IZLOŽBA GLORIJE LIZDE

Zbog čega bi žene donosile djecu na svijet kakav je ovaj danas?

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 20.01.2020 14:28
  • Objavljeno 20.01.2020 u 14:28
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Glorija Lizde

Fotografski festival Organ Vida u svojoj godini stanke predstavlja samostalnu izložbu Glorije Lizde 'Postajanje', koja se otvara 21. siječnja u 20 sati u zagrebačkoj Galeriji Događanja

'Nikad ne prestanimo razmišljati - kakva je to civilizacija u kojoj smo se našle? Kakve su to ceremonije i zašto bismo morale u njima sudjelovati? Kakve su to profesije i zašto bismo morale putem njih zarađivati? Zbog čega bi žene donosile djecu na svijet kakav je ovaj danas', stoji u najavi izložbe 'Postajanje' Glorije Lizde.

Izložba, kako u svome tekstu navodi kustosica Petra Šarin, propituje što znači postajanje majkom kao oblik političke subjektivizacije u doba neoliberalnog kapitalizma, tržišnog fundamentalizma, sveopće krize, sveprisutne eksploatacije, permanentnog rata i diskriminatornih i nasilnih režima seksizma, homofobije i rasizma, to jest društveno-ekonomskih relacija koje se pokazuju kao fundamentalno nepravedne. 'No, prije svega: što je to žena? I tko je ona? Anđeo, demon, inspiracija, glumica?'

Glorija Lizde, Bez naziva, 40x30 cm

Glorija Lizde, Bez naziva, 40x30 cm

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Glorija Lizde

'Po čemu je činjenica da smo žene utjecala na naše živote? Izlučuju li jajnici ženskost? Što to znači biti djevojka? Koliko kontrole pojedinačne djevojke imaju nad tim tko su i tko bi mogle postati? Je li to za mene? Jesam li ja takva? Može li to biti dio mene? Bih li mogla biti takva? Bih li htjela biti takva? Kako postati ono što se ne može zamisliti?', samo su neka od pitanja koje postavlja Lizde, navodi kustosica izložbe 'Postajanje' Petra Šarin.

Glorija Lizde, Bez naziva, 40X30 cm

Glorija Lizde, Bez naziva, 40X30 cm

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Glorija Lizde

Glorija Lizde rođena je 1991. u Splitu. Završila je preddiplomski studij Filma i videa pri Umjetničkoj akademiji u Splitu te diplomski studij Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Dosad je imala šest samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima su Being/Seeing (QUAD Gallery, UK), Parallel Intersection Lisboa, Država u krevetu (Galerija umjetnina Split), Nova imena (ULUPUH), ISPIT 2015 (Galerija SC) te Rovinj Photodays 2016 (Muzej za umjetnost i obrt Zagreb).

Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika te dobitnica Dekaničine nagrade za rad na seriji fotografija 'F20.5' o kojoj smo pisali.

Glorija Lizde, iz serije 'F20.5'

Glorija Lizde, iz serije 'F20.5'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Glorija Lizde

Njena izložba 'Postajanje' bit će otvorena do 4. veljače u Galeriji Događanja Centra kulture na Peščenici, osnovanoj početkom osamdesetih godina kada su ondje izlagali eminentni umjetnici poput Kožarića, Stilinovića, Delimar, Kumbatović, Glihe, Artukovića.

Tijekom devedesetih njen se rad gotovo ugasio, no 2009. počinje s programskom reformom s ciljem vraćanja počecima, kada je bila centar suvremenih likovnih zbivanja. Danas okuplja autore mlađe i srednje generacije suvremenog likovnog stvaralaštva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!