IZLOŽBA GLORIJE LIZDE

Fotografije koje otkrivaju kako su se tri sestre u djetinjstvu nosile s očevom shizofrenijom

29.08.2018 u 12:50

Bionic
Reading

Fotografkinja Glorija Lizde u zagrebačkoj Galeriji PM 4. rujna otvara izložbu 'F20.5' u kojoj uprizoruje sjećanja na razdoblje u kojem joj je otac bolovao od shizofrenije

Rekreirajući očeve vizualne halucinacije, Glorija Lizde (Split, 1991.) u seriji fotografija 'F20.5' stvara novo okružje u koje postavlja svoje dvije sestre i sebe kako bi prikazala utjecaj shizofrenije na pojedinca, ali i na odnose unutar obitelji.

'Fotografiju, poput terapijskog sredstva, koristim kako bih s odmakom ponovno proživjela i prihvatila snažna iskustva i sjećanja, utjelovila ih i transformirala te na taj način iznova upoznala sebe', navodi autorica.

  • +9
Glorija Lizde, F20.5 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Glorija Lizde

U predgovoru izložbe Petra Šarin pojašnjava kako je namjera rada istražiti je li, s vremenskim odmakom, moguće preispitati teške, potisnute i nezabilježene odsječke vremena jedne obitelji.

'Prije poniranja u minule trenutke, autorica vrši opsežno istraživanje očeve bolesti, koja je obilježila odrastanje njegovih triju kćeri, poznate pod hladnim medicinskim kodom F20.5 za rezidualnu shizofreniju. Te iste protagonistkinje postavlja u inscenirane reinterpretacije očevih halucinacija, koje poprimajući performativni karakter terapijski djeluju na mjesta potisnute obiteljske memorije', pojašnjava Šarin i dodaje da se serija dijeli na unificirane portrete triju sestara te na izvedbe očevih halucinacija koje se isprepliću s prikazima mrtve prirode.

'Na taj način (Lizde) proširuje priču o očevim unutarnjim antagonizmima kroz druge članove obitelji, koji su njima predodređeni, sintetizirajući istovremeno više pogleda na 'jednu stvarnost'', objašnjava Petra Šarin.

Glorija Lizde je serijom 'F20.5' diplomirala na studiju Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a radovi se u Galeriji PM Doma hrvatskih likovnih umjetnika mogu pogledati do 9. rujna.