bogat cvat

Još nije kasno: Ovo očaravajuće ljetno cvijeće stignete posaditi samo do kraja svibnja

12.05.2023 u 14:06

Bionic
Reading

Za pojedine sorte svibanj je posljednji rok za sadnju kako biste u njihovog bogatom cvatu uživali tijekom ljeta

Svibanj je odličan mjesec za sadnju nekoliko atraktivnih sadnica za čiji je uspješan rast najvažnije biti posve siguran da neće biti izložene mrazu i niskim temperaturama.

S ljetom iza ugla, ovo je period koji je najpogodniji za sadnju nekoliko vrsta atraktivnog cvijeća koje će uz odgovarajuće uvjete blistati u vašem vrtu sve do hladnijih jesenskih dana!

Suncokreti

S porastom temperatura u svibnju, počinje period godine pogodan za sadnju sjemenki suncokreta koje se postavljaju direktno u tlo ili u glomazne tegle koje mogu pratiti njihov rast.

'Kao što im ime kaže, suncokreti vole sunčana mjesta. Kako biste potaknuli njihov snažan rast, obogatite njihovu zemlju organskim tvarima poput vrtnog komposta', ističu iz RHS-a, britanskog Kraljevskog hortikulturnog društva.

Suncokret je važno dobro ukopati u zemlju, obuhvaćajući što širi prostor jer se rastom u visini povećava obujam njegovog korijena. Potrebno mu je mnoštvo vode pa nemojte štedjeti na zalijevanju!

Različak

Svibanj je posljednji mjesec u godini u kojem je moguće posaditi različak ako želite vidjeti njegov cvat u narednom periodu.

Sade se izravno u zemlju koju je važno raščistiti od korova jer će jedino tako moći nesmetano rasti. Uz to, stručnjaci savjetuju fino izgrabljati tlo do dubine od cca 12 mm i s razmakom od barem 30 centimetara od jedne do druge sadnice.

Udovičica

Udovičice su izvrsni dodaci ogradama ili prirodnim granicama jer se radi o trajnicama na koje ćete moći dugo računati.

Privlače pčele i leptire te su predivan dodatak svakom vrtu, a sve što im je potrebno jest orezivanje ujesen! Naime, ove biljke ne zahtijevaju puno zalijevanja niti su sklone obolijevanju.

Verbena

'Verbene imaju kupolaste grozdove malih cvjetova, ljubičastih, tamnocrvenih, ružičastih ili bijelih te cvatu tijekom ljeta i u jesen. Ako želite trajnice, birajte verbenu bonariensis, koja ima visoke, vitke stabljike, prekrivene ljubičastim cvjetovima', napominju iz RHS-a.

Važno ih je saditi na poziciju bogatu izravnom sunčevom svjetlošću jer one neće cvjetati u sjeni, kao niti na previše vlažnom tlu.