Znanstveno je dokazano da prehrana ima velik utjecaj na zdravlje i funkcioniranje mozga. Dugoročna konzumacija nezdravih namirnica i pića može ozbiljno narušiti njegove funkcije. Srećom, prehrana koja potiče zdravlje mozga nije komplicirana
Premda znanstvenici još uvijek ne znaju što uzrokuje Alzheimerovu bolest, vrstu demencije, mnogi smatraju da prehrana i čimbenici okoliša igraju ulogu.
'Dvije glavne skupine čimbenika koji potiču Alzheimerovu bolest su smanjena energija - protok krvi, zasićenost kisikom, mitohondrijska funkcija i ketoni - te povećana upala uzrokovana raznim patogenima, toksinima i metaboličkim bolestima', objasnio je dr. Dale Bredesen, istraživač neuroznanosti i stručnjak za neurodegenerativne bolesti, a donosi HuffPost.
Prema dr. Philipu Goldu, voditelju neuroendokrinih istraživanja i višem istraživaču u Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje, 'ključni pozitivni utjecaji okoline uključuju tjelovježbu, razinu obrazovanja i kognitivnu 'vježbu' tijekom cijelog života'. Dovoljno sna također je važno.
'Nezdrava prehrana može negativno utjecati na crijeva, što dovodi do upale i potencijalno utječe na mozak', rekao je Osborn. 'Pretile osobe - od kojih većina ima nezdrav crijevni mikrobiom - imaju značajan rizik od razvoja Alzheimerove demencije', dodao je. Koje su namirnice najkorisnije za zdravlje mozga? Stručnjaci to objašnjavaju u nastavku.
Avokado
Volite jesti guacamole, zgnječiti avokado na tostu ili ga narezati na kockice u salatu ili zdjelu riže? Avokado sadrži zdrave mononezasićene masti, a prema Bredesenu, 'one pomažu u smanjenju vaskularnih bolesti i pružaju izvrsnu energiju za mozak, bez problema povezanih s jednostavnim ugljikohidratima ili zasićenim mastima.'
Brokula
Volite li brokulu kuhanu na pari s rastopljenim sirom, u woku ili kao povrće koje ubacite u svoj smoothie, možda biste željeli pronaći više načina da uživate u ovom hrskavom povrću.
'Brukula sadrži spojeve poput sulforafana, koji su povezani sa smanjenom upalom i poboljšanim zdravljem mozga', rekao je Osborn. Studija iz 2019. godine objavljena u časopisu Brain Circulation pokazuje da je sulforafan važan antioksidans i ima protuupalna svojstva koja pokazuju potencijal za zaštitu živčanog sustava i smanjenje tereta sveprisutnih bolesti na tijelo.
Borovnice
Ako dodate borovnice u svoju jutarnju zdjelu jogurta, vaš će vam mozak biti zahvalan. 'Borovnice sadrže flavonoide koji su neuroprotektivni i za koje je dokazano da povećavaju neuroplastičnost i protok krvi u mozgu', rekla je Lynn A. Schaefer, doktorica znanosti, certificirana klinička neuropsihologinja na Long Islandu. Borovnice su pune antioksidansa, uključujući antocijanine. Osborn kaže da antocijanini mogu 'pomoći u zaštiti mozga od oksidativnog stresa i upale'.
Jaja
Jaja su poznata kao dobra opcija proteina, posebno za one koji su vegetarijanci ili se pridržavaju biljne prehrane. Žumanjak sadrži kolin, esencijalni nutrijent i važan je za proizvodnju acetilkolina. 'Acetilkolin je neurotransmiter koji je vrlo važan za živčani sustav i važan za pamćenje', objasnio je Melillo. Kolin se nalazi u različitim namirnicama, ali najveća koncentracija je u žumanjcima.
Masna riba
Losos, sardine i skuša su primjeri masne ribe koja sadrži omega-3 masne kiseline. 'Ove su ribe pune omega-3 masnih kiselina, koje su povezane s nižim razinama beta-amiloida, proteina koji stvara štetne nakupine u mozgu ljudi s Alzheimerovom bolešću', rekao je Osborn. Preporučuje se konzumacija dvije porcije tjedno, a onima koji ne vole ribu savjetuje biljne izvore omega-3 masnih kiselina, kao što su lanene sjemenke i orasi.
Lisnato povrće
Liječnici i nutricionisti potiču pacijente da jedu više lisnatog povrća jer je prepuno hranjivih tvari. 'Lisnato povrće poput špinata i kelja prepuno je vitamina, minerala i antioksidansa', rekao je Osborn. 'Ono potiče zdravu funkciju mozga smanjenjem upale i poboljšanjem kognitivnih performansi.' Magnezij je važan mineral u lisnatom povrću - Melillo kaže da pomaže opustiti tijelo, snižavajući krvni tlak i učinke stresa.
Tuna
Tuna je riba s niskim udjelom masti i sadrži aminokiselinu tirozin, važnu komponentu za proizvodnju neurotransmitera u mozgu. Tirozin se koristi za proizvodnju dopamina i norepinefrina, dva glavna neurotransmitera u mozgu', objasnio je Melillo. 'Dopamin je više neurotransmiter lijeve strane mozga, a norepinefrin je više neurotransmiter desne strane mozga.' Tuna također sadrži visoke koncentracije kreatina koji olakšava ulazak vode u moždane i mišićne stanice kako bi se spriječila njihova dehidracija.
Kurkuma
Kurkuma je uobičajeni sastojak koji se sjecka ili se koristi kao prah. 'Kurkuma, koja sadrži kurkumin, izvanredna je po tome što ima protuupalna djelovanja, a također se veže i na amiloid i na tau protein povezan s Alzheimerovom bolešću, tako da ima više mehanizama za podršku zdravlju mozga', rekao je Bredesen. Studija objavljena u časopisu Molecules u veljači 2023. pokazala je da kurkumin ima neuroprotektivno djelovanje kod raznih neurodegenerativnih bolesti, uključujući Alzheimerovu bolest.
Đumbir
Još jedan začin koji se koristi i u svježem i u prahu je đumbir. 'Đumbir je snažno protuupalno sredstvo za koje je dokazano da poboljšava kognitivne funkcije', rekao je Osborn. 'Smatra se da antioksidativni učinci također štite neurone od oksidativnog stresa koji je temelj neurodegenerativnih bolesti, poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.'
Fermentirana hrana
Fermentirana hrana, poput kimchija, kefira, kombuche, kiselog kupusa i jogurta, također može biti korisna za mozak. Istraživanja su utvrdila da mozak i crijeva komuniciraju putem živčanog, kao i putem imunološkog sustava. Stoga, promjena bakterija u crijevima probioticimaa ne pretjerivanje s antibioticima, može igrati ulogu u poboljšanju funkcioniranja mozga.