mia krpina

Dizajnerica interijera otkrila nam je baš sve što trebate znati o preuređenju kuhinje

10.02.2024 u 15:35

Bionic
Reading

Mia Krpina mlada je i vrlo uspješna dizajnerica interijera koja je u razgovoru za tportal otkrila najvažnije korake za redizajn kuhinje i kreiranje praktičnog i ugodnog prostora po vašoj mjeri

Proljeće je tradicionalno doba kada se veći broj ljudi odlučuje na renovacije, a jedan od čestih projekata su kuhinje - duša svakog doma. I dok nam ideja o redizajnu interijera isprve budi veliki entuzijazam, planiranje i realizacija projekta nerijetko izaziva glavobolje. Kako bi vam čitav proces prošao što brže, lakše i s puno užitka, porazgovarali smo s dizajnericom interijera Mijom Krpinom koja nam je otkrila sve tajne preuređenja kuhinje.

'Kada krećemo u redizajn kuhinje, najprije moramo obratiti pozornost u kakvom se stanju ona trenutno nalazi. Često je za osvježenje dovoljno promijeniti samo radnu ploču i zidnu oblogu ili samo fronte. Ukoliko se odlučujemo za potpuni redizajn, najprije trebamo odrediti proračun, odnosno odlučiti koliko smo financijski spremni izdvojiti za to. Upravo to će nam pomoći pri odabiru veličine kuhinje, materijala, kupnje novih ili ipak korištenju starih aparata. Zatim je na redu funkcionalnost – moramo osmisliti dovoljno mjesta za svo posuđe, dovoljno radnog prostora i omogućiti si neometano kretanje kuhinjom. Zatim, ako ne planiramo renovaciju ostatka kuće ili stana, trebamo paziti da se kuhinja stilom uklapa u postojeći prostor', pojasnila je dizajnerica interijera na početku razgovora za tportal.

Pločice ili vinil?

Dakle, nakon što procijenimo u kakvom je stanju kuhinja te što je sve zaista potrebno redizajnirati, a potom odredimo budžet i stil uklopimo s ostatkom interijera, vrijeme za prvu praktičnu odluku - vrstu poda.

'Kada se radi o odabiru vrste podova za našu kuhinju, trebamo uzeti u obzir čimbenike kao što su trajnost, vodootpornost, održavanje i estetika. Pločice su najpopularniji izbor za kuhinjske podove, vodootporne su i prilično jednostavne za održavanje. Vrlo su izdržljive i prikladne za učestalo korištenje. U kuhinji preferiram pločice većih dimenzija jer svi znamo koliko je teško ribati fuge. Također, što se tiče boje i uzorka poda, bitno ga je ukomponirati s radnom i zidnom pločom. Vinil također može biti prikladna alternativa. Vinil podovi su postali popularni zbog svoje pristupačnosti, izdržljivosti i jednostavnog održavanja. Također je otporan na vodu, što ga čini prikladnim izborom za kuhinje u kojima je vlaga uobičajena. Lako ga je čistiti i održavati, a zbog izbora dekora koji vjerno imitiraju drvo, izgledom može sličiti parketu.

Dizajn interijera za nju je životna strast

'Moja ljubav prema dizajnu interijera dogodila se, mogu reći, na prvi pogled. Sa svojih 19 godina, kad sam se planirala baviti nečim potpuno drugačijim, moj (tada budući) suprug i ja razgovarali smo kako će jednog dana izgledati naša kuća. Ideja o tome da potpuno praznom bezličnom prostoru mogu dati dušu, toplinu, ugodu, šarm, ljepotu, karakter, posebnost toliko me osvojila da sam već sutradan ujutro bila za laptopom, istraživala interijere, proučavala materijale, tražila programe u kojima to sve mogu dizajnirati, crtala, planirala… Nisam znala da sam tada u sebi otkrivala svoj životni poziv. Danas, 7 godina kasnije, s jednakom strašću i predanošću svakodnevno uređujem interijere diljem Hrvatske. A ona kuća koja je sve započela, danas je jedna od najtraženijih kuća za odmor u Hrvatskoj', otkrila nam je Mia Krpina o početku svog profesionalnog puta.

Evo kako odabrati stol i stolice

Kuhinjski stol i stolice komadi su namještaja za kojim ćemo provoditi vjerojatno najviše vremena. Prema čemu procijeniti koji će nam najbolje odgovarati?

'Kao i kod odabira kuhinje, da bismo odabrali pravi kuhinjski stol i stolice trebamo paziti na cijenu, funkcionalnost, izdržljivost, udobnost i stil. U pogledu funkcionalnosti moramo se pitati koje su naše specifične potrebe. Na primjer, ako imamo malu kuhinju, možda ćemo se htjeti odlučiti za stol koji se po potrebi može produžiti. Da bi stol i stolice bili kompatibilni moramo odrediti njihovu odgovarajuću veličinu. Dimenzije stola određujemo prema potrebnim sjedećim mjestima, ali važno je i paziti da oko njega osiguramo dovoljno prostora za kretanje.'

Napominje i kako je važno da odaberemo materijale koji mogu izdržati redovitu upotrebu i koji su otporni na mrlje, prolijevanje i ogrebotine, ali i da se bitno uvjeriti u udobnost prije kupnje.

'Još u trgovini možemo sjesti na stolice i procijeniti njihovu razinu udobnosti, odnosno pružaju li stolice odgovarajuću potporu za leđa i je li sjedalo udobno za sjedenje dulje vrijeme. Uz to, na temelju naših zahtjeva za udobnošću, trebamo uzeti u obzir visinu naslona za ruke (ako postoje). Idealno bi bilo da stil stola i stolica nadopunjuje cjelokupni dizajn naše kuhinje i ostatka prostora.'

Učinite kuhinju maksimalno praktičnom

Odabir stila kuhinjskih elemenata ono je u čemu mnogi najviše uživaju pri preuređenju. Naravno, osim lijepog izgleda, još je bitnije da kuhinju učinimo maksimalno praktičnom te da je prilagodimo sebi i svojim potrebama.

'Kako bi naša kuhinja bila što praktičnija i prilagođena našim potrebama, trebamo je dizajnirati tako da olakšamo tijek rada u kuhinji, odnosno stvoriti 'radni trokut' između štednjaka, sudopera i hladnjaka. Ako sebi osiguramo jednostavan pristup i minimalan broj koraka između ovih ključnih elemenata, svakako ćemo povećati produktivnost rada u kuhinji.'

Prostor za pohranu u donjim elementima možemo učiniti praktičnijim i dohvatljivijim korištenjem ladica umjesto polica u koje se svaki put moramo 'zavući', kaže dizajnerica te pojašnjava da ćemo si osigurati komfor i ugodu ako imamo dovoljno radnog prostora za pripremu obroka, kuhanje i druge kuhinjske aktivnosti.

'Ovdje trebamo pronaći mjesta za svoje potrebe, ali i dovoljno površine za uređaje, daske za rezanje i druge bitne stvari. Otok također može pružiti dodatni radni prostor. Uređaje trebamo postaviti na ona mjesta za koja znamo da će nam, na temelju naših navika kuhanja i tijeka rada, osigurati učinkovitiji i lakši rad u kuhinji. Ako imamo dovoljno mjesta, možemo osmisliti i specijalizirani prostor za pohranu manjih kuhinjskih uređaja kako bi nam uvijek bili nadohvat ruke bez da zauzimaju radnu ploču.'

Puno drvo je najbolje, ali tu su i jeftinije alternative

Svatko tko je nekad preuređivao kuhinju susreo se s nedoumicama oko odabira materijala, odnosno tipa drveta koje je najbolji izbor za njihove potrebe i visinu proračuna. Mia Krpina naglašava da je puno drvo i dalje najbolji izbor za kuhinjske elemente zbog svoje izdržljivosti, a neke popularne opcije uključuju hrast i javor.

'Ova su drva poznata po svojoj čvrstoći, otpornosti na habanje i sposobnosti da izdrže vlagu. MDF i iveral su dobra povoljnija alternativa punom drvu. Kako bismo povećali trajnost drva u kuhinji, može nam pomoći upotreba zaštitne završne obrade. Opcije poput laka mogu pružiti obrane protiv mrlja, ogrebotina i oštećenja od vlage. Bez obzira na odabrano drvo, pravilno održavanje ključno je za dugovječnost. Redovitim čišćenjem i pridržavanjem uputa za njegu proizvođača možemo značajno produžiti vijek trajanja kuhinjskih elemenata. U konačnici, najbolji izbor drva ovisi o našim preferencijama, proračunu i izgledu koji želimo postići. Bitno je pronaći ravnotežu između cijene, estetike i trajnosti.'

Nijansa kašmira je 'in', a visoki sjaj 'out'

Početkom svake godine možemo pročitati puno toga na temu koje će boje biti 'in', a koje 'out' u narednom periodu, međutim, kada je o kuhinjama riječ, Mia ističe kako je važnije od toga uspješno usklađivanje s ostatkom prostora.

'Najpopularnije boje kod mojih klijenata su zemljane. One u prostor unose prirodni ugođaj, toplinu i ugodu. Kašmir je trenutno najpoželjnija nijansa, a kombinira se s raznim dekorima hrasta. Fronte u visokom sjaju više nisu toliko poželjne pa se najčešće bira mat varijanta. Boje možemo uskladiti tako da odaberemo jednu boju koja će dominirati, a koju ćemo učiniti zanimljivijom koristeći još maksimalno 1-2 boje (primjerice, otok ili gornji viseći elementi u drugoj boji). Ukoliko u kuhinji koristimo drvene dekore, najbolje je držati se jednog dekora, ne kombinirati njih nekoliko.'

Za kraj, ova mlada i vrlo uspješna dizajnerica interijera izdvojila je nekoliko ključnih savjeta u redizajnu kuhinje.

'Svakako bih preporučila što veće korito sudopera. Ukoliko imate mogućnost, pećnica na povišenom elementu može uvelike olakšati rukovanje. Radi većeg komfora, lakšeg i bržeg kuhanja, radna ploča bi trebala biti što veća u jednom komadu. Umjesto polica unutar donjih elemenata uvijek bih odabrala ladice radi veće preglednosti i jednostavnijeg rukovanja. Ako često koristite dodatne manje kuhinjske aparate, treba paziti na dovoljan broj pristupačnih utičnica. Najčešće greške na koje ljudi ne obraćaju previše pažnje su to što im kuhinje nisu do stropa, biraju nape koje se estetski ne uklapaju u ostatak kuhinje i još uvijek prečesto biraju ručkice i slavine zastarjelog izgleda', zaključuje Mia Krpina.