zdravo i fino

Od juhe i pirea pa do čipsa. Ovu super namirnicu moguće je pripremiti na brojne načine, a štiti i od gripe

17.12.2023 u 13:16

Bionic
Reading

Nije slučajnost to da nutricionisti i liječnici, kada je u pitanju dugovječnost, stavljaju upravo bundevu na popis najboljih namirnica. Bogata je vitaminima, zasitna i ima malo kalorija, što je čini jednom od najboljih alternativa po pitanju njege kože, kose, podizanja raspoloženja i osnaživanja imuniteta. Baš ono što nam treba u sezoni prehlada i viroza

Bundeva je uvijek prisutna u preporukama stručnjaka, ali u ovo doba godine, kada joj je sezona, baš se ističe. Vicente Mera u svojoj knjizi 'Young at Any Age' potvrđuje da postoje određene supernamirnice koje imaju sposobnost usporavanja starenja, a bundeva je jedna od njih. Osim toga, visok sadržaj vlakana također pomaže kada je cilj mršavljenje. 'Bogata je magnezijem i cinkom, ima malo kalorija te obiluje protuupalnim i laksativnim svojstvima', ističe stručnjak u svojoj knjizi.

Bundeva ima blagotvoran učinak na kožu i kosu

Potvrđuje to i farmaceutkinja i nutricionistica Paula Martín Clares, ističući da se radi o vrijednoj nutritivnoj riznici, koju i sama uvijek ima u smočnici te joj daje prednost prilikom kupovine namirnica. Naime upravo je bundeva ta koja jelovnik čini zdravijim i obogaćuje recepte. U svojoj knjizi 'La salud de tu piel está en la que comes' (Zdravlje vaše kože je u onome što jedete), Martín Clares ovoj namirnici posvećuje posebnu pažnju jer 'njezina upečatljiva narančasta boja sinonim je za karotene, savršenu antioksidativnu komponentu za održavanje zdravlja kože i očiju'.

Osim toga, ističe Martín Clares, bundeva 'osigurava određenu zaštitu od ultraljubičastih zraka' i stoga pomaže u sprječavanju nastanka pigmentacijskih mrlja i bora, a visok sadržaj vitamina C i E pojačava antioksidacijsku funkciju kože, umanjujući oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima i potičući proizvodnju kolagena, koji pomaže održati kožu mladom i fleksibilnom. Sadržaj cinka pak jača kosu. 'Nedostatak ovog minerala imat će negativne učinke jer je cink odgovoran za zaštitu kutikule i izbjegavanje promjena u njenom životnom ciklusu, što može dovesti do preranog gubitka kose', objašnjava dr. Raquel Amaro iz Klinike Capila.

Magnezij potiče dobro raspoloženje

Zanimljiv je sadržaj magnezija u ovoj namirnici, nutrijenta koji djeluje na mišićni i živčani sustav, pospješujući dobrobit oba sustava i njihovo opuštanje. A dr. Mera dodaje da bundevine sjemenke imaju visok sadržaj triptofana, sastojka koji pomaže u poboljšanju razine serotonina i smanjenju depresivnih osjećaja.

Djeluje protuupalno i jača imunološki sustav

Bundeva je nezaobilazna na listi protuupalnih namirnica i onih koje potiču zdravlje probavnog sustava. A Natalia Galán, nutricionistica u BluaU de Sanitas, ističe da se preporučuje za prevenciju gripe. 'Bogata je betakarotenom (organski pigmenti koji se pretvaraju u vitamin A kada ih tijelo apsorbira) i njezini hranjivi sastojci jačaju imunitet te štite od virusa. U slučaju alergije može se bez problema zamijeniti mrkvom, jer su njezine dobrobiti vrlo slične', kaže.

Načini pripreme bundeve su brojni

Još jedna sjajna prednost bundeve je velika mogućnost pripreme. Doista, nemoguće je nabrojati sve recepte s bundevom – od juhe i pirea do slasne pečene bundeve u komadima, ova namirnica se jede podjednako u slanim i slatkim varijantama.

Evo nekoliko ideja:

Bundevu se može ispeći u komadu u pećnici i onda koristiti za pripremu salate. Pečenu bundevu narežite na kockice, a zatim pomiješajte sa salatom (zelenom, matovilcem ili, još bolje, rikulom) dodajte nar, orahe, kozji sir i prelijte balzamičnim octom. Upravo takvu salatu preporučuje nutricionistica Beatriz Larrea, savjetujući da svečane obroke započnete ovom salatom, a nastavite glavnim jelom od plodova mora, mesa ili ribe. 'Povrće, zdrave masti i proteini daju sitost, a apsorpcija glukoze bit će sporija', objašnjava.

Bundeva može biti i zdrav međuobrok u obliku čipsa. Narežite je na vrlo tanke ploškice, začinite i zapecite u pećnici.

Također je odličan dodatak wrapu, sjajnom izboru za brz, a zdrav obrok. U tortilju dodajte pečenu bundevu, sir, rajčicu, zelenu salatu i avokado.

Osim toga, možete je skuhati s rižom, kvinojom ili lećom i napraviti pikantni curry.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'