nećete si pomoći

Bez gladovanja: Evo zašto nikako ne smijete smanjiti unos hrane nakon blagdana

02.01.2024 u 10:03

Bionic
Reading

Jednostavne promjene poput povećanog unosa tekućine i vlakana imat će velik učinak na čitav organizam, potaknuti probavu i vratiti vam osjećaj lakoće

Uz uživanje u darivanju i druženje s najmilijima, hrana je za mnoge uvjerljivo najbolji dio blagdana. S obzirom na to da se radi o doba godine kada su delicije sastavni dio gotovo svakog obroka, početkom godine gotovo je stalna pojava osjećaj težine, nadutosti te problema s probavom.

Kako biste se oslobodili ovog stanja i vratili svoje tijelo u normalu, postoje jednostavni koraci koje možete poduzeti - i to bez odricanja od hrane i gladovanja!

5 komada koje trebate imati u ormaru Izvor: Profimedia / Autor: tportal.hr/Profimedia

Nemojte jesti manje ako ste jučer pojeli više

'Ako ste dan ranije pojeli više od uobičajenog, idući dan odmah prijeđite na zdrave prehrambene navike. Jedenje manje nego inače moglo bi dovesti do ponovnog prejedanja, jer biste mogli postati previše gladni. Gladovanjem si sigurno nećete pomoći', ističe dr. Maxine C. Yeung.

Smoothie je odličan odabir koji će vas rehidrirati, a upravo je rehidracija ključna u oporavku.

'Hrana poput smoothieja općenito je lakša za probavu, pa je dobra opcija ako se ne osjećate dobro. Rehidrirat će vas jer je voće prepuno tekućina', ističe nutricionistica Amy Gorin.

Povećajte unos vode

Nakon prejedanja vrlo je bitno povećati količine unosa tekućine, a osim obroka poput smoothieja, važno je unijeti veće količine vode.

'Voda će povećati vašu energiju, održati vašu koncentraciju, pomoći u borbi protiv nadutosti i izbaciti višak soli i šećera od prethodne noći', kaže dr. Brigitte Zeitlin.

Dakle, kolika god da je vaš uobičajen dnevni unos vode, liječnica predlaže da je povećate za barem četiri čaše sljedeći dan.

Ako ne podnosite običnu vodu, kaže da će i mineralna djelovati jednako dobro, kao i čaj.

'Zeleni čaj bogat je antioksidansima koji mogu pomoći u borbi protiv upale uzrokovane konzumiranjem previše šećera. Osim toga, kofein će vam pomoći da se osjećate budnije i manje usporeno. Čaj od đumbira i paprene metvice nemaju isti poticaj kofeina, ali oba sadrže svojstva koja će opustiti vaš gastrointestinalni trakt, što može pomoći u ublažavanju nadutosti, plinova i mučnine.'

Jedite hranu bogatu kalijem i prirodnim šećerom

Liječnica objašnjava da će, poput vode, kalij također isprati natrij iz vašeg tijela i pomoći da se osjećate manje napuhano. Namirnice poput banana, špinata, avokada i lososa neki su od najboljih izbora. Tost s avokadom ostaje ponajbolji odabir za doručak i u novoj godini!

Kada je riječ o šećeru, s obzirom na to da tijekom blagdana gotovo svi unosimo prekomjerne količine, naše tijelo doživi veliki skok u šećeru u krvi. Samim time i više žudimo za slatkim.

Kako biste spriječili novo 'trpanje' slatkišima, povećajte unos voća bogatog šećerom i tako na zdrav način zadovoljite želju za slatkim.

Probiotik je važan saveznik

Probiotici su poznati po promicanju dobrih bakterija u vašim crijevima, a one mogu pomoći u održavanju uravnoteženog probavnog zdravlja.

Stručnjaci pojašnjavaju da ih je osobito važno jesti dan nakon što ste pojeli previše soli ili šećera, budući da oni mogu poremetiti ravnotežu bakterija u vašim crijevima. Osim jogurta, možete jesti kefir, kombuchu ili kiseli kupus.

Povećajte unos vlakana

'Ako se osjećate iscrpljeno, vlaknasta hrana poput cjelovitih žitarica, graha, orašastih plodova i sjemenki može vam pokrenuti probavu', kaže dr. Yeung.

Imajte na umu jednu stvar: ako iznenada pojedete puno više vlakana nego što je vaše tijelo naviklo, to može imati suprotan učinak i još više otežati probavu. Sve dok pazite da ne jedete više od preporučene dnevne količine (25 do 30 grama za žene) i kombinirate to s puno vode, Yeung kaže da ne biste trebali imati problema.

Tajna za bolji osjećaj

Tajna da se stvarno osjećate bolje? Uključite sve ove trikove u dobro zaokružen plan zdrave prehrane kako biste preživjeli sljedeći dan. Zeitlin predlaže da počnete s malim doručkom unutar sat vremena nakon buđenja, a zatim nastavite jesti uravnotežene obroke svaka tri do četiri sata nakon toga. Prije nego što shvatite, osjećat ćete se dobro kao novi — bez obzira koliko kolačića i hrane sinoć pojeli.