još NIJE KASNO

Bajkovite hortenzije: Izbjegnite najčešće pogreške i uživajte u raskošnom cvatu

08.06.2023 u 11:46

Bionic
Reading

Iako se najčešće sade tijekom proljeća ili jeseni, hortenzije stignete posaditi i u lipnju. Nisu zahtjevne za uzgoj te ćete uz adekvatnu brigu dugo uživati u njihovom cvatu

Hortenzije su jedna od najpopularnijih vrsta vrtnog cvijeća jer nisu zahtjevne za uzgoj, a iz sezone u sezonu oduševljavaju bogatim šarenim cvatom. Kako biste izvukli najbolje iz njih, donosimo ključne korake koje je potrebno poduzeti za njihov čaroban cvat.

Ovo predivno cvijeće cvate u toplijem djelu godine pa, ovisno o podneblju u kojem živite, možete očekivati prve pupove već u travnju ili tek tijekom lipnja.

Neovisno o sorti, postoje općeniti uvjeti koje je potrebno zadovoljiti da biste izvukli maksimum iz hortenzija. Prije svega, važno je da im osigurate vlažnu zemlju, dobro drenirano tlo i poziciju koja nije ni previše na suncu ni previše u hladu.

Izbjegavajte položaje okrenute jugu, osobito ako je tlo vrlo suho. Za vrlo zasjenjeno mjesto, kao što je zid okrenut sjeveru, uzgojite hortenziju penjačicu Hydrangea anomala subsp. petiolaris, kojoj će odgovarati obilje hlada.

Hortenzije će uspijevati u većini vrsta tla, uključujući ona alkalna i kisela. Međutim pH vrijednosti tla će promijeniti boju cvjetova nekih sorti. Ako je tlo kiselo, ružičasti cvjetovi postat će plavi!

Sadnja ovog cvijeća najpoželjnija je u proljeće ili jesen, kada je tlo toplo i vlažno, no čak i ako još uvijek niste posadili svoju hortenziju, znajte da nije prekasno! Naime možete je posaditi i tijekom ljeta, no posebno je važno da se dobro brinete o vlažnosti zemlje jer joj u tom slučaju treba puno vode.

Kako posaditi hortenzije?

Najbolje uspijevaju u vlažnom tlu, pa ako je rahlo, prije sadnje napunite ga organskom tvari koja zadržava vlagu, poput dobro istrunulog stajnjaka ili komposta.

Dobro zalijte biljku sat ili dva prije nego što je posadite i nikada ne sadite hortenziju dublje nego što je bila u izvornoj posudi. Obilno je zalijevajte tijekom proljeća i ljeta, a poželjno je i malčirati zemlju tako što ćete na gornji sloj staviti materijal poput suhog lišća, šljunka ili kamenčića koji će je očuvati.

Kako se brinuti o hortenzijama?

  • Zalijevajte tjedno tako da natopite 2,5 centimetara tla u toplijem dijelu godine. Ako ne dobiju adekvatnu količinu vode, mogu uvenuti.
  • Svake godine u proljeće malčirajte hortenzije lisnom plijesni, gnojem ili kompostom.
  • Nije im potrebno gnojenje jer to potiče rast lišća nauštrb cvijeća te smanjuje kvalitetu cvata.
  • Možete promijeniti boju cvjetova iz ružičaste u plavu hranjenjem gnojivom s niskim udjelom fosfora i visokim udjelom kalija. Isto tako, kako bi cvjetovi ostali žarkoplavi, zalijevajte biljke kišnicom.
  • Važno ih je orezati tijekom proljeća tako što ćete skratiti cvjetnu glavicu na mjestu iznad novog niza pupoljaka. Nakon ljeta ostavite staro cvijeće jer štiti novi plod.

Prevenirajte najveće greške u uzgoju

Hortenzije se vrlo lako uzgajaju, ali postoji nekoliko grešaka koje im mogu naštetiti i oslabjeti cvat.

Primjerice, nedostatak cvijeća vjerojatno je posljedica rezidbe u pogrešno doba godine. Provjerite koju vrstu hortenzije imate i slijedite gore navedene savjete o rezidbi.

Smeđe ili pocrnjelo lišće ili pupoljci u proljeće nastaju zbog oštećenja od mraza. Vrijedi pravilo 'bolje spriječiti nego liječiti', odnosno tijekom zime ostavite stare cvjetove kako biste zaštitili nove pupove te orežite biljku kasnije u proljeće.

Ljubičasto lišće može biti posljedica naglog pada temperature u proljeće ili jesen. U proljeće lišće može postati ljubičasto ako temperature naglo padnu, ali bi se trebalo vratiti u uobičajenu zelenu boju kada zatopli. Kasno tijekom sezone lišće nekih hortenzija mijenja boju jer biljka ide u hibernaciju.

Osim toga, ljubičasto lišće može biti znak nedostatka fosfora, što je osobito često kod biljaka kod kojih je promijenjena boja cvijeta. Podešavanje pH vrijednosti ili primjena gnojiva s visokim udjelom fosfora pritom mogu pomoći.