izbor ravnatelja zkm-a

Skupština protiv Danijela Ljuboje; glasanju prethodila žustra rasprava puna teških riječi

  • Autor: T.Ba/M.P.
  • Zadnja izmjena 26.02.2018 17:00
  • Objavljeno 26.02.2018 u 15:47
Zlatko Hasanbegović izjavio je: 'To je parapolitički puč', misleći na to da je Kazališno vijeće predložilo kandidata kojeg ne podržava Skupština

Zlatko Hasanbegović izjavio je: 'To je parapolitički puč', misleći na to da je Kazališno vijeće predložilo kandidata kojeg ne podržava Skupština

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Uoči glasanja u zagrebačkoj Skupštini o prijedlogu imenovanja glumca Danijela Ljuboje na mjesto ravnatelja Zagrebačkog kazališta mladih, među skupštinarima odvijala se žustra rasprava koja se većinom vrtjela o smislu postojanja kazališnih vijeća koja predlažu kandidate kad ti prijedlozi ne prolaze ni kod jedne od sljedećih instanci. Prijedlog nije prošao ni na Skupštini, pa će se novog ravnatelja morati tražiti novim natječajem

Skupština je završila raspravu o izboru ravnatelja ZKM-a, a protiv prijedloga Kazališnog vijeća da to bude Danijel Ljuboja glasalo je 20 zastupnika, 12 je bilo za, a pet suzdržanih. Ukupno je glasalo 37 zastupnika.

Podsjetimo, Danijel Ljuboja javio se na natječaj za ravnatelja Zagrebačkog kazališta mladih kao protukandidat aktualnoj ravnateljici Snježani Abramović.

Prijedlog za imenovanje Danijela Ljuboje novim ravnateljem došao je od Kazališnog vijeća ZKM-a, no nisu ga podržali Odbor za kulturu ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a zadnja je i presudna bila na Skupštini koja je u ponedjeljak odjekivala žustrom raspravom zastupnika uoči glasanja. Podsjetimo, Kazališno vijeće Zagrebačkog kazališta mladih odabralo je glumca Danijela Ljuboju kao kandidata za ravnatelja tog teatra s četiri glasa potpore, dok je dosadašnja ravnateljica Snježana Abramović Milković dobila samo jedan glas i to od predsjednice Vijeća Kostadinke Velkovske, predstavnice Grada Zagreba.

  • +6
  • +3

Danijel Ljuboja

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Milana Vuković Runjić, predsjednica Odbora za izbor i imenovanja te članica Odbora za kulturu, rekla je na današnjoj Skupštini kako se ne bi složila s ocjenom predsjednice Odbora za kulturu Dubravke Brezak Stamać da je Zagrebačko kazalište mladih pod vodstvom Snježane Abramović Milković 'potonulo'. Istaknula je i kako je većina od 123 zaposlenika za aktualnu ravnateljicu, na što je članica Odbora za kulturu Rada Borić iz Nove ljevice rekla da nije znala da se organizirao referendum među zaposlenicima.

'Ako ćemo uporno ignorirati mišljenje onih kojima je Grad dao pravo da ga donose, onda najbolje da odmah raspustimo sva kazališna i muzejska vijeća i pustimo gradonačelnika Milana Bandića da sam kadrovira', zaključila je Rada Borić na sjednici, dodajući kako u mandatu Snježane Abramović Milković nijedan od europskih projekata najavljenih još za vrijeme njene prethodnice Dubravke Vrgoč nije realiziran.

Zastupnik Stanko Kordić upozorio je da je predsjednica Kazališnog vijeća ZKM-a Kostadinka Velkovska prilikom svog izlaganja nastupala isključivo u svoje ime, umjesto u ime Kazališnog vijeća koje je većinski podržalo kandidaturu glumca Danijela Ljuboje. Velkovska je bila za aktualnu Snježanu Abramović Milković i na Skupštini je ponovila razloge zašto ju je odlučila podržati.

'Skandalozno je to što ni na jednom od sastanaka odbora, kao ni danas na sjednici Skupštine, niste prezentirali Vijeće čija ste predsjednica, nego samu sebe', poručio joj je Kordić, a slično je reagirao i zastupnik Tomislav Tomašević te je izlaganje Kostadinke Velkovske nazvao 'najgorim u povijesti Gradske skupštine Grada Zagreba'.

'Diskurs kojim se koristite kada, primjerice, ravnateljicu ZKM-a nazivate Abramovićkom, a njenog protukandidata 'malim', 'solidnim glumcem' i tome slično su apsolutno neprimjereni. Mene uopće zanima kako ste vi postali predsjednicom Kazališnog vijeća čiji nam stav uopće niste obrazložili. Ništa nismo čuli o većinskom mišljenju Kazališnog vijeća ZKM-a koje je za ravnatelja predložilo Ljuboju', upozorio je Tomašević.

Velkovska je u svome izlaganju, među ostalim, Danijelu Ljuboji zamjerila manjak iskustva 'u organizaciji i radu', a kao dokaze stručnosti trenutne ravnateljice Snježane Abramović Milković istaknula to što je za vrijeme njenog mandata ZKM dobio 32 nagrade. 'Tri možete namjestiti, ali recite mi kako netko može namjestiti 32 nagrade', pitala je Velkovska.

Zastupnik Marko Torjanac odgovorio joj je da to što Ljuboja 'nema iskustva' nije nikakav kriterij. 'Mnogi kazališni ravnatelji, pa i Dubravka Vrgoč, prethodna ravnateljica ZKM-a, nisu imali iskustvo vođenja teatra prije nego su preuzeli tu poziciju. Snježana Abramović Milković nije imala iskustva u vođenju dramskog kazališta', rekao je Torjanac, dodajući da ni broj nagrada aktualnoj ravnateljici ne ide u prilog.

'Za vrijeme Dubravke Vrgoč ZKM je osvojio 60 nagrada. Za vrijeme Snježane Abramović Milković 32. Dakle dvostruko manje', zaključio je Torjanac. Na to mu je kasnije odgovorila Milana Vuković Runjić rekavši kako se brojka nagrada vezanih uz ravnanje Dubravke Vrgoč odnosi na 10 godina.

  • +8
  • +5

Snježana Abramović Milković

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Zlatko Hasanbegović rekao je kako se sadašnje Kazališno vijeće treba raspustiti jer su u njega dospjeli elementi 'parapolitičke, parakulturne aktivističke družbe' koja je predlaganjem Danijela Ljuboje izvela 'parapolitički puč'. Krivcem je stoga proglasio gradonačelnika koji je navedeno uopće dopustio.

'Ljuboja je tu nebitan. On je samo igračka političke ljevice koju joj treba oduzeti. Skupština bi bila krajnje mazohistička kada bi stvar prepustila u ruke Nove ljevice', upozorio je Hasanbegović te je za program Danijela Ljuboje rekao da ne bi 'dobio izvrstan ni u 3. c razredu bilo koje zagrebačke gimnazije'. Osobito se osvrnuo na dio u kojemu Ljuboja među potencijalnim prijetnjama razvoju ZKM-a navodi 'jačanje religijskih i braniteljskih udruga'.

'U pitanju je dakle ideološki križarski rat ljevice', rekao je Hasanbegović i dodao da odluka Kazališnog vijeća nije uopće stručno pitanje, već političko, sve dok njegove članove imenuju određena politička tijela te dok god ista ta politička tijela imaju pravo podržati ili ne podržati odluku vijeća.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević rekla da ne želi polemizirati ni s jednom političkom opcijom, no da ima potrebu reći nešto važno. ‘Naš Poslovnik i Statut jasni su. Sve ono što imenuje Gradska skupština, to je volja Skupštine. Kada zastupnik Hasanbegović kaže da je Milan Bandić kriv, moram reći da nije kriv gradonačelnik, nego sam kriva ja jer sam od početka u toj proceduri i komunikaciji oko izbora članova Kazališnog vijeća’, rekla je zamjenica gradonačelnika. ‘On s ovime nema nikakve veze.’

Katarina Peović Vuković iz Radničke fronte rekla je kako ovo može biti prekretnica jer to što Danijela Ljuboju podržava većina njegovih kolega dobar je put za smanjenje prostora za korupciju. Upozorila je i da se ljevičarima prozivaju svi koji su za svog kolegu, a ne za Grad.

'Demokratizacija javnih poduzeća jedini je način da se prekine dugogodišnja praksa rješavanja političkih dugovanja što je u Gradu Zagrebu vide svi koji se ne prave slijepi pored zdravih očiju', rekla je Peović, dodajući da ju je zgrozila izjava zamjenice gradonačelnika da su 'radnici lijeni i da im stoga treba oduzeti pravo odlučivanja', odnosno da im zato 'treba uvesti međuinstance koje bi ih kontrolirale'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!