MODNI PROBLEMI

Dizajneri bojkotiraju Melaniju Trump, ne žele je u svojoj odjeći

19.11.2016 u 11:06

Bionic
Reading

S pobjedom Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima mnogi se još uvijek ne mogu pomiriti, a da to ni ne namjeravaju, dokazala je modna dizajnerica Sophie Theallet koja je svima dala do znanja da nova prva dama SAD-a Melania Trump neće nositi njezine kreacije

Danima nakon što je Trump proglašen izbornim pobjednikom, tisuće Amerikanaca još uvijek protestira na ulicama velikih gradova, a dizajnerica Sophie Theallet javno je obznanila da će ona osobno, kao i njezin modni brend, bojkotirati Trumpa na jedini način na koji može - odbivši posuđivati novoj prvoj dami svoje kreacije.

Dizajnerica je proteklih godina često odijevala Michelle Obamu, no jasno je dala do znanja da nova prva dama neće pozirati u njezinim kreacijama. U otvorenom pismu koje je objavila na Twitteru dizajnerica kaže: 'Kao nezavisan modni brend smatramo da naš glas i mišljenje izražavaju naše umjetničke i filozofske ideje. Brend Sophie Theallet protivi se bilo kakvoj diskriminaciji i predrasudama. Naše kampanje, modne revije i slavne osobe koje odijevamo oduvijek su slavili različitost i bili refleksija svijeta u kojem živim. 

Jako dobro znam da nije pametno petljati se u politiku. No mi smo obiteljska tvrtka i ne radimo ovo isključivo radi novca. Cijenimo svoju umjetničku slobodu i uvijek ponizno tražimo što humaniji i etičniji način stvaranja kojim doprinosimo današnjem svijetu.'


Theallet je za sada prva dizajnerica koja je javno i bez uvijanja iznijela svoj politički stav, no svakako nije usamljena. Modni insajderi u razgovoru za časopis People otkrili su da je puno dizajnera koji misle kao i Theallet, no za sada šute.

'To traje već mjesecima. Modni dizajneri nisu htjeli posuditi Ivanki, Melaniji ili Tiffany svoju odjeću, pa su one tijekom kampanje nosile odjeću koju su same kupile ili odjeću Ivankinog brenda', rekao je dobro upućeni izvor za časopis People.

To donekle objašnjava zašto je Ivanka Trump tijekom kampanje gotovo isključivo nosila odjeću svoga brenda, ali i garderobu Melanije Trump za koju se svaki put ispostavilo dolazi sa stranica luksuzne web trgovine net-a-porter ili iz njujorških butika (nosila je brendove Ralph Lauren, Gucci, Fendi, Dolce & Gabbana i Michael Kors) .

No, pitanje je koliko će taj tihi bojkot potrajati jer činjenica je da Donald Trump voljom većine novi predsjednik, a Melania Trump prva dama i to jako atraktivna. Američke modne kuće Michael Kors i Tory Burch za sada nisu htjeli za People komentirati ovaj slučaj, dok je Carolina Herrera za Business of Fashion iskreno rekla što očekuje: 'Mislim da će za dva ili tri mjeseca dizajneri promijeniti mišljenje, jer to je ipak – moda. Svi će oni htjeti odijevati Melaniju jer na kraju krajeva ona predstavlja SAD', rekla je Herrera.