LAKO DO SAVRŠENE KOMBINACIJE

5 trikova za pravi spoj hrane i vina

27.07.2016 u 12:19

Bionic
Reading

Nema bolje kombinacije od dobrog vina i dobre hrane – osim ako kombinacija nije u potpunosti promašena! Srećom, postoji nekoliko jednostavnih pravila koja će vam omogućiti da bez muke odaberete pravi spoj

Trik prvi: Lagano s laganim, teško s teškim

Ovo je prvo pravilo koje naučite o sljubljivanju vina i hrane, a odnosi se na same namirnice, začinjenost i način pripreme. Ako je hrana lagana, poput bijelog mesa i povrća, blago začinjena, vino bi trebalo biti bijelo i lagano.

Teža i začinjena hrana traži i jače vino koje uz te okuse neće izgubiti vlastiti ili će ih čak pojačati. Koje će vam crno vino odgovarati u toj situaciji, ovisi o taninima, koji pojačavaju začine iz hrane.

Vina bogatija taninima savršeno odgovaraju jelima poput odreska ili lazanja, ali uparite li ljutu i jako začinjenu hranu s vinom bogatim taninima, do izražaja će doći samo začini u jelu, a svi ostali okusi će se izgubiti!

Isti princip vrijedi i sa sirevima - meki i lagani sirevi kao što je brie najbolje prijaju s laganim bijelim vinima, a odležali sirevi puni okusa ipak traže nešto jače i crvenije.

Trik drugi: Upari boje

Ovo pravilo najpoznatije je u mesnoj inačici – tamno meso ide s crvenim vinom, svijetlo s bijelim! To vrijedi i za ribu, iako je boja tu više implicirana – bijela riba ide s bijelim vinima, plava s crvenima. Možda to nije usklađivanje boja s kojim bi se složili modni kritičari, ali poanta je jasna.

No ovaj trik ide i dalje od toga: bijelo vino sa zelenkastim nijansama često odlično odgovara povrću i ostalim svježim jelima.

S druge strane, bijela vina žućkastije ili zlaćane boje ići će s nešto težom hranom i bogatim bijelim umacima, a rose pak često odgovara hrani slične boje – primjerice, odrescima od tune ili lososu!


Svjetlija crvena vina po toj logici uparuje se s tamnijom hranom lakšeg okusa dok su izrazito tamna crvena vina rezervirana za jela poput odrezaka od crvenog mesa, gulaša ili jela od divljači.

Kombinacija koju uvijek treba izbjegavati su crvena vina bogata taninima uz ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama – rezultat ovog sljubljivanja bit će metalan okus koji nitko ne želi.

Trik treći: Način pripreme

Ista namirnica može ići s potpuno različitim vinima ovisno o načinu pripreme – odrezak od tune s grila po toj logici ide s tamnijim vinima, a sirova varijanta poput sushija servira se uz bijela vina.

Priprema hrane na pari ili na lešo rezultira blagim okusima, a kako ih vino ne bi zagušilo, uz njih treba ići i lagano vino. Ista vina dobro leži i s jelima od sirove ribe poput carpaccija, sirovih školjaka ili salata od plodova mora začinjenih limunom, ali bi u tom slučaju trebala biti nešto kiselkastija.

Taj izbor vina dobar je i za slana jela poput narezaka, uz koje odgovara nešto osvježavajuće, no to je već stvar zdravog razuma.

Hrana bogata proteinima, pripremljena na način koji rezultira jačim okusima, poput roštilja ili jela iz pećnice, zahtijeva teža crvena vina bogata taninima koja mogu istaknuti arome.


Trik četvrti: Sličnosti i kontrasti

Ovo je možda i najkompliciraniji način sljubljivanja vina i hrane jer je i najlakše pogriješiti.

Pravilo palca je da se okusi mogu pratiti ili biti u kontrastu.

Primjerice, s kiselkastom hranom kao što su salate s umacima na bazi octa, slani kozji ili feta sir ili jela na bazi rajčice, poput različitih tjestenina u crvenom umaku, odlično će odgovarati i kiselija osvježavajuća vina.

Kada je riječ o desertima, slatka i desertna vina tu su najbolji odabir, no imajte na umu da vino uvijek mora biti slađe od onog što je na tanjuru, inače će vas i najslađe vino gorko iznenaditi!


Potpuno suprotan princip od toga je sljubljivanje kontrastnih okusa – tako recimo začinjena azijska hrana može odlično ići sa slatkim vinima! Upustite li se u ovakav odabir, pazite da ipak poštujete neka od gore navedenih pravila, poput količine tanina u vinu.

Trik peti: Pij lokalno

Zadnji je trik prilično jednostavan – uparite vino s regijom iz koje jelo dolazi. Spremate se pojesti ukusne istarske fuže? Neka i vino bude iz iste regije.


Ponudili ste gostima slavonske delicije? Poslužite onda i slavonska vina, a ako pak pripremate gradele, dobro će sjesti neko vino s obale.

Kako znati kakvog je okusa vino?

Pravila nisu ni upola toliko komplicirana kako se čine – sve što je potrebno je malo prakse. Ako pak niste sigurni kakvog je okusa ili odakle dolazi neko vino, Wine & more ima rješenje za vas.

Svako vino u ponudi ovog web shopa ima opis u kojem možete pročitati kakvog je okusa, koje su dominantne arome u njemu te odakle dolazi. Vina koja ondje naručite dolaze na vaš prag ili kamo god poželite!

Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji tima Tnative tportala u suradnji s Wine & More kao dio sadržaja tportala, a u skladu s najvišim profesionalnim standardima.