IVICA BULJAN NAJAVLJUJE:

'Želimo demokratizirati program Drame HNK'

11.12.2014 u 17:54

Bionic
Reading

Europski relevantan dramski program, dostupan i atraktivan za najširu publiku vizija je budućnosti Drame Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu novoga ravnatelja tog ansambla Ivice Buljana. Svoje planove otkrivaju i novi ravnatelj Opere, maestro Nikša Bareza te novi direktor Baleta Leonard Jakovina

Buljana je Kazališno vijeće HNK-a za novog ravnatelja Drame potvrdilo u utorak, nakon provedenog natječaja i na prijedlog intendantice Dubravke Vrgoč.

'S Dubravkom Vrgoč surađujem niz godina na različitim kazališnim projektima. Ideja nam je demokratizirati program Drame HNK, učiniti ga dostupnim najširoj publici, osuvremeniti ga i pokazati europski relevantnim kroz koprodukcije i gostovanja', kazao je Buljan.

Istaknuo je kako je riječ o ansamblu velikoga potencijala, pa mu je želja, u suradnji s intendanticom, kroz rad s najboljim domaćim, regionalnim i svjetskim redateljima 'otvarati kreativne procese'.

'Nova hrvatska i europska drama, suradnja s filozofima, teoretičarima, vizualnim umjetnicima osnova je na kojoj gradimo most s nasljeđem iz naše kazališne povijesti',objašnjava.

Amblematska predstava takvog programa je 'Vučjak' Miroslava Krleže koju upravo režira, a čija je premijera najavljena za 30. prosinca. 'Ona je hommage Krleži i Gavelli, istraživanje političkih, društvenih i psiholoških aspekata iz jednog burnog vremena koje nam se ciklički ponavlja', objasnio je.

Visoka umjetnička razina izvedbe jedan od prioriteta Nikše Bareze

Novi ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu maestro Nikša Bareza kao jedan od prioriteta svojega mandata ističe strukturiranje opernoga ansambala kako bi se osigurala visoka umjetnička razina izvedbe te najavljuje izbalansirani repertoar koji će se temeljiti na tradicionalnom, suvremenom i domaćem stvaralaštvu.

'Važno je definitivno strukturirati ansamble Opere, te kompletirati i osigurati visoki artistički nivo funkcioniranja', kazao je za maestro Bareza, kojeg je
Kazališno vijeće HNK-a, nakon provedenog natječaja a na prijedlog intendantice Dubravke Vrgoč u utorak potvrdilo za novog ravnatelja Opere te kazališne kuće.

Maestro, koji se osobito zalaže za suvremenu glazbu te veliku pozornost posvećuje hrvatskoj glazbenoj baštini i novim djelima domaćih skladatelja, u repertoarnom smislu fokus će, kako je rekao, staviti na 'izbalansiran repertoar', koji će se temeljiti na 'tradicionalnom, suvremenom i domaćem stvaralaštvu'.

Napomenuo je također da će posebnu pozornost pridati radu s glazbenom mladeži, s ciljem 'oplemenjivanja i stvaranja nove publike'. Mjesto direktora ansambla Opere središnje hrvatske kazališne kuće smatra 'časnim i odgovornim mjestom', a svoju funkciju preuzet će u ponedjeljak 15. prosinca.

Jakovina najavljuje raznolik baletni repertoar HNK-a Zagreb

Novi direktor Baleta Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu Leonard Jakovina, istaknuti baletni umjetnik koji već godinama pleše na berlinskim pozornicama, smatra da je raznolikost i naglasak na novim oblicima izričaja ključ uspješnog repertoara koji publici može ponuditi uzbudljive i zanimljive predstave.

'Moja je vizija Baleta HNK-a čuvati klasičnu bazu te je konstantno nadopunjavati s novim oblicima izražaja', kazao je Jakovina. 'Tu, naravno, mislim na koreodrame, neoklasične, moderne, pa i suvremene predstave. Znači cilj je raznolikost, koja će publici i svim obožavateljima baleta ponuditi uzbudljive i interesantne predstave', pojasnio je.

Istaknuo je kako je iznimno sretan što se nakon niza godina vraća u zagrebačku nacionalnu kazališnu kuću – gdje je u sezoni 2004.-2005. nastupio kao prvak-gost – 'i to na mjesto ravnatelja Baleta'.

Balet HNK-a ocijenio je kao 'predivan kolektiv s čvrstom bazom'.

'Prateći Balet HNK-a ovih godina mogu reći da sam jako ponosan na njih' kazao je novi ravnatelj, te poručio da će nastaviti dalje raditi i podizati kvalitetu svakog pojedinog člana ansambla, s fokusom na 'stvaranje novih budućih zvijezda'.

Funkciju također preuzima u ponedjeljak 15. prosinca, a 'posebno se veseli suradnji s intendanticom Dubravkom Vrgoč'.