PREVENCIJA KORONAVIRUSA

Opsesivno čistite i perete ruke, a sad imate i novi problem? Evo kako ćete to riješiti

06.03.2020 u 10:04

Bionic
Reading

Otkako se koronavirus proširio cijelim svijetom, stručnjaci upozoravaju kako je jedna od najvažnijih preventivnih metoda redovito pranje ruke, ali i korištenje sredstava za dezinfekciju

Ruke su izložene hladnoći, vodi, sapunima i ostalim kemikalijama mnogo češće od ostalih dijelova tijela što ih čini podložnijima poremećajima u barijernoj funkciji, koji rezultiraju gubitkom vlažnosti i prodiranju alergena, koji mogu uzrokovati suhoću, crvenilo perutanje, svrbež i nadražaje.

Ako ste i vi bili revni po pitanju higijene, onda ste zasigurno primijetili i kako se koža na rukama dodatno isušuje zbog korištenja gelova i losiona za dezinfekciju.

Nije ni čudo budući da ovi losioni i gelovi za dezinfekciju ruku za kojima je vladala prava pomama u trgovinama, sadržavaju alkohol koji iritira i isušuje kožu na rukama.

Iako je poznato kako ova sredstva nisu baš najbolja za nježnu kožu ruku no zbog opasnosti od koronavirusa nužno je svakodnevno korištenje.

Ako ste inače u zimskom periodu primijetili kako su vam ruke suše nego inače, tad ćete morati uvesti i dodatne mjere redovite hidratizacije kože ruku uz pomoć kreme ili losiona za ruke.

Sara Webster iz Young LDN-a kaže kako će vremenom pretjerano pranje ruku i upotreba sredstava ošteti prirodnu zaštitnu barijeru kože.

Preporučuje i kako se svakako suhoća može popraviti češćim korištenjem hidratizirajućih krema osobito onih na bazi uree, keratolitične tvari, koja prekida veze između mrtvih stanica kože te pospješuje ljuštenje stanica, zaglađujući površinu kože.

Urea omekšava kožu, održava poželjnu razinu vlage u koži i poboljšava njenu elastičnost. Samim time, urea sprječava prijevremeno starenje i pojavu bora jer one nastaju na suhoj i nedovoljno njegovanoj koži.

'Najbolje je obilato nanijeti hidratantnu kremu nakon svakog korištenja sredstva za pranje ruku. Ovaj beauty ritual ponovite i navečer prilikom odlaska na spavanje kako bi se koža dubinski nahranila', dodaje S. Webster objašnjavajući da se gel ili losion za dezinfekciju treba koristiti kad sapun i voda nisu dostupni.