UPOZORENJE STARIJIMA

Čuvajte se niskih temperatura!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.11.2011 15:50
  • Objavljeno 17.11.2011 u 15:06
Magla i hladnoća okovala Zagreb 3

Magla i hladnoća okovala Zagreb 3

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Centar za gerontologiju zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar upozorava starije osobe na zdravstvene rizike zbog hladnoće kojima su skloni zbog sniženog bazalnog metabolizma, fizičke neaktivnosti i promjena u organizmu tijekom starenja pa stoga spadaju u rizičnu skupinu posebno osjetljivu na niske temperature

Preporučuje im se stoga izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima, a prvenstveno oboljelima od respiratornih bolesti. Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, nepropusna na vlagu i po mogućnosti od vune, polipropilena te svile, koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.

Starije osobe trebaju izbjegavati izlazak po hladnoći ili se odjećom dobro zaštititi, a ako dođe do povećanog znojenja, potrebno se smjesta presvući. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje (osobito prekriženih nogu) te cipele s visokom ili preniskom potpeticom.

Predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor. Starije osobe, među ostalim, trebaju izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje te ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.

U organizam je nužno unijeti optimalnu količinu tekućine, posebice u obliku toplih napitaka, a potrebno je izbjegavati alkohol i kofein.

U slučaju pojave simptoma poput trnjenja te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju crvenu kožu, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine.

U vrijeme hladnih mjeseci nužno je učestalije kontaktirati sa starijim ljudima, a oni uz sebe trebaju uvijek imati osobne podatke - ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi, preporuke su zagrebačkog Centra za gerontologiju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi