SKUPA ALTERNATIVA

Amerikanci na alternativnu medicinu troše milijarde

03.08.2009 u 07:02

Bionic
Reading

Amerikanci na alternativnu medicinu troše desetinu sredstava namijenjenih za zdravstvenu zaštitu, objavljeno je u istraživanju koje je u Sjedinjenim Državama provedeno prvi put nakon deset godina

Alternativna medicina poput akupunkture, kiropraktike, aromaterapije, raznih meditacija i sličnih 'prirodnih' metoda iznimno je unosan posao kad su u pitanju Sjedinjene Države. Naime, Amerikanci su u 2007. godini na terapije, biljne preparate i ostale lijekove koji se koriste u alternativnoj medicini potrošili oko 34 milijarde dolara, navodi se u izvještaju koji je objavio National Center for Complementary and Alternative Medicine.

U izvještaju stoji da je u 2007. godini čak 38 milijuna odraslih posjetilo alternativne liječnike i terapeute. Od 34 milijarde dolara potrošenih na alternativnu medicinu, oko dvije-trećine tog iznosa potrošeno je na razne preparate, dok je za usluge terapeuta potrošeno oko 12 milijardi.

Gotovo polovina ljudi koji pribjegavaju alternativnoj medicini kaže da sebi ne može priuštiti odlaske kod 'pravih' liječnika. Istovremeno, neki od odvjetnika koji zastupaju one koji su koristili usluge 'alternativaca' pa se razočarali upozoravaju da se novac često baca na proizvode i usluge koji uopće ne djeluju.

Dok su 2007. godine Amerikanci na alternativnu medicinu potrošili 34 milijarde dolara, istraživanje iz 1997. godine pokazuje da je tada u istu svrhu potrošeno 'samo' 27 milijardi dolara. Uzimajući u obzir ekonomsku krizu i recesiju te loš i skup zdravstveni sustav u SAD-u, može se pretpostaviti da je potrošnju na alternativne načine liječenja još porasla u odnosu na 2007. godini. Briggs naglašava da broj zdravstveno neosiguranih Amerikanaca raste, povećava se broj onih koji spas traže u alternativnim vodama, čije su usluge uglavnom jeftinije od onih koje se dobivaju u klinikama i domovima zdravlja.