ARHEOLOŠKI TURIZAM

Nakon 16 godina za posjete otvorena palača u kojoj je okrunjen Aleksandar Veliki

25.02.2024 u 15:01

Bionic
Reading

Ljubiteljima arheologije i putovanja zbog arheologije stalno se nude novi mamci. Jedan od najnovijih je otvaranje za javnost palače Filipa Makedonskog, Aleksandrovog oca u antičkom gradu Aigaiju, i to nakon punih 16 godina obnove.

Palača Filipa II. izgrađena je prije više od 2300 godina, bila je najveća građevina klasične Grčke i njezino središte, a u njoj je kraljem proglašen i Aleksandar Veliki. Odatle je krenuo u osvajanja i stvaranje jednog od najvećih carstava u povijesti, stigavši sve do današnjeg Afganistana.

Obnova velikog zdanja koštala je ukupno više od 20 milijuna eura, i cilj joj je bio oživjeti povijesni značaj antičke palače. Tu je bila i prijestolnica Filipa II., koji je za svoje vladavine od 359. do 336. godine prije Krista Makedoniju pretvorio u vojno dominantnu silu antičke Grčke. U Aigaiju, gdje danas stoji gradić Vergina, Filip je i ubijen i pokopan, njegova grobnica tamo je otkrivena 1977.

  • +7
Aigai Izvor: Profimedia / Autor: Dimitris Tosidis / Xinhua News / Profimedia

Kraljeva rezidencija zauzimala je veliki prostor, oko 15 tisuća kvadratnih metara, što je samo malo manje od, recimo, zgrade američkog Kongresa, ali zato upola manje od Dioklecijanove palače. Filipovu palaču činila su dvorišta okružena raskošnim kolonadama, hramovi, prostrane dvorane za bankete, prostori su bili popločani mramorom i mozaicima...

Nažalost, Rimljani su 148. godine prije Krista uništili palaču. Njezini ostavi kasnije su bili čest plijen pljačkaša i rušitelja, zbog čega od nje nije puno ostalo. To je jedan od glavnih razloga zašto je obnova bila toliko izazovna. Tim koji stoji iza projekta obnove i konačne prezentacije javnosti uspio je uspješno restaurirati 1400 četvornih metara mozaika, mramorne podove i nekoliko stupova, uz očuvanje tlocrtnog izgleda palače.

Jasno, otvaranje je bilo veliki događaj u Grčkoj, iznimno ponosnoj na svoje antičko nasljeđe. U novije vrijeme imali su nekoliko iskoraka, najveći je svakako muzej Akropole, supermoderno zdanje kojim Grčka želi poručiti da je spremna na prihvat blaga čiji povrat očekuju i traže od British Museuma.

Palača koja je sada nakon restauracije otvorena za posjete dio je puno većeg arheološkog kompleksa, jednog od 19 grčkih lokaliteta upisanih na UNESCO-ov popis svjetske baštine. U sastavu kompleksa  smještenog sedamdesetak kilometara od Soluna su muzej, kraljevske grobnice, palača i još nekoliko uistinu važnih atrakcija, od kojih je u Grčkoj po očuvanosti i bogatstvu nalaza impresivnija jedino Akropola.