STREETXO DUBAI

Dabiz Muñoz nakon Madrida osvaja naftnu metropolu

05.03.2024 u 13:47

Bionic
Reading

Ako Dabiza Muñoza znate samo prema njegovu izgledu, odnosno zbog irokez frizure, o njemu zapravo znate vrlo malo. Naime, taj 43-ogodišnjak iz Madrida jedan je od vodećih predstavnika španjolske gastronomije i trostruki vlasnik titule najboljega chefa svijeta prema izboru The Best Chef Awards.

Čvrsto etabliran svojim restoranom Diverxo, s maksimalne tri Michelinove zvjezdice (jedini u Madridu s tom najvišom ocjenom) i trenutačno plasiran na trećem mjestu prestižne liste 50 najboljih svjetskih restorana, Muñoz je neumoljiv u stalnoj želji za stvaranjem novih recepata, koje se čak i ne trudi klasificirati ili popisati, ali i novih, originalnih koncepata.

U Madridu, osim DiverXO-a, postoji i Dabizov StreetXO, RavioXO (1 Michelinova zvjezdica), GoXO dostava hrane i food truck Pollos Muñoz koji putuje po Španjolskoj, zaustavljajući se u različitim gradovima, koji jednostavno polude kad doznaju da su izabrani za domaćina.

Prije nego što je postigao uspjeh, Muñoz se usavršavao u Madridu te stažirao u londonskim restoranima kao što su Orrery, Hakassan, Nobu i Nahm. Među nagradama koje je osvojio su i Revelation Chef Madrid Fusión 2008. i Nacionalna gastronomska nagrada za najboljeg chefa 2009, a proglašen je i najboljim europskim chefom 2014, kada je osvojio i nagradu Prix du Chef de l´Avenir. Uz već spomenute tri svjetske titule, prestižni francuski vodič La Liste 2021. dodijelio mu je i nagradu za inovaciju.

A sada je Muñoz, osim titulama, napokon krenuo i u osvajanje svijeta svojim restoranima, otvarajući podružnicu StreetXO-a u Dubajiu. Smješten na 4. katu arhitektonski upečatljivog vertikalnog resorta One&Only One Za’abeel, StreetXO se pojavljuje kao revolucionarno kulinarsko utočište koje nadilazi uobičajeno, pretvarajući pojam tradicionalne urbane uličice u živahan prostor u kojem se susreću vrhunska kuhinja i neobuzdana energija. Taj avangardni kulinarski bijeg odražava odvažan duh Dabiza Muñoza, koji goste poziva na uzbudljivo putovanje kroz živopisnu atmosferu street food tržnice.

Resort One&Only One Za'abeel, u kojem se nalazi StreetXO Dubai, dom je The Linka, najduže konzole na svijetu, koja visi 100 metara iznad zemlje. To arhitektonsko čudo udomljuje različite kulinarske koncepte koje potpisuje ne samo Dabiz Muñoz, već i druga vodeća imena svjetske gastronomske scene. Njegova fascinantna staklena vanjština, revolucionarni dizajn svjetski poznatih arhitekata tvrtke Nikken Sekkei, lebdi iznad horizonta Emirata kako bi ponudila panoramski pogled na Dubai od 360 stupnjeva, nenadmašno okruženje u kojem se uživa u Dabizovoj kuhinji bez granica.

Posjet restoranu StreetXO Dubai putovanje je u hedonistički i kreativni svijet Dabiza Muñoza. Njegov kulinarski stil nije vođen pravilima i stereotipima, pa tako nadilazi okvire tradicionalne kuhinje. Glavna kuhinja izvor je drame StreetXO-a, središnja pozornica sa stolcima oko nje, koja gostima omogućava da se osjećaju dijelom predstave i s njom izravno komuniciraju.

Koncept hrane u StreetXO genijalno spaja globalne okuse i jela, uzdižući uličnu hranu kreativnošću koja ne poznaje granice, a sve u službi stvaranja sjajnog menija. Tipična jela, kao što su pekinške okruglice, club sendvič, Pedrocheovi kroketi, RamenXO i Vietnam Nem pokazuju odvažno kulinarsko umijeće restorana, odvodeći goste daleko izvan uobičajenog. Poslužena pića jednako su provokativna i ukusna, s imenima poput Ceviche Sour, DiverXO Madrizzzzz i Tom Kha Kai.

  • +6
STREETXO DUBAI Dabiz Muñoz jela Izvor: StreetXO / Autor: MAXIME CASA

Meni koji je osmislio Muñoz je uzbudljiv, visokooktanski teatralni doživljaj prepun iznenađenja, a interijeri StreetXO-a ga još i pojačavaju. Crpeći inspiraciju iz punk rockera i uličnih svirača londonskog Sohoa i Camdena te tokijskog Shinjukua, interijeri su uzbudljivo, duboko uranjanje u organizirani kaos. Prostor, naime, oscilira između kaosa na stropu i zidovima, dok je red postignut pomno osmišljenim pristupom dolaska gostiju i planiranjem prostora.

Gosti u restoran ulaze kroz tunel, što ih priprema za vizualno zadivljujući doživljaj koji ih čeka. Točno na kraju tunela, viseća svjetiljka filipinskog dizajnera Kennetha Cobonpuea, koja predstavlja akrobata koji nosi stropna svjetla, prva je dramatična vizura gosta. Bar, nad kojim su lava svjetiljke i labirint metalnih cijevi koje drže čaše i boce, zajedno s drugim slično neobičnim detaljima posvuda, dodaje element koji je ujedno i zabavan i dramatičan. Susjedni lounge prostor izlaže kolekciju jedinstvenih komada namještaja Kennetha Cobonpuea i Jimmyja Martina, sparenih sa zidom od tkanine uokvirene oniksom i zabavnim umjetničkim djelima koja se provlače kroz zastore stvarajući neobičan, ali kohezivan dizajn.

STREETXO DUBAI Dabiz Muñoz interijer Izvor: StreetXO / Autor: MAXIME CASA

Taj cirkuski 'organizirani kaos' u glavnoj se sali restorana nastavlja visećim stolovima, presvlakama Jean-Paula Gaultiera i različitim uličnim figurama. LED zrcalni zasloni, tehnikom beskonačnog svjetla, dijele prostor sale i stvaraju optičku iluziju beskonačnih refleksija. Terasa StreetXO-a, pak, zadivljuje s više skulptura akrobata, uključujući i 'čovjeka s cilindrom' koji nestaje u vodi ispod glavnog pada nadstrešnice.

Dabizova sposobnost razvijanja i provođenja u stvarnost novih i posve originalnih koncepata dovela ga je do stvaranja različitih projekata tijekom posljednjih 17 godina. Svi oni pokazuju njegov neiscrpni dar za stvaranje poslovnih modela koji se kreću u nizu sektora - od kreativne kuhinje do ulične hrane, zavodeći i fascinirajući najrazličitiju publiku. Dabiz i dalje ne posustaje i već je udubljen u nove poslove koji će uskoro ugledati svjetlo dana, a trenutačno je fokusiran na najnoviju inkarnaciju njegova paradnog restorana DiverXO, koji bi svjetlo dana trebao ugledati koncem ove godine. Izgleda da najbolje od fantastičnog UniverXO-a, tvrtke koja okuplja sve njegove projekte - tek dolazi.