'NAŠA KUĆA'

Jugoistočna Europa iz perspektive fotografa Davora Konjikušića: Emotivno snažno viđenje našeg svijeta

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 05.12.2019 12:06
  • Objavljeno 05.12.2019 u 12:00
Naša kuća, Davor Konjikušić

Naša kuća, Davor Konjikušić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Davor Konjikušić

Najavljena kao 'emotivno snažno umjetničko viđenje svijeta koji nas okružuje', knjiga fotografa Davora Konjikušića 'Naša kuća' donosi fotografije snimljene na području jugoistočne Europe, s kojima su kombinirani dnevnički zapisi. Knjigu, objavljenu u izdanju Ureda za fotografiju, autor će predstaviti 6. prosinca u zagrebačkom Botaničaru, a pridružit će mu se izvršna urednica Jelena Pašić, pjesnik i kritičar Marko Pogačar te dizajner Hrvoje Živčić, koji potpisuje oblikovanje publikacije i tipografiju

Davor Konjikušić posljednjih sedam godina vodi dnevnik u formi teksta i fotografija, a u 'Našoj kući' mogu se naći one koje je snimio u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Grčkoj, Turskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Ukrajini i Moldaviji.

'U knjizi prvi put kombiniram fotografije proizašle iz klasičnog fotografskog prikaza', kaže autor. 'One su fragmentirane, kao i naše misli, ali istovremeno – zajedno s kratkim tekstualnim formama, za koje smatram da jednakopravno koegzistiraju s fotografskim medijem – čine jednu cjelinu u kojoj čitatelj, nadam se, može pronaći snažna značenja i motive. Tekst stoga nije puka pratnja ili nadopuna fotografiji, nego joj se suprotstavlja, propituje njezin sadržaj i rastače u nju upisana sjećanja, uspostavljajući nove narative', objašnjava Konjikušić koji odvajanjem fotografija od originalnog konteksta i serijalnosti te pridodavanjem teksta, stvara polifoniju, zaobilazi linearnu strukturu i gradi nove odnose, propitujući koncept jezika danas, kada ga zamjenjuju milijarde digitalno posredovanih slika.

Naša kuća, Davor Konjikušić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Davor Konjikušić

'U svojem radu pokušavam se obračunati s istim tim slikama – prepuštajući se njihovoj kontroli, prateći ih tekstom i polemizirajući kroz dvije semantičke forme sa svijetom, mjestima i sjećanjima. Imajući u vidu da je digitalni medij fotografije dosegao gotovo neograničenu mogućnost multipliciranja slika, iznova ih želim smiriti, fiksirati i, suprotstavljajući ih dnevničkom zapisu, promijeniti njihovo značenje', kaže.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Davor Konjikušić

Konjikušić je na Akademiji dramske umjetnosti završio preddiplomski studij snimanja i diplomski studij fotografije, na kojem je magistrirao s temom 'Fotografija i moć'. U svojoj umjetničkoj praksi služi se fotografijom kao primarnim medijem za artikulaciju autorskog koncepta u kojem propituje odnose između osobnog i javnog, intimnog i društveno-političkog. Fotografiju povezuje s tekstom, arhivom, nađenim predmetima i videom. Zanima ga uloga fotografskog medija u uspostavljanju odnosa moći i kontrole. Autor je i snimatelj nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova, 'Trajno nastanjeni stranac', 'Izbrisani' i 'Povratak'. Radio je kao novinar i snimatelj za produkcijsku kuću Fade In. Osnivač je i voditelj fotografske radionice Drugi Kadar.

Za svoj rad je, između ostalog, 2013. nagrađen u kategoriji profesionalnog koncepta na festivalu Rovinj Photodays. Na istom festivalu je i 2016. nagrađen prvom nagradom u kategoriji umjetničkog koncepta. Dvaput je izlagao na godišnjoj izložbi HT-ove Nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost. Na Slavonskom bijenalu za rad 'Sveti ljudi' osvojio je nagradu Ex Aequo. Radovi mu se nalaze u fundusu Muzeja grada Zagreba i Muzeja za umjetnost i obrt. Nominiran je za Nagradu Radoslav Putar za najboljeg hrvatskog mladog umjetnika 2018. Ove godine izlagao je na jednom od najvećih svjetskih fotografskih festivala, The Rencontres d'Arles u Francuskoj. Trenutno kao umjetnički asistent surađuje na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a ove godine objavio je sveobuhvatnu studiju 'Crveno svjetlo: Jugoslavenska partizanska fotografija i društveni pokret', povodom čega je dao veliki intervju za tportal.

  • +5
  • +2

Davor Konjikušić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!