FESTIVAL O RATU I KONFLIKTIMA

'Zvizdanu' Grand Prix u Francuskoj!

04.10.2015 u 23:24

Bionic
Reading

Nakon sjajnih rezultata u domaćim kinima film 'Zvizdan' Dalibora Matanića niže nove uspjehe na međunarodnoj filmskoj sceni i osvaja festivalsku publiku diljem svijeta! Najnovije priznanje stiže iz Francuske i to Grand Prix na međunarodnom festivalu War on Screen u Châlons-en-Champagneu

U konkurenciji od devet dugometražnih naslova, među kojima je bio i višestruko nagrađivani mađarski film 'Saulov sin' Lászla Nemesa, međunarodni žiri kojim je predsjedao renomirani englesko-francuski redatelj Roland Joffe (nagrađivani filmovi 'Polja smrti', 'Misija') 'Zvizdan' je proglasio najboljim. Riječ je o glavnoj nagradi inače prvog međunarodnog festivala posvećenog temi rata i konflikata.

Grand Prix spomenutog festivala dvanaesta je nagrada u nizu priznanja koja je proteklih mjeseci osvojio 'Zvizdan'. Festivalski život filma trenutno je u punom zamahu – bio je prikazan na 15 festivala, uz sjajne reakcije publike, struke i kritike, a slijedi niz od zasada više od 30 potvrđenih festivala na kojima će se 'Zvizdan' predstaviti u narednim mjesecima.

Nakon što je u četvrtak otvorio festival LET'S CEE Film Festival u Beču te premijerno predstavljen publici u Austriji, jučer je održana izuzetno uspješna talijanska premijera filma na međunarodnom festivalu u Ferrari, uz unaprijed rasprodane projekcije.

U isto vrijeme film je predstavljen na najutjecajnijem filmskom festivalu u istočnoj Aziji, Busan Film Festivalu u Južnoj Koreji. Također, 'Zvizdan' paralelno gostuje na Međunarodnom festivalu u Riju u Brazilu te na Haifa Film Festivalu u Izraelu.

Sjajan prijem kod publike 'Zvizdan' ima i na domaćem terenu – u prvom vikendu prikazivanja pogledalo ga je 12.019 posjetitelja te je time bio najgledaniji film proteklog vikenda u hrvatskim kinima, a ostvario je i treće najuspješnije kinootvaranje hrvatskog filma od osamostaljenja, nakon filmova 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Šegrt Hlapić' Silvija Petranovića. U prvih sedam dana prikazivanja 'Zvizdan' je pogledalo 16.929 posjetitelja.