MATANIĆ SLAVI

Zvizdanu tri nove nagrade, jedna 'teška' 25.000 eura

08.11.2015 u 17:41

Bionic
Reading

Dugometražni igrani film 'Zvizdan' redatelja i scenarista Dalibora Matanića, osvojio je tri nagrade na upravo završenom Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu, koji se održao od 3. do 8. studenog u tom njemačkom gradu, dok je igrani film 'Imena višnje' Branka Schmidta osvojio nagradu ekumenskog žirija, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC)

Kako se ističe u priopćenju, 'Zvizdanu' je pripala 25 tisuća eura vrijedna nagrada za najbolji film natjecateljskog programa, specijalna nagrada za najbolju glumicu Tihani Lazović te nagrada međunarodne asocijacije filmskih kritičara FIPRESCI, a sve tri nagrade preuzela je na posebnoj svečanosti u subotu navečer glavna glumica Lazović.

Od svjetske premijere u svibnju u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija u programu 'Un Certain Regard', 'Zvizdan' je osvojio ukupno petnaest festivalskih nagrada. Priznanja u Cottbusu posebno su značajna ekipi filma budući da je film još 2011, u ranoj fazi razvoja projekta, predstavljen na pratećem industrijskom sajmu Connecting Cottbus. Film je proizvela zagrebačka Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije.

Dugometražni igrani film Branka Schmidta 'Imena višnje', nastao u produkciji HRT-a, osvojio je, pak, nagradu ekumenskog žirija.

'Činjenica da su među nagrađenima dvije hrvatske produkcije, pohvaljuje fantastičan rad Hrvatskog audiovizualnog centra, koji sistematski podupire filmsku industriju posljednjih godina', kazao je tom prilikom programski direktor festivala Bernd Buder.

Uz 'Zvizdan' i 'Imena višnje', u Cottbusu su ove godine prikazane još tri hrvatske manjinske koprodukcije: 'Cure - Život druge' Andree Štake, 'Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa' Nikole Vukčevića i 'Naša svakodnevna priča' Ines Tanović.