GREŠKE KOJE NESVJESNO ČINIMO

Ako imate problema s iritacijama, ekcemima i upalama kože za vrijeme hladnih dana, ovo je vrlo vjerojatno glavni krivac

25.11.2020 u 06:28

Bionic
Reading

Tijekom zimskih mjeseci koža je osjetljivija nego inače, a razlozi za to nisu samo vjetar ili hladnoća. Ako vam se čini kako vaš omiljeni hidratantni losion ili krema u posljednje vrijeme baš i ne rezultiraju osjećajem nahranjene kože, iznenadit će vas mogući razlozi zbog kojih je ona više suha nego inače

Ne znamo za vas, ali kad je vani hladno i vjetrovito, sve što želimo je uključiti grijanje, zavući se u krevet i prezimiti do proljeća (uz eventualno buđenje na Božić). No koliko god ugodno zvučala toplina doma, ona može biti uzrok raznih problema kože.

Suh i topao zrak može izazvati ili pogoršati postojeća stanja kože poput ekcema i psorijaze. Prema riječima stručnjaka, centralno grijanje jedan je od najvećih čimbenika koji doprinose suhoći kože u zimskim mjesecima.

'Naše životne navike su te koje se mijenjaju iz sezone u sezonu, a ne naša koža', kaže Olivia Thorpe, osnivačica tvrtke Vanderohe. 'Osim manjka tjelovježbe i nezdrave prehrane, na kožu utječe stalno izlaganje centralnom grijanju koje ju isušuje - a što je vani hladnije, to je gore po našu kožu.'

Centralno grijanje smanjuje razinu vlage u zraku, zbog čega ona postaje suha i zategnuta. 'Centralno grijanje utječe na kožu poput raznih drugih stresora o kojima nas upozoravaju, a to može biti posebno problematično u slučajevima kada osoba ima postojeće kožne bolesti poput psorijaze ili ekcema', pojasnio je dermatolog Adam Friedmann.

Znakovi koji upozoravaju na to da bi vam koža mogla biti presuha su ako je primjerice na dodir gruba, ljušti se ili se peruta. Osim što 'ubija' vlagu, centralno grijanje uzrokuje probleme do kojih dolazi zbog velike razlike u temperaturi vani i unutar četiri zida.

'Nagla promjena temperature iz tople u hladnu uzrokuje širenje krvnih žila, što samo dodatno pogoršava stanja kože poput rozaceje i vidljivosti crvenih bubuljica', tvrdi dr. Friedmann. To ne znači da morate ugasiti grijanje i drhtati pokriveni dekom usred bijela dana. Postoje i neke korisne alternative koje vrijedi isprobati.

Za početak bi pomoglo usvajanje navike isključivanja grijanja uvečer, prije odlaska na spavanje. 'To je izvrstan način za ublažavanje simptoma suhe kože (posebno ako imate bilo kakve kožne bolesti poput ekcema ili drugih upalnih problema), a plus je i to što ćete time uštedjeti novac', predlaže dermatologinja, dr. Hiba Injibar.

Također, ono što trebate napraviti jest nadomjestiti vlagu u stanu koju se gubi svakodnevnim grijanjem. 'Ako imate suhu i dehidriranu kožu, trebali biste koristiti ovlaživač zraka, posebno u zimskim mjesecima, kada je zrak suši nego inače', preporučuje dr. Friedmann.

Ovlaživač zraka je jednostavan uređaj koji pomaže regulirati razinu vlage u zraku. Tradicionalni ovlaživači zraka oslanjaju se na spremnik vode koji kipi i ispušta paru u zrak dok napredniji uređaji koriste ultrazvučne vibracije kako bi stvorili vodenu paru za higijensku i sigurniju opciju.

Također je korisno izbjegavati izlaganje kože vrlo vrućoj ili hladnoj vodi: 'Mješavina vruće vode i hladnih temperatura može učiniti vašu kožu posebno osjetljivom', pojašnjava dr. Friedmann. Neka vaša tuširanja budu što kraća i nikako ne vruća dok će vam topla kupka pomoći da se opustite i hidratizirate kožu, posebno ako u nju dodate hranjiva ulja.

I na kraju, upamtite ovo - ako imate jako suhu kožu, najbolje je koristiti guste, bogate kreme. 'Ako je vaša hidratantna krema pretanka, vrlo brzo će ispariti i ostaviti kožu suhom', upozorava dr. Friedmann. Kreme bogatih tekstura možda ćete teže podnijeti jer često ostavljaju mastan osjećaj na koži, ali vrijedi se barem pokušati naviknuti na njih kako biste umirili nadraženu kožu i prebrodili zimu.