MODERNA INTERPRETACIJA

Donosimo recept za komišku pogaču koja će malo koga ostaviti ravnodušnim

07.03.2019 u 14:51

Bionic
Reading

Komiška pogača je ukusno jelo od dizanog tijesta sa slasnim nadjevom od rajčice, luka, inćuna i svježeg začinskog bilja, koje kako mu samo ime kaže potječe iz Komiže na prelijepom Visu

Šibenik će 18. i 19. ožujka biti regionalni gastro centar. Najveći svjetskih kuharski znalaci dijelit će tajne svoje uspješne kuhinje na najvećem regionalnom gastronomskom festivalu Chefs’ Stage.

Osim već najavljene ikone svjetskog kulinarstva, Elene Arzak, glavnog lica restorana Arzak koji drži 3 Michelin zvjezdice, Chefs’ Stage ugostit će veliki broj međunarodnih imena poput Jonathana Bennoa, Miche Schäfera, Anthonya Genovesea i Alaina Weissgerbera i mnogih drugih. Svatko od njih prepoznatljiv je po specifičnom načinu kuhinja i odnosu prema hrani, a svoje viđenje kulinarstva predstavit će i hrvatski chefovi, među kojima i David Skoko, Mate Janković i Ivan Pažanin te proslavljena slastičarka Tea Mamut, ponosna vlasnica popularne splitske slastičarne O'š kolač.

Marko Gajski, jedan od najtalentiranijih u novoj generaciji mladih hrvatskih kuhara koji je razvio veliku strast prema kuhanju, diplomirao je na fakultetu kao IT inženjer. U samo nekoliko godina imenovan je šefom kuhinje DiVino na Hvaru (2011-2014), odakle je napredovao te postao glavni kuhar u restoranu Perivoj u Splitu (2015-2016). Također, u 2014. svoje je vrijeme provodio u Londonu u Gauthier Sohou, zatim u Bar Boulud-u u Mandarin Orinetal Hyde Park Hotel te s Alainom Ducasseom u Dorchester Hotelu. U 2017. postao je izvršni kuhar prekrasnog boutique hotela koji se nalazi u srcu otoka Korčule - Lešić Dimitri Place.

Chef Marko Gajski na moderan je način interpretirao jedno od najpoznatijih hrvatskih otočkih jela, tradicionalnu komišku pogaču i otkrio nam svoj recept za ovo prefino jelo koje će malo koga ostaviti ravnodušnim.

Potrebne namirnice za pripremu ( 6 osoba):

  • 1 kg rajčice 100 g
  • 100 g listova peršina
  • 300 g luka
  • 300 g češnjaka
  • 100 g slanih inćuna
  • 300 g špageta

Priprema:

  1. Rajčicu blanširati, oguliti, očistiti i narezati na male komadiće.
  2. Kuhati dok sva vlaga ne izađe i dok ne dobijemo konzistenciju marmelade.
  3. Začiniti sa soli, paprom i timijanom.
  4. Kapulu iskuhavati i dodati šećer i crno vino dok ne postane marmelada.
  5. Peršin blanširati, ocjediti i dodati u maslinovo ulje, zblendati.
  6. Ostaviti 12 sati da se infuzira i procijediti kroz gazu.
  7. Češnjak kuhati u temeljcu i mijenjati temeljac nekoliko puta čim dođe to točke vrenja.
  8. Začiniti i zblendati u kremu.

Tjesteninu skuhati, zblendati, razvaljati, zamrznuti, dehidrirati pa pržiti.

Sve komponente servirati da tako simuliraju komišku pogaču uz slane inćune.

ZA SVAKOGa PO NEŠTO

Ne znate što biste kuhali? Tportalova slana kuharica krije recepte koji će oduševiti i najizbirljivije

Pogledaj galeriju