dobro izmiksajte i dodajte po potrebi još vode i maslinovog ulja. Cherry rajčice prepolovite i dodajte u tavu zajedno s tjesteninom i pestom. Sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Po želji jelo možete još kratko zapeći u pećnici s mozzarellom i parmezanom.

4. Rigatoni u umaku od chillija i vodke

Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi. Na tavi istopite maslac. Dodajte luk i češnjak pa pirjajte dok ne omekša. Ulijte votku i kuhajte nekoliko minuta dok alkohol ne ispari. Dodajte pelate s komadićima rajčice i miješajte dok se sastojci ne sjedine. Ulijte vrhnje i začinite sa soli, paprom i chillijem pa kuhajte još kratko dok vrhnje ne proključa. U umak umiješajte rigatone, pomiješajte i servirajte s parmezanom, svježim bosiljkom i par kapi maslinovog ulja.

5. Carbonara

U provreloj slanoj vodi skuhajte špagete. Za to vrijeme na maslinovom ulju kratko prepržite slaninu dok ne postane hrskava. Slanini dodajte usitnjeni češnjak. U posebnoj posudi umutite jaja, dodajte parmezan i papar. Kad su špageti gotovi, iscijedite ih i tako vruće ubacite u smjesu s jajima. Dodajte slaninu i češnjak i sve dobro izmiješajte da se sastojci sjedine. Nema potrebe da špagete vraćate na vatru jer će se tijekom miješanja s vrućim špagetima jaja termički obraditi taman koliko je potrebno. Dobar vam tek!

  • +11
Zdrave namirnice koje su u kombinaciji još moćnije Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia