ZDRAVA HRANA

Suzdržavate se od tjestenine jer deblja? Imamo dobre vijesti za vas

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 05.04.2018 12:08
  • Objavljeno 05.04.2018 u 11:22
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U borbu s viškom kilograma mnogi će poći odbacivanjem ozloglašenih i obožavanih ugljikohidrata pa će odmah s jelovnika ukloniti tjesteninu. No kanadski znanstvenici kažu kako tjestenina može čak pomoći u gubitku kilograma!

Prema studiji o utjecaju potrošnje tjestenine na tjelesnu težinu i indeks tjelesne mase (BMI), objavljenoj u medicinskom časopisu BMJ Open, tjesteninu možete zadržati na svom stolu sve dok je ona dio prehrane koja uključuje namirnice s niskim glikemijskim indeksom (GI).

Tjestenina uglavnom ima nizak GI, a to znači da razinu šećera u krvi podiže sporije od ostalih rafiniranih ugljikohidrata poput bijelog kruha.

U istraživanju znanstvenika sveučilišne bolnice St. Michael's Hospital iz Toronta sudjelovalo je 2488 ispitanika koji su u zamjenu za ostale ugljikohidrate tjedno jeli oko 3,3 porcije tjestenine, kao dio dijete s hranom niskog GI-a.

Rezultati analize podataka prikupljenih slučajnim izborom u 30 kontrolnih ispitivanja pokazali su da je tjestenina neopravdano ozloglašena i izbacivana s jelovnika.

'Istraživanje je pokazalo da tjestenina nije pridonijela povećanju tjelesne težine ili povećanju masnih zaliha u tijelu', rekao je glavni autor studije, dr. John Sievenpiper.

MOĆNI DUETI

Najbolje kombinacije: Saznajte koje su namirnice puno zdravije kad ih jedete zajedno

Pogledaj galeriju
16

'Analiza je zapravo pokazala mali gubitak težine kod ispitanika', otkrio je Sievenpiper i istaknuo kako dolazimo u situaciju da hrana koju smo izbjegavali sada može dospjeti na listu preporučenih namirnica za zdravu prehranu.

'Zasada sa sigurnošću možemo reći da tjestenina ne utječe negativno na rezultate tjelesne mase kada se konzumira kao dio prehrane s niskim GI', naglasio je dr. Sievenpiper.

Kako bi se utvrdilo može li tjestenina imati isti učinak i u drugim kombinacijama zdrave prehrane, trebat će provesti dodatna ispitivanja.

ZDRAVLJE NA TANJURU

Višak kilograma uz ove će namirnice postati prošlost

Pogledaj galeriju
18

Neki stručnjaci, podsjeća Independent, već su ranije tvrdili da je ideja odbacivanja ugljikohidrata u pokušaju gubitka kilograma potpuno pogrešna.

'Želite li smanjiti težinu, stvar je vrlo jednostavna', smatra nutricionistica Rhiannon Lambert i savjetuje da počnete kontrolirati porcije, dijetu prilagodite svojim potrebama i pojačate tjelovježbu kako biste sagorjeli više kalorija nego što ih unesete.